Çanakkale'de 'Geleneksel Balıkçılık' anlatıldı

Güncelleme Tarihi:

Çanakkalede Geleneksel Balıkçılık anlatıldı
Oluşturulma Tarihi: Mart 28, 2016 17:49

Çanakkale'de 'Geleneksel Balıkçılık' anlatıldı

Haberin Devamı

ÇANAKKALE Kent Konseyi Kültür ve Sanat Meclisi, Kültür ve Sanat Söyleşileri'nin konuğu 'Çanakkale'de Geleneksel Balıkçılık ve Balıkçılık Kültürü' konusu ile Halk Bilimci Mümtaz Fırat oldu.

Çanakkale Kent Konseyi toplantı salonunda gerçekleştirilen söyleşide, Halk Bilimci Mümtaz Fırat geçmişten günümüze balıkçılık tarihi hakkında bilgiler verdi. Balıkçılığın yapıldığı, teknolojinin gelişmediği, kayıkların kullanıldığı dönemlerde balığı gözetlemek için reisin kullandığı belli başlı yöntemler bulunduğunu belirten Fırat, “Deniz üzerinde teknede gözlem yaptığı sırada sağ bacağı kullanırsa sağ, sol bacağı olursa sol tarafa tekne yön değiştirir balığı bulunca da mola komutuyla ağın bırakılmasını sağlıyor" dedi.

Halk Bilimci Mümtaz Fırat, ilginç avlama yöntemleri olduğunu söyleyerek "Bunlardan biri de tepelerde balık gözetlemek. Bunu reisler yapabildiği gibi köylerde kadınlar da yapıyor. Denizi gören yüksek bir yere çıkan reis balık sürülerini görünce bayraklarla belli mesajlar gönderip balığın çevrilmesini sağlıyor. Ağlar o zamanlarda insan gücüyle çekiliyor. Günümüzde makara sistemi kullanılıyor. Uzak mesafelere gidileceği zaman karadan kayık götürdükleri oluyor" diye konuştu.

Söyleşi katılımcıların görüşleri ve soruları ile sona ererken, Kültür ve Sanat Söyleşileri 7 Nisan saat 17.30'da Prof. Dr. Oluş Arık'ın 'Selçuklu Estetiği', 28 Nisan saat 17.30'da Şahabettin Kalfa'nın 'Kentte Sosyal Yaşam' konuları ile devam edecek.

Burak GEZEN / ÇANAKKALE, (DHA)

Fotoğraflı

 



 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!