Çanak Kirliliği

Güncelleme Tarihi:

Çanak Kirliliği
Oluşturulma Tarihi: Kasım 05, 2016 02:00

Kış ayları ile Ankara’nın üzerinde gözle görülebilir hale gelen kirli hava yine ortaya çıktı. TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Baran Bozoğlu, vatandaşları tedirgin eden görüntüyü Ankara Hürriyet’e yorumladı.

Haberin Devamı

Kış aylarının gelmesiyle birlikte Ankara semalarındaki kirli hava tabakası yine ortaya çıktı. Ankara Hürriyet, günün neredeyse her saatinde şehrin üstüne çöken puslu hava örtüsünü fotoğrafladı. TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Baran Bozoğlu, vatandaşları tedirgin eden görüntüyü Ankara Hürriyet’e yorumladı. Bozoğlu, “Ankara’da hava kirliği olduğu kesin. Bunun temeli de ulaşımdan ve ısınmadan kaynaklı. Kişisel araba kullanımı ve trafik yoğunluğu nedeniyle Ankara’da sürekli hava kirliliği var. Bu kirlilik yaz aylarında da devam ediyor, üzerine bir de ısınmadan kaynaklı kirlilik eklenince daha da belirgin hale geliyor” dedi. Başkent’in üstüne çöken kirli görüntünün nedenlerinden birinin terselme (invensiyon) olduğuna vurgu yapan Bozoğlu, şöyle konuştu:

Haberin Devamı

ŞEHRİN ÜSTÜNDE KALIYOR

“Kış aylarında terselme ediğimiz bir meteorolojik olay var. Hava katmanları arasındaki sıcaklık farkından kaynaklı olarak puslu hava dağılmıyor. Ankara gibi çanak şeklinde olan kentlerin üzerine çöküyor. Puslu görülmesi de kirli havanın dağılmamasından kaynaklanıyor. Bunun da birkaç sebebi var. Birincisi kentin çanak şeklinde bir yapısı olması, diğeri de hava koridorları olan bölgelere yüksek katlı binalar yapılması. Kirli havanın kentin üzerinden dağılmasını sağlayacak doğal akışın kesiliyor olması bunun diğer sebebi. Diğer bir sebebi de orman alanlarının yok edilmesi. Kent merkezindeki ağaçlık alanların azalmasıyla birlikte o kirliliği yok edecek olan doğal ekosistem yok oluyor ve kirli hava kentin üzerinde kalıyor.


BELEDİYELERE GÖREV DÜŞÜYOR

Ekonomik koşulların ülkemizde yeterince sağlıklı olmaması nedeniyle insanlar kömür kullanımına yöneliyor. Vatandaşlar soba kuruyor, belediyeler kömür dağıtıyor. Ancak bu kömürlerin sağlıklı olması gerekiyor. Kalitesiz, enerji seviyesi düşük ve kükürt oranı yüksek olan kömürler dağıtılmamalı. Bu noktada bütün belediyelere sorumluluk düşüyor. Aksi halde ısınma amaçlı verilen bir destek aslında sağlık problemi olarak geri dönüyor. İnsanlar o kömürle ısınabiliyor ama bir yandan da sağlıklarını kaybediyor.”

Haberin Devamı

İSTASYONLAR ‘TURUNCU’ RENKTE

Öte yandan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Hava Kalitesi İzleme İstanyonları’ndan gelen verilere göre dün Ankara’nın hava kalitesi birçok bölgede turuncu renkle gösterilen ‘hassas’ seviyesinde ölçüldü. Sincan, Demetevler, Keçiören, Bahçelievler, Sıhhiye, Cebeci, Dikmen ve Kayaş istasyonlarındaki PM10 seviyesi normalin üstünde kaydedildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!