Çadır üretimine fabrika gibi tesis

Güncelleme Tarihi:

Çadır üretimine fabrika gibi tesis
Oluşturulma Tarihi: Ocak 11, 2017 01:00

Türk Kızılayı’nın Etimesgut’taki çadır üretim tesisi, afetlerde kullanılmak üzere çadır üretimi yapıyor. Hergün 200 adet 16,5 metrekarelik aile çadırı üretebilen tesis, AFAD’ın eksilen stoklarını tamamlamak için yoğun şekilde çalışıyor.

Haberin Devamı

Türk Kızılayı’nın çadır üretim tesisinde, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın (AFAD) stoklarında eksilenlerin yerine konulması amacıyla 18 bin 830 çadırın hazırlanması için yoğun çalışma gerçekleştiriliyor. Türk Kızılayı, Etimesgut yerleşkesindeki çadır üretim tesisi hakkında bilgi veren Yerleşim Sistemleri Üretim İşletmesi Koordinatörü Mehmet Eyüp Alper, 1950'lerden itibaren Türkiye'nin çadır ihtiyacını karşılayan merkezde 250 personelin çalıştığını söyledi. Alper, 100'ün üzerinde makineyle günde 16,5 metrekarelik 250 aile çadırı üretebildiklerini bildirdi. AFAD'ın kurulmasının ardından, başkanlığın stoklarını tamamlamak için de çalıştıklarını dile getiren Alper, "AFAD'ın mevcut stoklarında eksilen çadırların yerlerine konulması için 18 bin 830 çadırın üretimini gerçekleştiriyoruz. Kızılay’ın çadır üretimi, stoklarından karşılandığı için burada planlı üretime devam ediyoruz. Halep ve Suriye operasyonları için de kendi stoklarımızla rahatlıkla idare edebiliyoruz" dedi.

Haberin Devamı

UZUN SÜRE DAYANIYOR

Sığınmacılar için kurulan kamplarda özellikle 16,5 metrekarelik aile çadırları kullanıldığını ifade eden Alper, çadırların, iç ve dış izolasyon malzemesi kullanılarak iki katlı imal edildiğini, içinde 5 metrekarelik koridor bölümü bulunduğunu, mutfak ve bacası dışarı verilen bir sobanın kurulabildiğini söyledi.  Çadırlarda ayrıca iki bölüm halinde ebeveyn ve çocuk odası bulunduğunu bildiren Alper, 4 kişilik bir ailenin rahatlıkla çadırda kalabildiğini dile getirdi.  Normal şartlar altında bir çadırın 6 aylık barınma aracı olarak düşünüldüğüne dikkati çeken Alper, şunları kaydetti:  "2011'de misafirlerimiz ilk buraya geldiğinde 5 senedir sahada kurduğumuz ve insanların içinde yaşadıkları çadırlar var. Çadırın ömrü ve dayanıklılığı bizim için gurur kaynağı. Kamplarda 5 yıldır kalan Suriyeliler var, bu çadırlar yavaş yavaş yenileniyor. Konteyner kentlere dönmeye başladı. Türkiye'de 24 kamp var, bunlardan 17'si çadır kent olarak kurulmuş durumda. Gaziantep ve Kilis'te bu çadırları görmek mümkün."

Haberin Devamı

BEŞ DAKİKADA HASTANE OLUYOR

Öte yandan, Türk Kızılayının en özel çadırlarından birini, 56 metrekarelik hava kanallı çadırlar oluşturuyor. İçinde çelik konstrüksiyon bulunmayan çadırlar, tamamen hava kanallarıyla şiştiği için kendi kendine şekil alıyor. Özellikle sahra hastaneleri ve belediyelerin taziye çadırı olarak kullanılan hava kanallı çadır, 5 dakikada 56 metrekarelik büyüklüğe ulaşıyor. Hava kanallı çadır, aynı zamanda 3 dakikada indirilip kısa zamanda toplanabiliyor. Sahra hastanelerinde özel birtakım ekipmanlarla donatılarak kullanılabilen bu çadırları, Türkiye'de sadece Türk Kızılayı üretiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!