GeriSeyahat Buz devri
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Buz devri

Buz devri

Erzurum’da düzenlenen ‘Buz Tırmanışı Şenliği’ bir ilk... Ancak başarısı, değişken şartların sporcuyu zorladığı bu spor dalının ülkemizde iyi bir geleceği olabileceğini gösteriyor.

Seyirci gözüyle...
Işıl Karaçor

Buz devri

Her yıl kayak mevsiminde gelmeye çalıştığımız Erzurum’a bu sefer Buz Tırmanışı Festivali için geldik. Festivalleri severim ve genellikle takip etmeye ve katılımcı olmaya çalışırım ancak bu seferki tamamıyla eş durumundan. Tam bir doğa âşığı olmama rağmen, keyifli olduğundan hiç şüphemin olmadığı bu spor dalı bana bir parça uzak. Ben suyun sıvı halini daha çok seviyorum.
Ancak bizim ülkemizde pek tanınmayan bu spor dalının aslında ne kadar da çok meraklısı olduğunu, ellerine fırsat verilince nasıl faaliyetler yapılabildiğini görmek gerçekten de güzeldi.
21’inde gelen ekiplerin toplanması ve Erzurum gezisi sonrasında Uzundere’ye transferimizle son buldu ilk günümüz. Gece geldiğimiz Uzundere’de güne sabah 06.30’da ilçeyi bir çanak gibi saran karlı güzel dağların görüntüsüyle başladık.
Yükseklikleri 25 ile 300 metre arasında değişen dört donmuş şelaleye doğru yola çıkıldı. Uzunkavak Köyü’ne yaklaşık 45 dakika uzaklıktaki şelaleye ulaşıldı. Ben karın üzerinde zor yürürken katılımcıların koşar gibi dik buz kütlesine tırmanmaları hayret vericiydi. Ufak workshop’ların da yapıldığı etkinliği izlemek ve fotoğraflamak son derece keyifli oldu. Köy halkının sıcaklığı da gözden kaçabilir gibi değildi. Isınmak için yakılan ateş ve üzerinde yapılan çayın doyumsuz tadı da anılarımda şimdiden yer aldılar bile.
Yapılmaya çalışılan her yeni festival gibi şüphesiz ki eksiklikler vardı. Ancak görülen o ki gerek Büyükşehir Belediyesi’nin gerekse organizatörün festivali geliştirme çalışmalarıyla gelecek yıllarda bu bölgenin doğa ve spor turizmine önemli katkıları olacak.
İster seyirci, isterse de katılımcı olarak bence siz de şimdiden benim gibi hatırlatmalarınıza kaydedin ve kaçırmayın.

Sporcu gözüyle...

Buz devri

15 ülkeden 26 yabancı ve 175 Türk sporcunun katılımıyla gerçekleşen Buz Tırmanış Şenliği bu tırmanış sporu için güzel bir adım ve iyi bir fırsat.
Tunç Fındık

Buzun bir tırmanıcı açısından önemini anlatabilmek için, sanırım lafa sportif buz tırmanışının günümüzde olimpik spor kabul edildiğini söyleyerek başlamalıyım.
Buz tırmanışı başlangıçta dağcılığın bir alt kolu olarak doğmuş ve dağların dik duvarlarında karşılaşılan buz yüzeylerinin geçilmesi amacıyla, yöntemler gelişmiştir. Yirminci yüzyılın son çeyreğinde sportif buz tırmanışı özel teknikler, antrenman yöntemleri ve malzemelerle kendine has bir dal olarak evrilmiştir. Son toplamda modern donmuş şelale tırmanışı cesaret isteyen, adrenalin dolu, riskin devamlı değerlendirilmesini gerektiren ekstrem bir spor dalı olarak gelişimine devam etmektedir.
Donmuş bir şelalenin bütünlüğü saatten saate, günden güne değişir. Buzun sağlamlığı hava ısısı gibi etkenlere bağlı olarak farklılaşmaktadır. Tırmanan sporcunun bu değişken koşullarda doğru karar verebilmesi gerekir. Tırmandığı dik buz duvarın emniyeti sadece sporcunun buz tırmanış deneyimine ve durumsal farkındalığına bağlıdır.
Türkiye’de buz tırmanışına gelirsek, dağların ücra köşelerdeki dik duvarlarda bazen oluşan buz koşulları haricinde bugüne kadar bu konuda belirgin bir gelişme olmamıştı. Erzurum ATAK Arama Kurtarma Kulübü’nden dostumuz Çetin Bayram 2011 yılında Erzurum’un Uzundere ilçesinde bir donmuş şelaleyi keşfetmeyi teklif edene dek...
Her şey 30 metrelik ‘Serafin Şelalesi’ne ilk çıkışı yapmamızla başladı. Bugün bölgenin farklı yerlerinde keşfettiğimiz, en uzunu 300 metreye varan birçok donmuş şelaleye tırmanabiliyoruz.
Uzundere ilçesi de donmuş şelale tırmanışı için yeni keşfedilmiş cennetlerden biri. 21-25 Ocak 2015 arasında düzenlenen ‘Erzurum Buz Tırmanış Şenliği’nin hayata geçmesi de bu anlamda önemliydi. 15 ülkeden 200 sporcunun iştiraki ile harika bir şenlik gerçekleşti. Yeni rotaların ilk çıkışları başarıldı ve birçok tırmanıcı buz tırmanışı ile tanışma şansı buldu. UIAA (Uluslararası Dağcılık Federasyonları Birliği) temsilcileri de dahil olmak üzere, tüm yabancı sporcular bölgedeki buz tırmanış potansiyeline adeta hayran oldular. Bundan sonraki çabalar, Erzurum’da yapılmış ve şu anda atıl durumda olan, dünyadaki en büyük yapay buz duvarının işletilmesiyle Dünya Buz Tırmanış Şampiyonası’nın düzenlenmesi için olacak.
Uzundere’de buluşmak üzere..

Buz devri

False