Büyükşehir'den 'Sesli Adımlar' uygulaması

Güncelleme Tarihi:

Büyükşehirden Sesli Adımlar uygulaması
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 11, 2018 15:18

Büyükşehir'den 'Sesli Adımlar' uygulaması

Haberin Devamı

 

Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA) - ANTALYA Büyükşehir Belediyesi, Türk Telekom'un görme ve işitme engellilerin kamu binaları, havalimanları, hastaneler ve AVM'ler gibi alanlarda yardım almadan istediği birime gidebilmesini sağlayan Sesli Adımlar Projesi'ni hayata geçiren ilk belediye oldu.

Görme ve işitme engelli vatandaşlar, TÜRKSAT, Türk Telekom, Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle artık Antalya Büyükşehir Belediyesi binasında istedikleri birimi kolayca bulabilecek. Büyükşehir belediye Başkanı Menderes Türel, Türk Telekom Satış ve Müşteri Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Ümit Önal ve çok sayıda davetlinin katılımıyla 'Sesli Adımlar' uygulamasıyla ilgili toplantı düzenlendi. Başkan Türel ve katılımcılar, biri görme, diğeri işitme engelli iki vatandaşla belediye binası içinde uygulamayı test etti.

Antalya Büyükşehir Belediyesi olarak akıllı kent projesiyle ilgili Türkiye'de ilk niteliği taşıyan birçok önemli adım attıklarını belirten Menderes Türel, şöyle konuştu:

“Görme ve işitme engelli vatandaşlarımız belediye binamıza geldiğinde, sesli uygulamayla yardıma ihtiyaç duymadan hem yönlerini bulabilecek hem de işlerini halledebilecek. Bugün herkesin bir cep telefonu sahibi olması nedeniyle projenin uygulanabilirliği noktasında zorluk yaşanmayacağını düşünüyorum. Engelli kardeşlerim benim için çok özel. Bir sorun olduğunda hayatımın her noktasında akan sular durur ve önce o konuya eğilirim. Bu konuda ne yapsak azdır."

Türk Telekom olarak tüm bireylerin bilgiye erişim imkanına sahip olmasını kurumsal sosyal sorumluluğun bir gereği olarak gördüklerini belirten Genel Müdür Yardımcısı Ümit Önal, “2014 yılında hayata geçirdiğimiz Sesli Adımlar uygulaması birçok yönden dünyada ve Türkiye'de ilkleri barındırıyor. Sesli Adımlar uygulama kapsamındaki açık ve kapalı mekanlarda görme engellilerin kendi başlarına bağımsız ve güvenli hareket etmelerini sağlıyor. Tamamen ücretsiz olan uygulama sayesinde görme ve işitme engelliler kamu binaları, üniversite kampüsleri, havalimanları ve AVM'ler başta olmak üzere büyük ve karmaşık alanlar içinde herhangi bir yardıma ihtiyaç duymadan nerede olduklarını o an itibariyle öğrenebiliyor ve gitmek istedikleri yeri cep telefonlarıyla kolayca bulabiliyorl" dedi.

Herhangi bir operatör sınırlaması olmaksızın tüm engelliler tarafından Türkiye'de 9 ilde 38 farklı noktada, yurtdışında 5 lokasyonda kullanıldığını belirten Önal, “Sesli Adımlar bugüne kadar 30 binden fazla indirildi ve 200 binden fazla kullanıldı. Sesli Adımlar projesiyle ilgili tüm STK'ların görüşlerini alarak uygulamayı daha da zenginleştirmeye çalışıyoruz. İlk başta sadece görme engelliler için hazırlanmıştı, bugün işitme engellilere hizmet edecek halede getirdik. Mevcut Türkçe ve İngilizce dil seçeneklerinin yanısıra yakın zamanda Almanca ve Arapça dil seçeneklerini de ekledik. Antalya Büyükşehir Belediyesi ile yaptığımız işbirliğinde projeyi Antalyalıların ve Antalya'ya gelen misafirlerin kullanımına sunmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Antalya Büyükşehir Belediyesi binasına gelenler rahatlıkla yönlerini bulabilecek" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!