Büyükşehir Belediyesi'nden arıcılara destek

Güncelleme Tarihi:

Büyükşehir Belediyesinden arıcılara destek
Oluşturulma Tarihi: Nisan 20, 2017 17:16

Büyükşehir Belediyesi'nden arıcılara destek

Haberin Devamı

SAMSUN, (DHA) - SAMSUN Büyükşehir Belediyesi tarafından toplu arı ölümlerine neden olan hastalık ve virüslerle mücadele kapsamında kaliteli ve etkili genç ana arı üretimi amacıyla arı yetiştiricilerine ana arı çiftleştirme kovanı dağıttı. Yaklaşık 11 bin TL tutarındaki bin 476 adet çiftleştirme kovanı, düzenlenen törenle 738 üreticiye teslim edildi.
Samsun Büyükşehir belediyesi tarafından toplu arı ölümlerine sebep olan hastalık ve virüslere karşı etkin mücadele metotları ile ilgili 'Sağlıklı Arı Mutlu Arıcı' konferansı düzenlendi. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nde düzenlenen konferansa Samsun Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Sefer Arlı, Tarım, Gıda ve Hayvancılık İl Müdürü Nail Kırmacı, Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Daire Başkanı Mehmet Akif Özdemir, Samsun Arıcılar Birliği Başkanı Rasim Kaplan, akademisyenler ile arıcılar katıldı.
Konferansta konuşan Samsun Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü Uzmanı Veteriner Hekim Mithat Kurt, Türkiye’de arı ölümlerinin sebep olan nedenlerin başında hastalık ve bulaşan virüsler, bilgisizlik ve arılardaki direnç düşüklüğü, profesyonel arıcılık yapılmaması olduğunu söyledi.  Arıcıların ucuz diye aldıkları merdiven altı kovanların hastalık taşıdığını dile getiren Kurt, virüs ve hastalıkların diğer kovanlara bulaşmasıyla arılarda toplu ölümler yaşanabildiğini belirtti.
Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Parazitoloji Anabilim Dalı Başkanı ve Arıcılık Geliştirme-Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürü Prof. Dr. Levent Aydın da son yıllarda arılarda artan Varroa ve Nosema hastalıkları ile bunlara karşın uygulanacak tedavi ve mücadele metotları hakkında bilgi verdi. Kovanlarda görülen virüslerin genellikle sudan bulaşan bakterilere bağlı olduğunu söyleyen Prof. Dr. Aydın, arıcıların bilinçli olmaması, profesyonel yetiştiricilik yapmaması ve etkili mücadele yöntemlerini uygulamaması halinde Türkiye arıcılığının gelecekte büyük sağlık problemleri ile baş başa kalacağını söyledi.
Genç ana arı ve koloni üretiminde Türkiye’nin Dünya’da ikinci sırada olduğunu hatırlatan Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Sefer Arlı "Büyükşehir Belediyesi olarak bütçelerimizi üretenlere daha çok ayırmayı prensip edindik. Kim profesyonelce, bilime ve tekniğe inanıp, bunlardan istifade ederek üretim yapıyorsa kaynaklarımızı daha fazla kullandırıyoruz. Sizlerin ucuz diye merdiven altı petek ve kovanları alarak arı ölümlerine neden olma hakkınız yok. Çünkü arının olmaması canlının kalmaması demektir. Onun için bu işi yapıyorsanız profesyonelce yapacaksınız, yetişemediğiniz yerde de biz size destek olacağız. Allah size bu sezon bol bal ve kazanç versin" dedi.
Konferansın ardından arı yetiştiricilerine genç ana arı çiftleştirme kovanı dağıtımı yapıldı. Yaklaşık 11 bin TL tutarındaki bin 476 adet çiftleştirme kovanı, 738 üreticiye teslim edildi.
FOTOĞRAFLI

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!