Bugün ne pişirsem? Tarifleriyle iftar menüsü: Karnıyarık, kalburabastı tarifi

Güncelleme Tarihi:

Bugün ne pişirsem Tarifleriyle iftar menüsü: Karnıyarık, kalburabastı tarifi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 07, 2017 13:19

Saatlerin ilerlemesiyle birlikte ‘Bugün ne pişirsem?’ soruları sıklaştı. İftar sofraları için hazırlıklara başlayan vatandaşlar, örnek iftar menülerinden fikir almaya çalışıyor. Sizler de çorba, ana yemek, pilav, salata veya tatlı tariflerinden oluşan örnek iftar menüleriyle iftar sofralarınızı zaman kaybetmeden hazırlayabilirsiniz. İşte karnıyarık, barbunya ve kalburabastı tarifinde oluşan iftar menüsü

Haberin Devamı

Örnek iftar menüleri, akşam için hazırlık yapan vatandaşlara büyük kolaylık sağlıyor.  Sizler de günün çorbası, ana yemek, salata veya zeytinyağlı ve tatlı tariflerinden oluşan iftar menüleriyle ‘Bugün ne pişirsem?’ sorularına zaman kaybetmeden yanıt bulabilirsiniz. İster örnek iftar menüleriyle isterseniz de Ramazan sayfasında yer alanlar tariflerle siz de kendi menünüzü oluşturabilirsiniz. Bugünün  iftar menüsü: karnıyarık, barbunya ve kalburabastı.

KALBURABASTI

Malzemeler

100 gram tereyağı
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1,5 yemek kaşığı yoğurt
1/2 çay bardağı süt
2 su bardağı un
2 yemek kaşığı irmik
1 paket kabartma tozu
50 gram ceviz içi
1/2 tatlı kaşığıtereyağı

Şerbeti için:

2 su bardağıtoz şeker
2 su bardağısu
1 tatlı kaşığı limon suyu

Hazırlanışı

Un ve hamur kabartma tozunu eleyerek karıştırma kabına aktarın ve üzerine margarini ekleyin. Margarin eriyip karışım kum kıvamına gelene kadar karıştırın. Üzerine ceviz hariç diğer malzemeleri ekleyip 7-8 dakika yoğurun. Hazırladığınız hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın ve kalburun orta irilikteki kısmına bastırarak açın. İçerisine ceviz koyup hamurları kapatın. Önceden 180°C ısıtılmış fırında, 35-45 dakika hamurların üzeri kızarıncaya kadar pişirin. Kalburabastı hamuru pişerken şerbet işlemine geçin. Bunun için bir sos tenceresinde su ve şekeri kaynatıp 5 dakika daha şurup kıvamına gelene kadar pişirin.1-2 dakika soğutup soğuk kalbura bastıların üzerine dökün. Kalburabastı hamurlarını çevirerek şuruba bulayın ve şurubunu çekince soğuk servis edin. Arzuya göre üzerini fındık, fıstık parçaları veya Hindistan cevizi ile süsleyin.

Haberin Devamı

FIRINDA KARNIYARIK

6 adet patlıcan
250 gr kıyma
2 adet kuru soğan
2 adet sivri biber
2 adet domates
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 su bardağı sıcak su
2 çorba kaşığı sıvı yağ
2 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tuz

Hazırlanışı

Patlıcanları alacalı soyup acısını alması için tuzlu suda 10 dakikada bekletin.Soğanları zardan ufak doğrayın. Biberleri çekirdeklerinden çıkartarak yıkayın. Süsleme için parmak uzunluğunda kesin. Domatesi rendeleyip soğana ekleyin .Ayrıca süsleme için de domates kesin. Kıymayı tencereye alın ve kısık ateşte suyunu salıp çekince yağ, tuz, karabiber, soğan, domates ve salça ekleyip 5-6 dakika kavurun. İsterseniz patlıcanları az yağda kızartılabilir ya da arzuya göre daha hafif olması için fırında közleyebilirsiniz. Patlıcanlar yumuşayınca çatalın ucuyla ortasından yarıp bıçakla derince çukur açın. Bu çukura kıyma karışımını yerleştirerek, iki yanından patlıcanı şekillendirip kapatın. Her patlıcanın üstüne domates ve biberle süsleme yaparak tepsiye dizin. Tepsinin kenarından 1 su bardağı sıcak suyu tepsiye döküp önceden ısıtılmış 200 derece fırında 35 dakika pişirin.

ZEYTİNYAĞLI BARBUNYA

Haberin Devamı

Malzemeler:

500 gram ayıklanmış taze barbunya
3 küçük domates
1 orta boy soğan
1 orta boy havuç
1 sivri biber
1-2 diş sarımsak
1 yemek kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
5 yemek kaşığı zeytinyağı
1/4 demet maydanoz

Hazırlanışı

Bir tencereye yağ ve küçük doğranmış soğanları kayup hafifçe çevirim. Temizlenmiş ve dörde bölünmüş havuçlar ve biber karışıma eklenip bir süre harlı ateşte pişirin. Kabukları soyulmuş küçük doğranmış domatesler ve dörde bölünmüş sarımsaklar da tencereye ekleyin Birkaç dakika karıştırılarak ateşte çevirin. Önceden haşlanmış barbunya şeker ve tuz konulup biraz daha harlı ateşte pişirin. 1-2 bardak sıcak su tencereye konulur ve ağzı kapalı olarak hafif ateşte barbunya ve havuçlar yumuşayana kadar pişirin. Üzeri maydanozla süslenip ılık olarak servis edin.

 

BAKMADAN GEÇME!