Bu sergiye gitmek yürek ister

Güncelleme Tarihi:

Bu sergiye gitmek yürek ister
Oluşturulma Tarihi: Ekim 30, 2009 00:00

Hayvan kadavraları, kan ve meyve gibi malzemelerle yaptığı işlerle pek çok kişinin tepkisini alan, gösterileriyle tartışmalar yaratan sanatçı Hermann Nitsch (71), Türkiye’deki ilk kişisel sergisini 6 Kasım’da İstanbul Dirimart’ta açıyor.

Haberin Devamı

YAPTIĞI çılgın işleri ve çarpıcı performanslarıyla tanınan Avusturyalı sanatçı Hermann Nitsch, Türkiye’deki ilk sergisini 6 Kasım’da İstanbul Dirimart Sanat Galerisi’nde açıyor. 5 Aralık tarihine kadar devam edecek sergide sanatçının tuval üzerine işleri ve daha önce yaptığı performanslarının videoları yer alacak.
Hapis yattı
Hermann Nitsch, resimlerinde kullandığı kan, koyu renk boya ve meyveler yüzünden oldukça farklı tepkiler alıyor. 1960’taki sergisinde kullandığı derisi yüzülmüş ve yıpranmış kuzuyla dikkatleri üzerine çekmeye başladı. Çünkü kuzu çarmıha gerilmiş, iç organları da üzerine kan ve su atılmış bir şekilde yandaki beyaz masanın üzerinde duruyordu. Bu sergisi hayvanseverlerden büyük tepki aldı. Sanatçı bunu yapmasının sebebini “Kırmızı, insanları en çok etkileyen renktir. Çünkü hem doğuşun, hem de ölümün rengidir” diyerek açıklıyor.
Hermann Nitsch, kullandığı malzemeler ve yaptığı işler yüzünden pek çok kez mahkemeye çıkarıldı. 1966’da altı ay hapis yattı. Ancak bir kez daha aynı şeyleri yaparsa yeniden bir yıl için hapse girecekti. Nitsch bu sebepten sanatını daha iyi icra edebilmek için Viyana’dan Münih’e taşınmak zorunda kaldı. Ama Hermann Nitsch artık günümüzde, yani 40 yıl sonra tüm dünyanın alkışladığı bir sanatçı.
Adına müze de var
Hermann Nitsch, henüz yaşarken adına müze açılan ender sanatçılardan biri. Napoli’de 2008 yılında açılan müze, Nitsch’in en yakın arkadaşlarından biri olan Peppe Morra tarafından hazırlandı.

Köşk’ün sinema ödülü Ceylan’a

Haberin Devamı

2009 yılı Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri Geleneksel Sanatlar dalında Uğur Derman’a, Kültür ve Sanat Kurumu olarak Sakıp Sabancı Müzesi’ne verildi.

CUMHURBAŞ-KANLIĞI’nca Türk kültür ve sanat yaşamına önemli katkılarda bulunanlara verilen ödüllerin sahipleri açıklandı. Bu yıl sinema dalındaki ödül, Cannes Film Festivali’nde de ödül kazanan Nuri Bilge Ceylan’a verildi.
Çankaya Köşkü’nden dün yapılan açıklamada şöyle denildi: “Doğan Hızlan, Prof. Dr. İskender Pala, Prof. Dr. Mustafa İsen, Emin Kuz, Hüseyin Diriöz, Ahmet Sever, Zeynep Damla Gürel’den oluşan Değerlendirme Kurulu’nun önerisi üzerine Sayın Cumhurbaşkanımız; 2009 yılı Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri’nin Geleneksel Sanatlar dalında Sayın Uğur Derman’a, Sinema dalında Sayın Nuri Bilge Ceylan’a, Kültür ve Sanat Kurumu olarak Sakıp Sabancı Müzesi’ne verilmesini uygun görmüşlerdir.” ANKARA

Haberin Devamı

Güler Sabancı:  Ödül bize onur verdi

SABANCI Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı ödülle ilgili yaptığı açıklamda,“Cumhurbaşkanı Sayın Abdullah Gül tarafından müzemize verilen ödül bize sonsuz bir onur verirken, konuyla ilgili açıklamanın Cumhuriyet Bayramı’nda yapılmış olması yaşadığımız gururu daha da artırmıştır. Sakıp Sabancı Müzesi bugün dünya çapında ve dünya standartlarında sergiler, eğitimler ve konferanslar düzenleyerek  görevini yerine getirmektedir” dedi.

GÜNÜN AJANDASI

Kotan Siyah-Beyaz’da

ALTI ödüllü, 200’ün üzerinde sergi ve fuara katılan sanatçı Ali Kotan, son sergisini Ankara’daki Siyah-Beyaz Galeri’de açtı. Kotan işleri için “Yaşadıklarımın, birikimlerimin, kızdıklarımın, düşündüklerimin yansımasıydı portreler hüzün ağır bassa da bir aynadır izleyiciye tutulan” diyor.

Folklorik tarih

Haberin Devamı

Anadolu’nun yedi ayrı bölgesinden derlenen yüzlerce halk dansı motifinden oluşan koreografileriyle zengin Anadolu kültürünü yansıtan Anadolu Ateşi’nin Evolution adlı gösterisi bu akşam Antalya’da Gloria Aspendos Arena’da olacak. Biletler 55 TL.

Fotoğraflarla dans

DANS Kamera 2009 İstanbul Festivali kapsamında, Osman Ürper’in Dansa Dair isimli fotoğraf sergisi Karaköy’deki tarihi Sümerbank Binası’nda başladı. Ürper, dans etmeyi bilmediğini, ancak dans fotoğraflarını çok sevdiğini söylüyor. 15 yıllık çalışmanın bir ürünü olan sergide 28 dans fotoğrafı bulunuyor. Sergi, 15 Kasım’a kadar açık kalacak.

Shakespeare müzikali

TİYATRONUN usta isimlerinden Haluk Bilginer, William Shakespeare’in “7” adlı müzikal komedisiyle İzmir’e konuk olacak. Bilginer’in Selen Öztürk, Evrim Alasya, Tuğçe Karaoğlan, Zeynep Alkaya ile aynı sahneyi paylaşacağı “7’’, bugün, 31 Ekim Cumartesi ve 1 Kasım Pazar akşamları, Sabancı Kültür Merkezi’nde İzmirliler için perdelerini açacak.

Haberin Devamı


Gençler için
DÜNYACA ünlü piyano ikilisi Güher ve Süher Pekinel Kardeşler bugün verecekleri konserin gelirinin bir kısmını genç yeteneklere yardım olması için TEVİTÖL’e bağışlayacak. İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası’nın ikiliye eşlik edeceği konser, saat 19.30’da Aya İrini’de başlayacak.


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!