Bu Avrupalılar bizden ne istiyor

Güncelleme Tarihi:

Bu Avrupalılar bizden ne istiyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 16, 2016 09:03

Türkiye’ye her gittiğimde Almanya’da, Fransa’da, Belçika’da, Hollanda’da, İngiltere’de, Avusturya’da, Norveç’te, Danimarka’da, İsveç’te yıllarca çalıştıktan sonra geri dönen insanlarla konuşurum.

Haberin Devamı

Bu Avrupalılar bizden ne istiyor

Hepsinden de yıllarca yaşadıkları ve çalıştıkları bu ülkeler hakkında iyi şeyler duyarım.

Almanya’nın Ruhr Havzası’ndaki Bochum, Dortmund, Duisburg, Dortmund gibi kentlerindeki maden ocaklarında yerin yüzlerce metre altında çalışanı da, Krupp, Thyssen çelik işletmelerinde kızgın ateş karşısında ter dökenleri de, Stuttgart’ta Mercedes’te ve Porsche’de, Ingolstadt’ta Audi’de, Köln’de Ford’da, Darmstadt ve Bochum’da Opel’de, Honnover ve Wolfsburg’da Volkswagen’de, Münih’te BMW’de hafta içi hafta sonu demeden emek vereni de Almanya hakkında hep iyi şeyler söylerler.
Daha doğrusu söylerlerdi.
Diğer Avrupa ülkelerinden geri dönenler de öyleydi.
Ama bu kez daha önceki yıllarda konuştuğum aynı insanların farklı bir yaklaşım içinde olduklarına tanık oldum.

Haberin Devamı

*
Almanya’dan geri dönenler “Bu Almanlar bizden (Türkiye’den) ne istiyor?” diyorlar.
Fransa’dan geri dönenler de ayın şekilde “Bu Fransızlar bizden ne istiyorlar?” diye soruyorlar.
Avusturya’dan geri dönenler ise daha da kızgın.
Daha da öfkeliler.
“Biz Avusturyalılara ne yaptık da, bize (Türkiye’ye) karşı düşmanca davranıyorlar?” diyorlar.
Evet, Federal Meclis olarak bilinen Alman Parlamentosu’nun soykırım içeren ‘Ermeni rezolüsyonu’nu onaylamasına geri dönen Türk insanı da şu anda Almanya’da yaşayan Türkler ve Türk kökenliler kadar tepki gösteriyordu.
“Biz bunu Almanlardan hiç beklemezdik” diyorlar.
“Bu Almanlar durduk yerde ilişkilerin bozulmasına yol açıyorlar” diyorlar.
“Alman politikacıların bu yaklaşımı ülkede barış içinde birlikte yaşamı zorlaştıracaktır” diyorlar.
Aşırı sağcı Almanya Nasyonal Demokrat Parti’nin (NPD) yıllardır sürdüregeldiği yabancı düşmanı politikayı üstlenen ve İslam düşmanlığı da yapan sağ popülist Almanya İçin Alternatif’in (AfD) barış içinde birlikte yaşamı dinamitlediğini düşünüyorlar.
“Biz, Almanya’daki çocuklarımızın, torunlarımızın her zaman o ülkede yerliler ve diğer göçmen kökenlilerle birlikte barış içinde, huzurlu bir biçimde yaşamalarını istiyoruz” diyorlar.

Haberin Devamı

*
Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasındaki tam üyelik müzakerelerine son verilmesini isteyen Avusturya hükümetine Avusturya’dan geri dönen Türkler ateş püskürüyorlar.
“Her alanda Türkiye’den çok daha iyi olmayan birçok komşu ülkenin AB’ye tam üye olmasını destekleyen Avusturya’nın Türkiye’ye karşı çıkmasını bir türlü anlayamıyoruz” diyorlar.
Fransa’dan geri dönen Türkler de Fransa’da aşırı sağcıların yıllardır sürdürdükleri yabancı düşmanlığının İslam ve Müslüman düşmanlığına dönüşmesinden endişe duyuyorlar.
“Biz yıllardır o ülkede yaşadık. Kimse dinimizi sormadı, kimse dinimize karışmadı. Ne oldu da son yıllarda birden Müslümanlar ve İslam dini hedef tahtası haline geldi?” diyorlar.
Evet, Avrupa’daki gelişmelerden Türkiye’ye geri dönmüş Türk insanı da endişe duyuyor.
İşte bu yüzden de “Bu Avrupalılar bizden ne istiyorlar?” diye soruyorlar.
Haklı olarak bu soruya yanıt arıyorlar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!