Brüksel’de bir günde iki saldırı

Güncelleme Tarihi:

Brüksel’de bir günde iki saldırı
Oluşturulma Tarihi: Mart 14, 2012 00:00

Avrupa’nın sakin ülkelerinden Belçika’da 24 saat içinde Suriye ile bağlantılı olabilecek iki saldırı yaşandı. Brüksel’in Anderlecht semtinde bir Şii camisine saldırıda imamın ölmesinin ardından dün de Katar Büyükelçisi, Kral ile görüşürken dışarıda bekleyen polis konvoyuna intihar etmek isteyen biri saldırdı.

Haberin Devamı

BRÜKSEL’in Anderlecht ilçesinde bulunan İmam Reda camisine düzenlenen cami imamı Fas kökenli Abdullah Dahdouh’nun (46) öldüğü saldırıyla ilgili olarak 34 yaşında bir zanlı gözaltına alındı.

Rue Docteur de Meersman sokağında meydana gelen olayda, çıkan yangın sonucu dumandan zehirlenen imam hayatını kaybederken, bir kişi de yaralı olarak hastaneye kaldırıldı.

El Arabiya’ya konuşan bir görgü tanığına göre saldırgan, camiden çıkarken “Suriye devrimi lehine” ve “Beşar Esad rejimini destekleyen devletler aleyhine” sloganlar attı. Belçika Müslüman Konseyi Başkan Yardımcısı Isabelle Praile, saldırının “muhtemelen Selefiler tarafından gerçekleştirildiğini” söyledi. Praile, caminin yıllar önce Selefilerden (Suudi Arabistan çıkışlı aşırı İslamcılar) gelen tehditler üzerine polis korumasına alındığını belirtti. 2 bin kişi kapasitesiyle ülkenin en büyük dört Şii camisinden biri olan yapı, Lübnan asıllı Belçikalıların yaşadığı bir semtte. 1988’de de bir Suudi cami, İran yanlısı Lübnanlı bir grubun saldırısına uğramış, imamı vurularak öldürülmüştü.

Sünni-Şii komplosu

Haberin Devamı

Dün sabah erken saatlerde makam odasında imam Abdullah Dahdouh’nun yakınlarını kabul eden yalnızca Türk basınından Hürriyet’in girebildiği başsağlığı ziyaretinde, Müslümanlara karşı şiddet kabul edilemez olduğunu ifade eden Anderlecht Belediye Başkanı Van Goidsenhoven, “Yapılan bu hain saldırının sorumlularının adalet karşısına çıkarılması ve gereken cezaya çarptırılması için var gücümüz ile çalışıyoruz” dedi.
İmamın yakınları adına konuşan Kamal Marabat, “Bu olay Sünni kardeşlerimizle bizleri birbirimize düşürmek için planlanmış bir komplodur. Biz Sünni kardeşlerimizle birlik olacağımıza ve hiçbir olaya sebep olmayacağımızı belirtmek isterim. Acımızı sessizce yaşayacağız” dedi.

Saray önünde tuhaf intihar girişimi

Katar’ın yeni Belçika Büyükelçisi Ali Bin Cassim el Thani’nin Kral 2’nci Albert’a güven mektubu sunduğu sırada Kraliyet Sarayı önünde bekleyen polis motosikletlerinin arasına bir araç hızla daldı. Üçü ağır, sekiz polis memuru yaralandı. Çarpışmanın etkisiyle hurdaya dönen araçtaki saldırgan yaralı olarak kurtarıldı ve tutuklandı. Belçika polisi yaptığı açıklamada kimliğini saklı tuttuğu saldırganın sorguda “İntihar etmek istediğini ancak başka çare bulamadığı için polislerin arasına daldığını” söylediğini bildirdi. Brüksel Belediye Başkanı Freddy Thielemans ise “Birinin intihar etmek istemesini anlayabilirim ama bunu 8 kişiyi öldürmeye çalışarak yapmasını anlayamam” dedi. Eylemin, tam da Suriye’de değişimi destekleyen Katar’ın büyükelçinin sarayda görüşme yaptığı sırada gerçekleşmesi şüphe çekti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!