Brezilya rüzgarı esti

Güncelleme Tarihi:

Brezilya rüzgarı esti
Oluşturulma Tarihi: Haziran 24, 2010 00:00

ODTÜ Capoeira Topluluğu tarafından düzenlenen 5. Uluslararası Capoeira ve Brezilya Festivali, ODTÜ Kongre ve Kültür Merkezi’nde yapıldı. Festivale katılan yerli ve yabancı dansçılar, izleyicilere görsel şölen yaşattı.

Geleneksel hale gelen Capoeira ve Brezilya Festivali’nin beşincisi, geçtiğimiz günlerde ODTÜ’de düzenlendi. Kemal Kurdaş Salonu’nda çok sayıda izleyicinin katılımıyla gerçekleşen festivalde, Brezilya’ya özgü samba, capoeira, akrobasi, perküsyon ve dans gösterileri yapıldı. Festival, 16. yüzyılda Brezilya’ya getirilen Afrikalı kölelerin, özgürlüklerine kavuşmak için geliştirdikleri, capoeiranın tarihini anlatan sinevizyon gösterisi ile başladı. Sinevizyonun ardından Afrika dans toplulukları sahne aldı. Yerel çalgılar eşliğinde dans eden gruplar, ilgiyle izlendi. Afrika danslarının ardından sırayı Latin dansları aldı. Kıvrak figürleriyle beğeni kazanan dansçılar, izleyicilere görsel bir şölen yaşattı.

Kölelerin özgürlüğü için

Capoeira, 16. Yüzyılda Brezilya’ya getirilen Afrikalı kölelerin, özgürlüklerine kavuşmak için geliştirdikleri bir savunma sanatı. Köleler, savunma sanatı çalışmalarının yasak olduğu bu karanlık dönemde, savunma sanatını dans, müzik ve akrobasi ile kamufle etmişler.

Dans, müzik akrobasi

Günümüzde, Türkiye dâhil olmak üzere, dünyanın birçok ülkesinde yaygın olarak icra edilen capoeirayı diğer savunma sanatlarından ayıran en büyük özelliği, içerisinde dans, müzik, akrobasi, tiyatral öğeler ve etnik şovları barındırmasıdır.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!