Brexit’te ‘ilk uzlaşı’

Güncelleme Tarihi:

Brexit’te ‘ilk uzlaşı’
Oluşturulma Tarihi: Aralık 09, 2017 00:51

BRÜKSEL ile Londra, İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılmasına yönelik sürecin (Brexit) ilk aşamasını tamamladı. Aylardır süren müzakerelerin ardından gelen uzlaşı dün sabahın erken saatlerinde Londra’dan Brüksel’e geçen İngiltere Başbakanı Theresa May ile AB Komisyonu Jean Claude Juncker’in ortak basın toplantısında duyuruldu. Juncker, “Brexit müzakerelerinin ilk aşamasında gerekli ilerleme kaydedildi. AB Konseyi’ne ilişkilerin geleceğini şekillendirecek ikinci aşamaya geçilmesi için öneride bulunuyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Hem Juncker hem de May, uzlaşının tarafların verdiği ödün ile mümkün olduğuna vurgu yaparken AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, ‘kolay konulara’ çok zaman harcandığını hatırlatarak, bir sonraki aşamanın daha da zor olacağına işaret etti.

İKİ YILLIK GEÇİŞ

İlk aşamada, tarafların vatandaşlarının haklarının korunması, İrlanda sınırı ve ayrılık faturası konusunda belli bir anlaşma sağlayan AB ve İngiltere, ikinci aşamada ticaret anlaşması ve geçiş sürecine odaklanacak. Ayrılık faturasının 40-45 milyar Euro olması öngörülürken Brexit’in en geç 29 Mart 2019’da tamamlanması gerekiyor. Geçiş sürecinin ise iki yıl sürmesi öngörülüyor. Bu sürede İngiltere, gümrük birliği ve iç pazarın parçası olacak ama AB kurumlarında yer almayacak ve oy hakkına sahip olmayacak. Taraflar arasında daha derinlemesine ve kapsamlı müzakerelerin kapısını açacak ikinci aşamaya geçilmesi için AB liderlerinin onay vermesi gerekiyor. Bu onayın da 14-15 Aralık’ta Brüksel’de yapılacak AB Zirvesi’nde verilmesi bekleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!