Böyle bir acıyı bir daha yaşamayalım

Güncelleme Tarihi:

Böyle bir acıyı bir daha yaşamayalım
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 29, 2017 19:15

Solingen kurbanları, katliamın 24’üncü yıldönümünde anıldı. Irkçıların kundakladığı evlerinde ölen Genç ailesinin üyeleri Gürsün İnce (28), Hatice (19), Hülya (9), Saime Genç (5) ve Gülistan Öztürk (12) için çifte tören düzenlendi. Katliamda kızı, iki torunu ve yeğenini kaybeden Mevlüde Genç, anma törenlerine son yıllarda katılımın azalmasından üzüntü duyduğunu söyledi.

Haberin Devamı

İLK anma töreni, ırkçıların yaktığı Genç ailesinin evinin önünde yapıldı. Buradaki törene Solingen Anakent Belediye Başkanı Tim Kurzbach, Düsseldorf Başkonsolosu Şule Gürel, sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle yurttaşlar katıldı. Duaların okunmasından sonra konuşan Düsseldorf Başkonsolosu Şule Gürel, Solingen katliamından sonra da Avrupa’da ırkçı saldırıların olduğunu anlattı ve NSU cinayetlerini örnek gösterdi.
Başkan Kurzbach da kurbanları hiç unutmayacaklarını söyledi. Törende söz alan sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri de Almanya’da artan ırkçı saldırılara dikkati çekti.

‘GİTMEYİ HİÇ DÜŞÜNMEDİM’
Tören öncesi kısa bir açıklama yapan Mevlüde Genç, “45 yıldır yaşadığım ve evlatlarımı kurban verdiğim bu şehirden gitmeyi hiç düşünmedim” dedi. Genç, anma törenlerine son yıllarda katılımın azalmasından da üzüntü duyduğunu söyledi.

Haberin Devamı

İKİNCİ TÖREN OKULUN ÖNÜNDE
Kurbanlar için ikinci tören Mildred Scheel Berufskolleg Okulu önündeki anıtta yapıldı. Törene Başkan Kurzbach, Başkonsolos Gürel, DİTİB ve kilise temsilcileri katıldı. Konuşmacılar, Almanya’da son yıllarda artan ırkçı saldırılara dikkati çekerek, Solingen benzeri saldırıların bir daha olmaması için siyasete ve topluma büyük görevler düştüğünü vurguladı. Din adamları da birlikte barış içinde yaşam için dua etti.

SOLINGER APPELL’E ÖDÜL VERİLDİ
anma töreninin ardından 2004 yılından beri verilen Gümüş Ayakkabı ödülü töreni yapıldı. Hoşgörü ve Medeni Cesaret Birliği tarafından verilen ödüle bu yıl Solinger Appell girişimi layık görüldü. Jüri, girişimin ırkçı saldırıların unutulmaması yönünde yaptığı çalışmalar ile dışlanmaya karşı girişimleri dolayısıyla ödüle değer görüldüğünü bildirdi.

TÜRK DIŞİŞLERİ’NDEN AÇIKLAMA
Türk Dışişleri Bakanlığı da katliamının yıldönümü dolayısıyla bir açıklama yayımladı. Politikacılara ve medya temsilcilerine çağrıda bulunulan açıklamada, şöyle denildi:
“29 Mayıs 1993 tarihinde, yabancı düşmanı/ırkçı bir Alman grup, Almanya’nın Solingen şehrinde beş Türk vatandaşını evlerini yakarak katletmişti. Saldırının üzerinden 24 yıl geçmesine rağmen katliamın Türk halkında yarattığı acı hala tazedir. Vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyoruz. Son dönemde, özellikle Batı Avrupa’da ırkçılık, yabancı düşmanlığı ve İslam karşıtlığının arttığını üzülerek müşahede ediyoruz. Solingen katliamı benzeri elim hadiselerin bir daha yaşanmamasını temenni ediyoruz. Bu kapsamda, bu tür eylemlerin sıkça meydana geldiği ülkelerde başta siyasetçiler olmak üzere, kamuoyuna mal olmuş şahsiyetleri ve medya temsilcilerini toplumları ayrıştırıcı ifade ve tutumlar yerine, birleştirici söylem benimsemeye davet ediyoruz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!