Bodrum Birleşmiş Milletler gibi

Güncelleme Tarihi:

Bodrum Birleşmiş Milletler gibi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 29, 2007 00:00

Bodrum Belediyesi’nin bu yıl 15’inci kez düzenlediği yeni yıl partisine, ilçede yaşayan yaklaşık 350 yabancı katıldı. Yabancılarla yeni yıl pastasını kesen Başkan Mazlum Ağan, 50’li yılların başında turistik amaçlı gelmeye başlayan ilk yabancı konukların 60’lı yılların başından itibaren önce yılın altı ayında, ardından tamamında ilçede yaşamaya başladığını söyledi.

Ağan, halen Bodrum’da, Güney Afrika’dan Yeni Zelanda’ya, Japonya’dan Bali’ye, Endonezya’dan Brezilya’ya kadar 38 farklı ülkeden bin 200’ün üzerinde yabancının, ilçede yılın 12 ayı yaşadığını belirtti, şunları söyledi:

GÖNÜLLÜ ELÇİLERİMİZ

"Ev alıp yılın bazı dönemlerinde burada kalanları sayarsak bu sayı 5-6 binlere kadar ulaşıyor. Tarihi, kültürü, doğası ve en önemlisi insanıyla bir dünya kenti olan Bodrum’a gelen yabancılar buraya alışmakta sıkıntı çekmiyor. Üç kez tatile gelen, ev alıp burada kalıyor. Kurduğumuz Habitat Yabancılar Kozası ile onların burada yaşamlarını kolaylaştırmak için ne gerekiyorsa yapıyoruz. Artık onlar bizim için yabancı değil. Bodrum’u dünyanın 38 ülkesinde tanıtan birer gönüllü turizm elçisi. Bodrum Birleşmiş Milletler gibi olan dünyanın şanslı sayılı kentlerinden biri haline geldi."

BETON YIĞINI TEDİRGİN EDİYOR

Bodrum’da 12 yıldır yaşayan Yabancılar Komitesi Sözcüsü İngiliz turizmci Helen Owen ilçeli olmakla gurur duyduklarını, kültür, sağlık, eğitim, çevre, tarih, kültür, turizm ve imar planı gibi sorunlarıyla yakından ilgilenerek yerel yönetimlere yardımcı olmaya çalıştıklarını söyledi. Owen, şöyle konuştu:

"Dünyanın dört bir yanından Bodrum’a gelerek yerleşen yabancıların burayı tercih etmekteki en büyük nedeni Akdeniz insanının sıcaklığı ve yardımseverliği. Bizi burada yabancı olarak görmedikleri gibi, akrabaları gibi davranıyorlar. Bu nedenle uyum sağlamakta güçlük çekmedik. Bodrum ve Türkiye artık bizim ikinci değil birinci vatanımız. Buraya yerleşen yabancıların en çok tedirgin olduğu nokta bina sayısının aşırı hızla artması, beton yığını olması. Yerel yönetimler bu sorunu bir an önce kontrol altına alabilirse burası cennet olmaya devam eder."

HANGi ÜLKELERDEN

Bodrum’u yeni vatanları kabul eden turistlerin geldikleri ülkeler şöyle sıralanıyor:

İngiltere, İrlanda, İsveç, İsviçre, Almanya, Hollanda, Belçika, Danimarka, Fransa, Norveç, Ukrayna, Finlandiya (Fahri konsolosluğu var), Avusturya (Fahri konsolosluğu var), İtalya (Fahri konsolosluğu var), İspanya, Yunanistan, Portekiz, Rusya, Moldovya, Kazakistan, Malezya, Türkmenistan, İran, Hindistan, Japonya, Çin, Amerika, Kanada, Brezilya, Arjantin, Meksika, Güney Afrika, Pakistan, Bulgaristan, Makedonya, Avustralya, Bali, Yeni Zelanda.

Yeşil kampanyaya ilk bağış Vali’den

26 Ağustos 2007 tarihinde çıkan yangında 60 hektar kızılçam ormanın yok olduğu Umurlu Beldesi’nde, Yeşil Türkiyem Güçbirliği Patformu, belediye ve Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) tarafından "Benim de Bir Ağacım Var" sloganıyla, bir ay önce başlatılan kampanyaya ilgi çığ gibi büyüyor. Kampanya kapsamında 10 bin fidanın dikilmesinin hedeflendiği belirten Platform Başkanı Hakan Başlık, "Kampanyaya için bağış hesabı açtırmak için valilikle irtibata geçtik. Valimiz Mustafa Malay gereken izni verirken, 1000 YTL ile ilk bağışı yaparak, kampanyayı resmen başlatmış oldu" dedi.

Çok yakın zamanda geniş kapsamlı bir toplantı ile bu kampanyanın daha da geniş kesimlere duyurulacağını ve Aydın’ın bu konuda öncü olacağını ifade eden Vali Mustafa Malay ise, "Ülkemiz, hiç kimsenin fark edemediği bir savaşla toprak kaybediyor. Bu savaşın adı erozyon. Her sene Kıbrıs büyüklüğündeki toprağımızı kaybettiğimizi hepimiz bilelim" diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!