BM yetkilisinden açık mektup: Sürdürülebilir kalkınma için gönüllülük teşvik edilmeli

Güncelleme Tarihi:

BM yetkilisinden açık mektup: Sürdürülebilir kalkınma için gönüllülük teşvik edilmeli
Oluşturulma Tarihi: Kasım 28, 2016 10:13

5 Aralık Dünya Gönüllüler Günü (IVD) öncesinde Almanya, Bonn merkezli BM Gönüllüleri İcra Koordinatör Yardımcısı Toily Kurbanov Türkiye'yi ziyaret edecek. Kurbanov ziyaret öncesi Dünya Gönüllüler Günü'nün önemini anlatan bir mektup kaleme aldı.

Haberin Devamı

5 Aralık Pazartesi günü Dünya Gönüllüler Günü dünya çapında kutlanacak. Dünya Gönüllüler Günü, dünya çapındaki milyonlarca gönüllünün barış ve kalkınmaya katkılarını ve herkese verdiği ilhamı takdir etmek adına 1985 yılında Birleşmiş Milletler tarafından belirlenen bir gün.

Gönüllülük, sivillerin katılımının ve dayanışma ruhunun bir ifadesi ve sınırları, dinleri ve kültürleri aşan gerçek bir küresel olgu. Gönüllülük, sivil toplum örgütlerinin bel kemiği olma ve kamu sektörünün olduğu kadar, giderek artan ölçüde, özel sektörün de arkasındaki güç olma niteliği taşıyor. Bu, tıpkı dünyanın her yerinde olduğu gibi, bir çok kurumun ve bireyin kalkınmanın önündeki engelleri gönüllülükle aşmaya çalıştığı ve gönüllülüğün bütün potansiyelini yansıtmak için çok paydaşlı ortaklıkların elzem olduğu Türkiye için de geçerli. 

İşte bir kaç örnek:

Haberin Devamı

Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı 7-16 yaş arasındaki çocuklar için eğitim programları ve ders dışı etkinlikler düzenliyor. TEGV gönüllüleri çocukların eğitimlerini direkt olarak destekliyor ve çocukların özgüvenlerini arttırıp açık fikirli olmalarına yardımcı oluyor. TEGV verilerine göre gönüllülerin yürüttüğü etkinlikler çocukların mutluluğunu ve okuldaki başarılarını olumlu yönde etkilerken, aynı zamanda gönüllülerin de gönüllülükten elde ettikleri haz artıyor, mutluluk, empati ve sosyal sorumluluk düzeyleri yükseltiyor.

Mahalle Afet Gönüllüleri Vakfı doğal afetlerde mümkün olduğu kadar çok insan hayatının kurtarılması için çalışıyor. Sahip oldukları toplum gönüllüleri ağı ile acil durumlarda müdahale ekibi olarak hizmet veriyor, yaralananlara yardım ediyor ve arama-kurtarma faaliyetleri yürütüyor. 1999 yılında Marmara bölgesini vuran depremden itibaren MAG Vakfı İstanbul, Kocaeli, Yalova, İzmir ve Bursa’daki 120 mahallede 5,500 gönüllüyü eğitip ekipman desteği sağladı. Onların sayesinde Türkiye’nin her tarafındaki insanlar afete hazırlık ve risk önleme konularında daha iyi bilgi edinmiş oldular. 

Türkiye Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA) Türkiye’deki en büyük çevreci sivil toplum örgütü niteliği taşıyor. TEMA’nın “Türkiye Çöl Olmasın” sloganı toplumda büyük yankı buldu. Son 20 yılda 477,000 TEMA gönüllüsü 11,500,000 ağaç dikmeyi başardı ve kırsal kalkınma, biyo çeşitlilik ve ağaçlandırma ile ilgili 182 farklı proje yürüttü. 2012 yılında TEMA, Birleşmiş Milletler Çölleşmeyle Mücadele Sözleşmesi Sekreteryası tarafından Yaşam İçin Toprak ödülüne layık görüldü.

Haberin Devamı

 Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Birleşmiş Milletler Gönüllüleri (UNV) Türkiye dahil 130 ülkede gönüllülüğün teşvik edilmesi konusunda uzun bir geçmişe sahip. Milli ve küresel kalkınma önceliklerine katkı veren Türk gönüllüleri ve Türk gönüllü kuruluşlarıyla olan işbirliğimizden ötürü gurur duyuyoruz. 

Geçtiğimiz yıllarda çeşitli BM programları çerçevesinde hizmet veren Türkiye’den 22 BM Gönüllüsünün Afganistan, Etiyopya ve Tayland gibi ülkelerdeki barış ve kalkınmaya destekte bulundular. Ek olarak 36 Türk ve 12 uluslararası BM Gönüllüsü şu anda Türkiye’de hizmet veriyor. Bazıları Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nde (UNHCR) üstlendikleri görevlerle sığınmacılara destek olurken bazıları da çevre meseleleriyle ilgilenmek üzere UNDP ile çalışıyor. Hatta daha fazla sayıda BM Gönüllüsü, Suriyeli kadınların istihdam edilebilirliğinin artmasına yardımcı olacak ve Türk ev sahibi topluluklarla uyumlu ilişkilerine katkı sunacak olan “Toplum Gönüllüsü Temelli Çözümler ile Güneydoğu Anadolu Bölgesindeki Suriyeli Kadınların Sosyal ve Ekonomik Bütünleşmesini Güçlendirme Projesi”ne yakında katılım sağlayacak. Bilhassa UNV, Türkiye’de gönüllülüğün takdir ve teşvik edilmesi ve bu ülkedeki kişilerin ve toplulukların refahı için 2013’de kurulan Ulusal Gönüllülük Komitesi gibi çok paydaşlı ortaklıklarla birlikte çalışmaya devam edecek. 

Haberin Devamı

Ulusal kalkınma öncelikleri doğrultusunda önemli bir gelişme kaydeden Türkiye, aynı zamanda kalkınma ve insani yardım sağlama konusunda aktif çalışmalarıyla yükselmekte ve çok sayıda ülke ile ortaklaşa çalışmakta. 2016 yılındaki İnsani Kalkınma Zirvesi gibi  kritik öneme sahip bir dizi uluslararası etkinliğe ev sahipliği yaparak küresel bir lider olma konumunu pekiştirdi.

 Dünya Gönüllüler Günü vesilesiyle, hem ülkede hem de dünyanın her yerinde gün be gün barış ve kalkınma konusunda fark yarattıklarından dolayı Türkiye’deki gönüllülere ve gönüllü kuruluşları kutluyoruz. Aynı zamanda, önümüzdeki yıllarda sürdürülebilir kalkınmayı devam ettirme uğruna Türkiye’nin etkin bir şekilde gönüllülüğü teşvik etmesini memnuniyetle karşılarız. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!