BM olağanüstü toplanıyor

Güncelleme Tarihi:

BM olağanüstü toplanıyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 27, 2007 16:28

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Benazir Butto'nun ölümü sonrası Pakistan'daki durumu görüşmek üzere bu akşam olağanüstü toplantı yapacak.

Haberin Devamı

Birleşmiş Milletler(BM) Sözcüsü Marie Okabe, 15 üyeli Güvenlik Konseyi'nin bugün yerel saatle 19.00'da toplanacağını ve Pakistan'daki saldırıyı görüşeceğini açıkladı. 

BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon de, Benazir Butto'nun öldürülmesini Pakistan'ın huzuruna yapılan bir saldırı olarak değerlendirdi. Saldırıyı şiddetle kınadığını belirten Ban Ki-moon, bu hain saldırıyı gerçekleştirenlerin biran önce adalete teslim edilmesini istedi.

TEPKİ YAĞIYOR

Türkiye: Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, intihar saldırısında Butto'nun hayatını kaybetmesiyle ilgili olarak yaptığı açıklamada "Herkes ülkesine sahip çıkmalı, kan akmamalı" dedi.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada da, saldırının Pakistan'ı istikrarsızlığa sürüklemek amacıyla yapıldığı belirtildi.

Afganistan: Devlet Başkanı Hamid Karzai, Butto'nun uğradığı saldırıda hayatını kaybetmesinden sonra, saldırıyı "Pakistan'ın düşmanlarının" düzenlediğini söyledi.  Karzai, "bu zalimce saldırıyı kınıyorum" ifadesini kullandı.
Karzai, Afganistan-Pakistan İş Forumu dolayısıyla bugün temaslarda bulunduğu Pakistan'da, "Ticaret ürkektir, sermaye daha da ürkektir. Risk ya da tehdit olduğu zaman kaçar. Terörizm de bu tehdide yol açmaktadır" demiş, iş dünyasına, hükümetlerine terörizmle mücadele için baskı yapmaları çağrısında bulunmuştu.
 
Rusya: Pakistan'ın eski Başbakanı Benazir Butto'nun intihar saldırısında öldüğü haberine ilk tepki Rusya'dan geldi. Saldırıyı kınayan ilk ülke olan Rusya'nın Dışişleri Bakanlığı, saldırıyı şiddetle kınadığını açıkladı.

Haberin Devamı

ABD: ABD Başkanı George Bush, ABD'nin bu korkakça saldırıyı kınadığını duyurdu. Bush, Pakistan'ın eski Başbakanı Benazir Butto'yu öldürenlerin adalete teslim edilmeleri gerektiğini söyledi. Bush, "ABD, Pakistan'da demokrasinin altını kazmaya çalışan eli  kanlı aşırıcıların bu korkak eylemini şiddetle kınamaktadır" dedi. Pakistan'ın eski Başbakanı Benazir Butto'nun öldüğü intihar saldırısı, ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından da kınandı.

Fransa: Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, Pakistan'ın eski başbakanı Benazir Butto'ya suikastı kınadı. Saldırının ardından açıklama yapan Kouchner, büyük üzüntü duyduğunu ve saldırıyı şiddetle  kınadığını söyledi.

Haberin Devamı

Almanya: Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Pakistan'da muhalefet lideri ve eski başbakanlardan Benazir Butto'ya suikast düzenlenmesini sert dille  kınadı. Steinmeier, “Pakistan'daki tüm siyasi yetkililer, ülkenin istikrarı, hukuk devleti düzeni ve demokrasi için katkı sağlamalı, özgür ve adilseçimler için gerekli şartları yaratmalıdır” dedi.

İngiltere: İngiltere Dışişleri Bakanı David Miliband, "şoke olduğunu" belirttiği  açıklamasında, Pakistan'a itidal ve birlik çağrısında bulundu.

İtalya: Başbakan Romano Prodi de "Eski Başbakan Benazir Butto'nun  ölümüne yol açan fanatizmi öfkeyle kınadığını" ifade etti.

Haberin Devamı

İsviçre: Dışişleri Bakanı Carl Bildt de düzenlediği basın toplantısında,  Butto'ya suikastı, "tiksinti, korku ve büyük bir kaygıyla"  öğrendiklerini söyledi. Bildt, düzenlediği basın toplantısında, Butto'yu "karizmatik, renkli ve  tartışmalı" bir kişilik olarak niteledi ve Pakistan'ın geleceği için  büyük kaygı duyduğunu söyledi.

İspanya: Başbakan Jose Luis Rodriguez Zapatero, Pakistan eski başbakanlarından Benazir Butto'ya yapılan saldırıyı şiddetle kınadığını açıkladı.

Pakistan'ın komşusu ve rakibi olan Hindistan'dan ve Vatikan'dan da  Butto'ya suikastı kınayan açıklamalar yapıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!