Bitmeyen ahır inadı mahalleyi kokuttu

Güncelleme Tarihi:

Bitmeyen ahır inadı mahalleyi kokuttu
Oluşturulma Tarihi: Eylül 19, 2012 00:00

Haberin Devamı

ÇUBUK Yenice Mahallesi’nde kanalizasyon sorunu nedeniyle muhtarla vatandaş karşı karşıya geldi. Kanalizasyon hattının muhtar tarafından engellendiğini iddia eden mahalleli, “20 hane yıllardır mağdur ediliyor” dedi. Etrafa kötü koku yayan ve Valilik tarafından kapatılan besi çiftlikleriyle gündeme gelen Çubuk’ta şimdi de “kanalizasyon” tartışması yaşanıyor. Yenice Mahallesi Muhtarı Mustafa Kalender’in “Ahırımı yıktırmam” inadı sebebiyle mahallenin büyük kısmı, yıllardır kanalizasyon bağlantısı bulunmayan evlerde yaşamak zorunda kalıyor. Yenice’de Kemal Sunal filmlerinin senaryosunu aratmayan olaylar dizisi, muhtarın “Ahırımı yıktırmam” demesi ile başladı. Mahalle sakinleri Muhsin Şahin ve Ersan Adar’ın iddiasına göre, olaylar şöyle gelişti:

Hat muhtara takıldı

Haberin Devamı

ASKİ yıllar önce Yenice Mahallesi’nde alt yapı çalışmalarına başladı. Ana hat üzerinde bulunan bütün sistem yenilenirken aynı zamanda mahallenin kanal olmayan bölümlerine de hattı uzatmak için projeler çizildi. Yenilenen eski kanal ve ona bağlanan yeni kanalizasyon hattına köyün büyük bir bölümünün bağlantısı gerçekleştirildi. Mahallenin girişinde bulunan 20 hanelik bölüm ise Muhtar’a takıldı. 1952 kadastrosuna göre yol olan bölümden kanalizasyon hattını geçirmek isteyen ASKİ yetkilileri, muhtarın, ‘Ben ahırımı yıktırmam’ demesiyle çalışmalarını durdurdu.

ASKİ durdurmak zorunda kaldı

Mevzuata göre, ASKİ imarı olmayan arazilerde mülk sahipleriyle karşılıklı rızaya dayanarak çalışma yapıyor. Eğer anlaşma sağlanamazsa ekipler faaliyeti durduruyor. Yenice’de çalışmaların durmasının ardından mağdur olan aileler, konuyu kaymakamlık ve belediye dahil olmak üzere tüm kurumlara iletti. Dönemin kaymakamı kanalizasyon meselesinden haberdar olunca Muhtar Mustafa Kalender’i yanına çağırdı. Muhtar, Kaymakam’ın karşısına ‘Onlar beni seçmek istemeyen muhalifler’ iddiasıyla çıktı. Mağdur aileler aradan geçen iki yıllık sürede foseptikle yaşamaya devam ederken hem foseptiğin tahliyesi için vidanjörlere hem de kullanamadıkları atık su hattı bedelini su faturalarıyla devlete ödemeyi sürdürdü.

Haberin Devamı

Sağlık Merkezi de foseptik mağduru

Aynı bölgede yer alan muhtarın evi, diğer vatandaşların evlerinin aksine kanalizasyon hattına bağlı bulunuyor. Mahalleli bu duruma anlam veremiyor. Mahalledeki Yenice Aile Sağlığı Merkezi de foseptik mağdurları arasında. Eski Sağlık Grup Başkanı, Muhtar’a, “Sen devlet yetkilisisin. Halka hizmet etmen gerekirken neden engelliyorsun” diyerek tepkisini dile getirdi. Merkez yetkilileri üstlerine durumu rapor etti. Ancak sorunun çözümü için elini taşın altına koyan olmadı. Mahalle içerisinde ve çevrede bulunan çiftlikler kötü koku yayması nedeniyle kapatıldı. Ancak Yeniceliler, muhtarın inadı yüzünden kötü koku ile yaşamaya devam ediyor.

Haberin Devamı

Çalmadığımız kapı kalmadı

Esenboğa Havalimanı’nın yanı başında yıllardır kanalizasyon mücadelesi veren mahalle sakinleri Muhsin Şahin ve Ersan Adar şunları söyledi:
“Mahallemizde onlarca çocuk var. Her an kontrol altında tutamıyoruz. Oynayıp, gezmek istiyorlar. Bu çocuklardan biri ağzı açık foseptik çukurlarından birine düşse muhtar bunun hesabını verebilecek mi? Şu an kuyularda biriken atık su için vidanjöre para veriyoruz. Ayrıca su faturası yatırırken de kullanamadığımız hattın parasını ‘atık su bedeli’ olarak ASKİ’ye ödüyoruz. BİMER, Ankara Büyükşehir Belediyesi şikayet hattı, Kaymakamlık, Belediye dahil onlarca yere başvurduk ancak muhtar her yerde önümüzü tıkadı. Artık bu pis koku ile yaşamak istemiyoruz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!