Bir tel saç, bir yaprak ve kirli mendil

Güncelleme Tarihi:

Bir tel saç, bir yaprak ve kirli mendil
Oluşturulma Tarihi: Aralık 30, 2008 00:00

Birisi çıkıp internet üzerinden '' Bir yaprak Kleenex satıyorum.'' diyerek açık artırma başlatsa ne dersiniz ? Bana sorsalar ilk yanıtım saçmalığın dik alası olur. Kleenex Amerika'da çok yaygın kağıt mendil markası. Değişik modelleri var. Kareküpe yakın kutusunun en-boy ölçüleri 4.18 cm.X4.5 cm. Diklemesine yüksekliği 5.4 cm. İçindeki mendil sayısı 90. Bu modeli bakkal, market ve eczanelerde ortalama 1.40 dolara satılıyor. Kaba hesapla soğan zarı inceliğindeki mendilin değeri iki kuruş.

Haberin Devamı

Peki bir yaprak mendile 5 bin 300 dolar ödermisin deseler bu kez yanıtım '' Git başını kaynar suya sok, sen iyice üşütmüşsün.'' olacak. Ama benim gibi düşümeyenler de var. 'eBay' kanalında açık artırmada bir Kleenex mendile beş bin küsur dolar ödendi. Hem de kullanılmışı. Zar inceliğindeki mendilin resmi ekrana geldiğinde '' Aktris Scarlett Johansson'un burnunu sildiği mendil.'' diye anonsu üzerine sonra dolar rakamları birbirini takip ederek 5,300'de kitlendi. Şanslı (!) bir Scarlett hayranı kirli mendil sahipliğini üslendi.

Amerikan halkında alışamadığım bir garip koleksiyon merakı var. Ama zengin kitlenin kamyon yükü para ödeyerek Picasso, Monet, Rembrandt gibi ustaların tablolarını dahil ettiÄŸi koleksiyonlar deÄŸil sözünü ettiÄŸim. ÇoÄŸu insana iÄŸrenç gelecek merakların toplandığı koleksiyonlar bunlar. Örnekler sıralıyayım : Florida'lı berber Jesse Briggs ''Sarı Çilek'' adlı kuaför salonunda bakın neler için ne paralar ödemiÅŸ:  'Beatle' John Lennon'ın bir tutam saçına 1,700 dolar, Elvis Presley'in azı diÅŸine 25 bin, Las Vegas'ta otel anahtarına 3 bin, gangster Al Capone'un berber koltuÄŸuna 15 bin, ABD BaÅŸkanı Abraham Lincoln'un 6 tel saçına 75 bin, Napolyon'un tek tel saçı 15 bin, ABD BaÅŸkanı J.F. Kennedy'nin Marilyn Monroe ile birlikte fotoÄŸrafı 250 bin dolar. Jesse, J.F. Kennedy'nin katili Oswald'ı öldüren Jack Ruby'nin takım elbisesine ödediÄŸi parayı açıklamıyor.  Stajyer Monica'nın üstünde BaÅŸkan Bill Clintonın sperm bulunan 35 dolarlık elbisesine 100 bin dolar teklifte bulunduÄŸunu söylüyor.Â

Haberin Devamı

Koleksiyoncular vasat insanlara kıyasla farklı karakterli kişiler. Yüklü para ödediklerine göz atmak kafi. Einstein'ın yakın arkadaşı göz doktoru Henry Abrams'ın ünlü fizikçinin ölümünden sonra çıkarıp kimyasal sıvı içinde sakladığı gözlerine pop kralı Michael Jackson'ın bir milyon dolar teklif ettiği bildiriliyor. Bir suikaste kurban giden modacı Gianni Versace'nin akan kanlarını bazı kişilerin sünger ile toplayıp garip koleksiyonlarına dahil ettiği biliniyor. Marilyn'nin vücut kılları, Madonna'nın 'giyilmiş' külotlarına satın almak isteyenlerin sayısı da kabarık.

Haberin Devamı

Mark David Chapman, evinin önünde 'Beatle' John Lennon'u kurşunlayarak öldüren hayranı. Chapman cinayetten önce Lennnon'a imzalattığı bir uzunçaların açık artırmada iki milyon dolara satıldığı söyleniyor. Vefatından önce Brooklyn Müzik Akademisi'nde Galler Milli Operası Galası'na şeref konuğu olarak katılan Prenses Diana'nın 'kullanması' için akademi yetkilileri yeni bir klozet aldılar. Akademinin arşivcisi Robert Boyd, yalnızca Diana'nın kullandığı klozete çok alıcı çıktığını ama satmayı düşünmediklerini açıkladı.

Garip koleksiyonların temelinde ana unsur 'şöhret.' Koleksiyoncu tel saç, zar mendil, kirli külot, azı dişi ne olursa olsun, sahibi ünlü ise gereken parayı ödemekten çekinmiyor. Amaç yatırım mı, yoksa eş-dosta gösterip böbürlenmek için mi, bilmiyorum. Ama bu bir ticaret yolu. Geçenlerde bir dönemin yıldız futbolcusu O.J. Simpson bir Las Vegas otelinde 120 bin dolar değer biçilen şampiyonluk yüzüğü ile şahsi eşyalarını koleksiyonculara satmaya hazırlanan eski arkadaşının odasına  baskın yaparak geri aldı. Şikayet üzerine tutuklanan O.J. silahlı baskından suçlu bulundu ve 33 yıl hüküm giydi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!