« Hürriyet.com.tr

BİR FİNCAN ACI KAHVE hem hatırlı, hem hâtıralı... Siz de benim gibi, bir kahve tiryakisi misiniz bilmem ama, pek fazla tiryakisi olmayanların bile günde

Hürriyet Haber
X
BİR FİNCAN ACI KAHVE hem hatırlı, hem hâtıralı... Siz de benim gibi, bir kahve tiryakisi misiniz bilmem ama, pek fazla tiryakisi olmayanların bile günde en azından bir fincan kahveye hayır demeyeceklerini düşünüyorum. İlk kez Arabistan yarımadasında kullanılmaya başlayan bu içecek, cok kısa bir süre içinde önce İslam dünyasında, sonra Batı'da hızla yaygınlaşarak "özel bir içecek" olma niteliğini yüzyıllardır sürdürmekte. Kahve, dünyaya Arabistan'dan yayılan kahve ağaçlarının öğütülmüş çekirdeklerinden yapılır. Çekirdeklerin ilk olarak, kahve ağaçlarının kendiliğinden yetiştiği Etiyopya'da kullanılmaya başlandığı sanılmaktadır. (Bir efsaneye göre, kahve çekirdeğinin değerini ilk kez M.S. 9. yüzyılda Arabistan'da bir çoban ortaya çıkarmıştır.) 15. yüzyılda Yemen'de başlayan kahve tarımıyla birlikte kahve içme alışkanlığı da 16. yüzyılda Osmanlılara , 17. yüzyılda ise Avrupa ülkelerine ulaştı.Kahve, tüketimin artması ile birlikte, ağaç fidelerinin Holandalılar tarafından bugünkü adı Sri Lanka olan Seylan'a, Java Adası'na ve Amerika kıtasına götürülerek buralarda da yetiştirilmeye başlandı. Daha sonra da Orta ve Güney Amerika dünyada en çok kahve üreten bölge durumuna geldi.Otuzdan fazla tür arasında üçü çok değerli: "Arabian", "Robusta" ve "Liberian". Bunlardan en çok tercih edilen ise "Arabian".Kahve çiçekleri, olgunlaştıklarında koyu kırmızı ve hoş kokuludur ve herbir meyvenin içinde bir çift çekirdek bulunur. Çekirdek kahve adıyla satılan işte bu tohumların kavrulmuş hali... Kavurma işlemi, hem kahvenin özgün kokusunu ortaya çıkarıyor, hem de işlem sırasında çekirdeklerin yeşil rengi kahverengiye dönüyor. Kavrulmuş kahve çekirdeğinin rengi, ne kadar süreyle kavrulduğunun da bir göstergesi. Süre uzadıkça, rengi koyulaşıyor, daha az asit içeriyor, tadı daha kuvvetli olup saklama ömrü uzuyor.Örneğin, "espresso", "Italian" ve "French roast" kahveler, diğerlerine göre daha kuvvetli tadlı, daha koyu renkliler.Günümüzde, çekirdeklerin kavrulması işleminde doğal meyveler, badem, çikolata gibi aromatik maddelerin kullanılması ile pek çok çeşit tad yaratılmıştır. Bunların en popüler olup en çok satılanları da "French Vanilla", "Hazelnut", "Irish Cream", "Vanilla Vienesse", "Chocolate Macademian Nut", "Amaretto Columbian"dır.Ayrıca, kahve çekirdeklerindeki "kafein" adı verilen ve yüksek miktarı insanda çarpıntı ve uykusuzluğa yol açan maddenin ayrıştırılmasıyla "Supreme Decaf", "Guatemala Decaf", "Mexican Decaf" gibi adlarla satılan kafeinsiz kahveler de üretilmektedir.İyi bir kahve yapmak için en temel koşul, iyi kaliteli içme suyudur. Ayrıca, kahvenin kaynatıldığı kapların (cezve, espresso makinası, filtre kahve makinası vs.) temiz içme suyu ile yıkanmış olması kahvenin tadının daha iyi olmasını sağlar. Yine bir başka püf noktası da, (filtre) kahvenin bir kez kaynadıktan sonra en çok 20 dakika içinde tüketilmesi gerektiğidir. Daha uzun bir süre bekletilmesi gerekiyorsa, ocakta/makinada değil termosta bekletilmesi gerekir.Türk kahvesi ise Arabistan Yarımadası ve Ortadoğu'da yaygın olan Myrra ile Espresso arası bir türdür. Güney Amerika'da pişirilen geleneksel bir kahve türüne çok benzeyen Türk kahvesi'nde esas yine kaliteli bir su kullanmaktır. Kahvemizi tüm kahve çeşitlerinden ayıran özellik şekerin, pişme sırasında ilave edilmesi... Mangal ateşinde pişerek toplanan köpüğün fincana konması ve ardından cezvedeki kahvenin iyice kaynatılarak ve yavaşça fincana dökülmesi gerekiyor... Ülkemizde, sosyal hayatımızın önemli bir parçası olan "Türk Kahvesi"nin yanısıra, "Amerikan filtre kahve","Cappuccino", "Espresso", "Cafe L'aite" ve pek çok aromalı kahve türü de hızla tanınmakta ve pazarda kendine yer edinmektedir.Aslına bakarsanız, "gönül ne kahve istiyor, ne kahvehane; gönül muhabbet istiyor, kahve bahane"... Seda SOYBAY - 21 Şubat 2000, Pazartesi

Kaynak:

Övünmek Gibi Olmasın Antepliyiz
Gaziantep'te En Çok Bu Fotoğrafı Sevdim
‘Lezzet'in Nobeli'ni Alınca Bize De Kilo Almak Düştü
Gaziantep'e Adını Yazdıran Üç İsim
Koşa Koşa Geldim
Dünya Gastronomi Kenti