Bir de Lodos vurdu

Güncelleme Tarihi:

Bir de Lodos vurdu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 30, 1999 00:00

Haberin Devamı

Depremin yaşattığı acıları sarmaya çalışırken, Türkiye'yi bu kez Lodos vurdu. Gemilerin batıran, dev ağaçları köklerinden söken fırtına, Bursa ve Kocaeli'nde de iki kişinin hayatına mal oldu.

YURDUN büyük bölümünü alt üst eden lodos fırtınası, Bursa ve Kocaeli'nin Kandıra İlçesi'nde can aldı. Bursa'da önceki günden itibaren etkili olan lodos, çatıları uçurdu, elektrik tellerini kopardı. Arabayatağı Mahallesi'nde çadırda yaşayan ve at arabasıyla hurda toplayarak geçimini kazananan 28 yaşındaki Mürsel Gündüz mahallesinde kopuk telleri farketmeyerek üstüne bastı. Elektrik çarpması sonucu yaralanan Gündüz, kaldırıldığı Numune Hastanesi'nde kurtarılamadı. Aynı tele basan Gündüz'ün arkadaşı Erdinç Yolgör de hafif yaralandı.

Soğanlı, İncirli ve Kazım Karabekir mahallelerinde de 3 binanın çatısı uçtu, kentin birçok semtinde elektrik ve telefon telleri koptu. Teleferik semtinde bir ağacın devrilmesi, bir inşaata takılacak kapının uçması sonucu altta kalan 4 otomobil hasar gördü.

Bursa'nın İnegöl İlçesi'nde de 3 binanın çatısı uçtu, 2 ahşap ev kısmen çöktü. Çöken ahşap evde bulunan Sami ve Servet Selengül hafif yaralandı. Behçet Adlı'ya ait oto galerisinin önünde sergilenen 4 otomobilin üzerine de çatı uçtu. Otomobiller kullanılamayacak hale geldi. Elektrilerin saatlerce kesildiği İnegöl'de dün ilköğretim okulları ile liseler tatil edildi. İnegöl'de sobadan zehirlenen 5 kişinin hastanede tedavi altına alındığı bildirildi.

Kocaeli'nin Kandıra İlçesi Köseler Köyü'nde İbrahim Akatay, ilçe merkezindeki pazarda sebze satarken önünde bulunduğu binanın 4. katındaki örme duvar, fırtınaya dayanamayarak çöktü. Duvarın altında kalan ve ağır yaralanan 2 çocuk babası 43 yaşındaki Akatay Kandıra Devlet Hastanesi'nde hayatını kaybetti.

10 ÇADIR UÇTU

Yalova'da hızı saatte 60 kilometreyi bulan fırtına Altınova'da kurulu çadırkentte 10'a yakın çadırı uçurdu, Yaklaşık 500 depremzedenin kaldığı Avşa Gemisi'nde heyecanlı dakikalar yaşandı. Zaman zaman 3-4 metreyi bulan dalgalar nedeniyle geminin aşırı derecede sallanmasından korkan depremzedeler güçlükle gemiden indirilerek, geçici barınma yerlerine yerleştirildi.

Lodos deniz ulaşımını da felç etti. Topçular- Eskihisar araba vapuru, Yalova- Yenikapı hızlı feribot, Yalova- Bostancı, Yalova- Kartaldeniz ve Mudanya- İstanbul deniz otobüsü seferleri lodos nedeniyle yapılamadı. Yalova'nın bazı ilçelerinde çiçek seraları da büyük hasar gördü.

ELEKTRİKLER KESİLDİ

Trakya'da da hızı saatte zaman zaman 107 kilometreye ulaşan fırtına hayatı olumsuz etkiledi. Gece boyunca etkili olan fırtına nedeniyle bölgedeki enerji nakil hatları koptu. Arızalar nedeniyle Tekirdağ, Edirne ve Kırklareli'nin birçok yerinde elektrik kesintileri oldu. Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nin yanı sıra Dereköy Sınır Kapısı ve çok sayıda ilçe ve köy, önceki geceden düne kadar elektrik alamadı.

Tekirdağ Orduevi ve Çarşı Camii'nin bahçesindeki ağaçlar devrildi. 6 baca yangını meydana geldi. Babaeski'de İlköğretim Okulu Spor Salonu'nun çatısı ile 100'üncü Yıl Stadı'nın kapalı tribünlerinin çatısı da fırtına yüzünden uçtu. Sabaha kadar şiddetini hissettiren fırtına yüzünden bazı ağaçlar ikiye bölündü.

KONYA'DA OKULLAR TATİL

Konya'nın Akşehir ilçesinde de şiddetli fırtına nedeniyle ilköğretim okulları ve liseler 3 gün tatil edildi. İzmir'de de önceki gece geç saatlerde başlayan ve zaman zaman saatteki hızı yaklaşık 70 kilometrenin üstüne çıkan lodos, ağaçların devrilmesine, elektrik tellerinin kopmasına ve bazı evlerin çatılarının uçmasına neden oldu. Şehrin özellikle sahile yakın olan Urla, Güzelbahçe ve İnciraltı ilçelerinde yoğun biçimde hissedilen şiddetli fırtına karşısında Tedaş ve Belediye'ye bağlı onarım ekipleri seferber oldu. Alarma geçen İzmir Emniyet Müdürlüğü çalışmalara yardım etti.

Omurgası kırıldı

BULGARİSTAN'ın Burgaz Limanı'ndan Hollanda'nın Rotherdam Limanı'na prit götüren, 106 metre boyunda 4294 gros tonluk İsviçre bandıralı Martin P. adlı kuru yük gemisi de, şiddetli lodos nedeniyle Ambarı Limanı'nda battı. 25 Aralık günü fırtına nedeniyle Ambarlı Limanı'na sığınan geminin, önceki gece fırtına yüzünden halatları koptu. Mürettebatın, motorlarını çalıştırıp yol veremediği gemi, kıyıya sürüklenerek, kıç kısmından karaya oturdu. Dev bir dalganın kıyıya vurduğu geminin omurgası kırıldı, orta bölümü sular altında kaldı.

İstanbul perişan

ŞİDDETLİ lodos dün İstanbul'da yaşamı felç etti. Vapur seferleri yapılamadı, otoyollarda trafik uzun süre aksadı, kıyı kesimlerinde dev dalgalar yollara kadar geldi, araçlar suların altında kaldı, balıkçı tekneleri battı, ağaçlar yerlerinden söküldü, enerji kesintileri oldu, elektrik direkleri yıkıldı, kaldırım taşlardı yerlerinden söküldü, trafik levhaları yerlerinden söküldü.

VAPUR SEFERLERİ İstanbul'e etkisi altına alan şiddetli lodos yüzünden, Üsküdar-Eminönü, Üsküdar-Kabataş, Adalar-Sirkeci ve Adalar-Bostancı hatlarındaki şehir Hatları vapur seferleri bir süre iptal edildi. Boğaz'daki transit gemi geçişlerine ise sınırlarama getirildi. Uzunluğu 200 metreyi geçen ve tehlikeli yük taşıyan gemilerin geçişleri durduruldu. Şehir Hatları vapurlarının seferleri öğle saatlerine doğru normale döndü. .

TEKNELER GÖMÜLDÜ Lodosla oluşan dev dalgalar yüzünden Anadolu Yakası'nda Erenköy-Bostancı ile Kartal-Pendik arasındaki sahil yolu sular altında kaldı. Yolun kapanması yüzünden trafik akışının Erenköy'den sonra zorunlu olarak Bağdat Caddesi yönüne verilmesi nedeniyle sabah saatlerinde büyük bir sıkışıklık yaşandı. Sulara gömülen bazı otomobiller ise yollarda kaldı.

Lodos yüzünden Pendik sahilyolunun deniz tarafı dün akşam saatlerine kadar trafiğe kapalı kaldı. Lodosun getirdiği kum ve çamurla dolan yolu İstanbul Büyükşehir Belediyesi ekipleri temizleyip, ulaşıma açtılar. Bu arada Pendik sahilinde demirli bulunan kayıklardan onlarcası savrularak, denizle yol arasındaki dolgu alanına dağılırken, üç tekne de yaklaşık 100 metre uçarak, sahilyolunun orta refüjünde durabildi.

Bu arada, Caddebostan'daki Marmara Yelken Kulübü'nde demirli bulunan yaklaşık 15 tekne dev dalgalar yüzünden sulara gömüldü. Suadiye mendireğindeki 250 tekneden 25'i karaya vurdu. Dev dalgalarla birlikte gelen kayalar, Caddebostan ve Bostancı sahilyolundaki bankları devirdi. Yürüyüş yolundaki parkeleri ve yeni dikilen ağaçları söktü.

Yedikule ve Samatya sahilinde dev dalgalarla kaldırımdaki beton zeminler yıkıldı. Sahildeki çay bahçesindeki koruyucu olarak kullanılan şemsiyeler uçtu. Balıkçılar Hali'nin önündeki yürüyüş parkuru çöktü. Kocamustafapaşa Balıkçılar Barınağı'ndaki tekneler de kayalara çarptı.

Karadeniz uçak yuttu

UKRAYNA'dan İran'a giden Ekvator Guana Havayolları'na ait Antonov 28 tipi kargo uçağı, önceki gece Karadeniz üzerinde kayboldu. Ukrayna'nın Ukon Kenti'nden Tahran'a silah götürdüğü ileri sürülen ve içinde 6 mürettebatın bulunduğu uçağın, İnebolu açıklarında düştüğü sanılıyor. Uzmanların aşırı yükten düşmüş olabileceğini söylediği uçağı bulmak için askeri gemiler ve helikopterlerin denizde başlattığı arama çalışmalarından henüz sonuç alınamadı.

Nikolai Havalimanı'ndan önceki gün havalanan uçak, Ankara'dan 'teknik iniş' izni istedikten sonra Karadeniz üzerinde kayboldu.

Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürü Bilgetin Toker, uçağın yakıt ikmali için, Ankara Esenboğa Havalimanı'na 'teknik iniş' izni istediğini, 3200 feette sivil radarlarda tespit edildiğini bildirdi. Toker, irtifa kaybının düşme ihtimalini güçlendirdiğini söyledi.

İnebolu Sahil Radyosu da uçağın önceki akşam son olarak 42 kuzey, 34 doğu ve 42 derece 30 dakika kuzey, 0.33 dakika 20 derece doğu parametresinde sinyal verdiğini bildirdi.

Bu bilgiler doğrultusunda İnebolu açıklarında düştüğü tahmin edilen uçağa ulaşılması için hemen arama çalışması başlatıldı. Hava Kuvvetleri'ne bağlı uçak ve helikopterler havadan, Zonguldak, Sinop ve İnebolu Sahil Güvenlik ekipleri de denizden başlattıkları çalışmaları dün sabahtan itibaren yoğunlaştırdı. Samsun Sahil Güvenlik Komutanı Kıdemli Albay İbrahim Oflaz, İnebolu- Abana arasında 50 mil açıkta yoğunlaştırılan çalışmaların elverişsiz hava koşulları nedeniyle güçlükle yapıldığını söyledi.

Ulaştırma Bakanı Enis Öksüz,uçak hakkında Ukrayna makamlarından bilgi alınamadığını belirterek, ‘‘Bize de bilgi verilmemiş. Ne getiriyor, ne taşıyor belli değil’’ dedi.

Ters döndü

HEZARFEN Havaalanı'nda bulunan Top-Air'e ait Cessna 150 tipi 2 kişilik 1 uçak lodosun etkisiyle 10 metre sürüklenerek ters döndü. Top-Air uçuş sorumlusu Fatih Yurtseven, 40 bin dolarlık (21.5 milyar lira) uçakta önemli maddi hasar meydana geldiğini belirterek, ‘‘Uçaklardan yalnızca birinin hasar görmesi büyük şans’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!