GeriSeyahat Bir avuç gökyüzü
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Bir avuç gökyüzü

Bir avuç gökyüzü

Çetin Altan, ‘Bir Avuç Gökyüzü’ isimli kitabında, bir siyasi mahkumun gökyüzüne duyduğu hasreti anlatıyordu. Ancak gökyüzüne hasret duymak için mutlaka ‘içeride’ olmak gerekmez. Çoğu kez ‘dışarıdaki’ insanlar da gökyüzü özlemi çeker. Ve bunu da kimi zaman müzikle, kimi zaman şiirle, kimi zaman da renklerle ifade ederler. İngiliz ‘The Observer’ gazetesi, gökyüzünü en iyi anlatan 10 tabloyu seçti.

Gökyüzü, her zaman hem düşlerimizi hem de korkularımızı besleyen bir yer olageldi. Çimenlerin üzerine uzanıp gökyüzüne bakarak hayaller kurduğumuz da oldu, şimşekler çakıp yıldırımlar düşerken hafif tertip ürküp geri durduğumuz da. Gökyüzü sadece sıradan insanları değil, sanatçıları da sürekli ilgilendirdi doğal olarak. Şairler, müzisyenler bir ilham kaynağı olarak gördü gökyüzünü, mimarlar ise fethedilecek bir ülke. Ancak kimse ressamlar kadar kıymetini bilemedi gökyüzünün ve kimse onlar kadar güzel resmedemedi. İşte size gökyüzünü en iyi resmeden 10 ressam ve 10 eser...

1 Hiroshige
Shin-Ohashi Köprüsü Üzerinde Ani Sağanak (1857)
19. yüzyılda yaşamış Japon ressamın Van Gogh’a esin kaynağı olduğuna inanılan tablosu. Sağanağa rağmen şaşırtıcı detaylar çarpıyor insanı. (Brooklyn Müzesi, New York)

2 Walter De Maria
Tarlada ÅžimÅŸek (1977)
Amerikalı ressam De Maria’nın en iyi bilinen tablolarından biri. Işığın yansımalarının bu kadar çarpıcı bir biçimde bir araya getirilmesi göreni şaşırtıyor. (Dia Sanat Kurumu, New York)

3 John Constable
Bulutların İşleri (1822)
İngiliz romantik ressamlarından Constable’ın yaşadığı yerde pırıl pırıl güneşli bir gökyüzü bulamamasının verdiği sıkıntı, tabloya böyle yansımış. (Ashmolean Müzesi, Oxford)

4 Joseph Mallord William Turner  Norham Kalesi’nde Gündoğumu (1845)
İngiliz ressamın sisli bir gündoğumunu resmettiği tablo, ışığı ve rengi çok iyi kullanmasıyla tanınıyor. (Tate Britain, Londra)

5 Caspar David Friedrich Paskalya Sabahı (1828)
19. yüzyıl romantik Alman ressamın hayli mistik nitelikler taşıdığına inanılan ve bunun üzerine kimi zaman birbiriyle taban tabana zıt yorumlara konu olan tablosu. (Thyssen-Bornemisza Müzesi, Madrid

6 Paul Nash
İngiltere’nin Savaşı (1941)
İkinci Dünya Savaşı’nda Manş Denizi üzerinde Müttefiklerle Alman uçakları arasındaki mücadeleyi konu edinen tablo, gökyüzünün bir başka niteliğine dikkat çekiyor. (Emperyal Savaş Müzesi, Londra)

7 Christien Kebke
Frederiksborg Kalesi’nin Görünen Tepeler (1835)
Danimarkalı ressamın bir yaz günü kaleden gördüğü gökyüzü, tablonun üçte ikisini kaplıyor. (My Carlsberg Glyptotek, Kopenhag)

8 Titian (Tziano Vecelli)  Baküs ve Ariadne (1520)  Â
İtalya’nın ünlü ressamlarından Titian’ın dinsel motifli tablolarından biri olan Baküs ve Ariadne’de görünen gökyüzü, Dante’nin Cenneti ile kıyaslanageldi hep. (Ulusal Galeri, Londra)

9 Vincent Van Gogh Yıldızlı Gökyüzü (1889)
Resim dünyasının en ünlü gökyüzü bu tabloda yer alıyor. Van Gogh tedavi gördüğü sanatoryumda bir gece bu gökyüzüne tanık oluyor. Ertesi gün zihninde kalanlarla da bu tabloyu yapıyor. (Modern Sanatlar Müzesi, New York)

10 Georgia O’Keefle Ovalara Gelen Işık III (1917)
20. yüzyıl Amerikan resminin önde gelen isimlerinden O’Keefle, burada olduğu gibi suluboya tablolarıyla da tanındı. (Amon Carter Müzesi, Teksas)

False