Bingöl’de Vakıflar Haftası Kutlaması

Güncelleme Tarihi:

Bingöl’de Vakıflar Haftası Kutlaması
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 15, 2015 16:50

BİNGÖL BUHARA EĞİTİM KÜLTÜR VE SANAT VAKFI, ‘VAKIFLAR HAFTASI’ DOLASIYLA VAKIFLAR BÖLGE MÜDÜRÜ METİN EVSEN’İN KATIMIYLA PROGRAM DÜZENLEDİ.(YILMAZ ATAR BİNGÖL İHA)

Bingöl Buhara Eğitim Kültür ve Sanat Vakfı, ‘Vakıflar Haftası’ dolasıyla Vakıflar Bölge Müdürü Metin Evsen’in katımıyla program düzenledi.
Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu’nda düzenlenen programın açılış konuşmasını yapan Bingöl Buhara Eğitim Kültür ve Sanat Vakfı Başkanı Cengiz Değişgeç, Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün tarihçesi ve Bingöl’de yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Değişgeç’ten sonra konuşan Vakıflar Bölge Müdürü Metin Evsen, vakıfların Müslümanların özelliklerinden olduğunu söyledi. Evsen, "Ali İmran süresinin 92. ayeti, ‘Sevdiğiniz şeylerden infak etmedikçe hayırda erginliğe/dürüstlüğe asla ulaşamazsınız’ diyor. Bu anlayışla insanlar, vakfet, yaşa, yaşat anlayışını kendi kendilerine yaşam tarzı olarak kabul etmişler. Şimdi onlardan kimse yok ama eserleri ortada. Ecdat, Allah’ın rızasını kazanmak için, amel defterleri kapanmasın diye birçok eser ortaya koydu. Çünkü bunun bu dinin peygamberi, hadisi şerifinde üç şeyin dışında amel defteri kapanır diyor. Bunlar, geride sadaka-i cariye (devamlı kazandıran bir eser, köprü, cami gibi hayır), hayırlı bir evlat(ruhu için dua edip hayır hasenatyapan bir evlat), geride faydalanılacak bir ilim bırakan kimselerin amel defteri kapanmaz. Bu üçünü yapanın amel defteri kapanmaz. Rabbimizin katında ne mürekkep kurur, ne de defter biter" dedi.
"RESTORASYONUNU YAPMADIĞIMIZ ESER KALMADI"
Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün restorasyon çalışmaları hakkında bilgi veren Evsen, şunları söyledi:
"Son 12 yılda, restorasyonunu yapmadığımız, cami, medrese han, hamam, kervansaray kalmadı. Bu dönemde biz vakıf eserlerine altın cağını yaşatıyoruz. Bizim Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün yıllık geliri 4 milyon civarındadır. Bu hizmetlerin devam etmesi için gelirlerimiz, giderlerimizi karşılamıyor. Ama son 12 senedir, gerçekten bölgemizde restorasyonunu yapmadığımız eser bırakmadık. Biz atalarımızdan bize miras kalanları sahiplendik ve kendimizden sonraki nesillere de emanet olarak bırakacağız. İnşallah onlar daha fazla ecdadın eserlerini korurlar."
5 BİN 500 KİŞİYE AYLIK YARDIM
Hayır işleri kapsamında bölgede her ay 5 Bin 500 kişiye, kuru gıda yardımı yaptıklarını belirten Evsen, bu kapsamda Bingöl’de bin kişiye yardım edildiğini söyledi. Evsen, "İllerin nüfus şartlarına göre yardımlar yapıyoruz. Yardıma muhtaçlar ayaklarımıza gelmiyor, ilgili görevli arkadaşlarımız, başvuruda bulunanları araştırarak yardımları sağlıyor. Bingöl’de her ay Bin vatandaşımızın ayağına giderek, yardım kolilerini teslim ediyoruz. Burada 150 öğrencimize burs veriyoruz. 20 tane yetim kardeşimize, muhtaç maaşı veriyoruz. Gelirler attığı zaman bu hizmetlerde artacaktır" diye konuştu.
Program, tarihçi Fırat Atan’ın ‘Vakıflar ve sanat’ konulu konferansının ardından yapılan aşure ve kandil simidi ikramıyla son buldu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!