Bin yıllık ağacın hayat hikayesi

Güncelleme Tarihi:

Bin yıllık ağacın hayat hikayesi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 27, 2011 00:00

Doğum, düğün ve ölüm ritüellerinin anlatıldığı Anadolu’nun Renkleri adlı belgeselle, kaybolan halk kültürünü yeniden canlandırdıklarını belirten TÜBİKAM Yürütme Kurulu Başkanı Alemdar Yalçın, “Anadolu, bin yıllık bir ağaç gibi. Bu gelenekleri anlatmaya, Asya’nın renkleri adlı bir belgeselle devam etmek istiyoruz” dedi.

İNSANOĞLUNUN üç temel ortak dönüm noktası olan doğum, düğün ve ölümü anlatan Anadolu’nun Renkleri adlı belgeselle Anadolu’da bir bütünlük olduğunu kanıtlamak istediklerini belirten Türkiye Bilimsel Kültürel ve Stratejik Araştırmalar Merkezi (TÜBİKAM) Yürütme Kurulu Başkanı Alemdar Yalçın, “Doğum, düğün ve ölüm geleneklerini anlatmaya, Asya’nın renkleri adlı bir belgeselle devam etmek istiyoruz” dedi.

Projenin devamında ise Balkanlar’ı benzer şekilde anlatmayı planladıklarını anlatan Yalçın, “Bin yıllık bir ağaç gibiyiz. Pek çok ortak noktamız var. Bu ortak paydalarımızı beslemeliyiz” diye konuştu.

Yalçın, Anadolu’nun zengin kültürel dokusunu bilimsel araştırmalarla ortaya koyan ‘Anadolu’nun Renkleri: doğum, düğün, ölüm’ adlı belgeseli Ankara Hürriyet’e anlattı:

Hiçbir görüntü mizansen değil

“Kentleşmenin etkisinde kalmayan yerleri tek tek tespit ettik ve üç ekip kurduk. Belgeseldeki görüntülerin hiçbiri mizansen değil. Ekiplerden biri sürekli hazır halde bekledi. Bir ölüm olduğunda ekibimiz uçakla bölgeye gidip çekim yaptı. Türkiye’nin yanı sıra, Suriye ve Irak’ın kuzeyinde de çekimler yapıldı.

Proje için 70’den fazla kişi iki buçuk yıl çalıştı. Altı ay ön hazırlıklarımız sürdü, iki yıl süreyle de çekim yapıldı. Elimizde makalelerden, kitaplardan, cumhuriyet döneminden bu yana yapılan çalışmalardan oluşan 28 bin sayfa döküman var. Bu dökümanları kitap haline getirmek istiyoruz.

Hayat bir çarkıfelek

Bizi bir arada tutacak olan nokta, halkımızın ürettiği ortak kültür unsurları. Hayatı bir çarkıfelek olarak algılıyoruz. Düğünlerde herkes halka olup dönüyor. Dünya ve yıldızlar da dönüyor. Bu, özgün bir felsefe. Çarkıfelek denen bir motif, Anadolu’da kilimlere işlenmiş. Mevlevilerin semahları, Alevi semahlarındaki dönüşler ve horon oynayan insanların halka halinde dönüşleri de, evrendeki dönüşü taklit ediyor.

Bombalama olayları nedeniyle Irak’ın kuzeyindeki çekimlerde oldukça zorlandık. Pek çok bürokratik güçlük yaşadık. Arkadaşlarımız 48 saat Suriye sınırında bekledi. Gaziantep’teki çekimler sırasında kameralarımız ve kayıt cihazlarımız çalındı. Arkadaşlarımız bazı yerlerde mahsur kaldı. Ölüm törenlerindeki çekimler de bizim için oldukça zordu. İnsanlar en acılı anları olan ölüm törenlerine kamera sokmak istemiyor.

Belgeseller daha çok bilgiye ve akla hitap eder. Anadolu’nun Renkleri: doğum, düğün, ölüm belgeselinde ise insanlar hem gülüyor hem de ağlıyor. Duygulara hitap eden bir belgesel.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!