Bilkent’te domuz gribi paniği sürüyor

Güncelleme Tarihi:

Bilkent’te domuz gribi paniği sürüyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 15, 2009 00:00

Bilkent Üniversitesi Hazırlık Okulu’nda 5 öğrencide domuz gribi virüsüne rastlandı, 30 öğrencinin de domuz gribi şüphesiyle tetkikleri sürerken, okul bir haftalığına tatil edildi. Okuldaki 500 öğrenci de sağlık taramasından geçirilecek.

BİLKENT Üniversitesi Hazırlık Okulu’nda domuz gribi vakası sayısı 5 olarak açıklandı. Okul önlem olarak 1 hafta tatil edilirken, öğrenciler evlerinde tedavi altına alındı. İskoçya’dan dönen bir öğrencinin, domuz gribi şüphesiyle Hıfzıssıhha’ya gönderildiğini ve yapılan test sonuçlarının pozitif geldiğini olduğunu belirten Ankara Valisi Kemal Önal, “Henüz sonuçları alınmamış 3 de şüpheli var. Biz onları da her ihtimale karşı pozitif olarak değerlendiriyoruz” dedi. Şüpheli vaka olarak görülen 5-6 kişinin daha kuruma gönderildiğini bildiren Önal, bu kişilerin sonuçlarının da “pozitif” çıktığını kaydetti.

Ekipler aileleri ziyaret edecek

Hastalığın yayılma ihtimaline karşı okulun geçici olarak öğrenime kapatıldığını ifade eden Önal, okula giden 500 öğrencinin bu süre zarfında evlerinde olacağını ifade ederek, okul yönetimi ve Sağlık İl Müdürlüğünün oluşturacağı ekiplerin, çocukların sağlığıyla ilgileneceğini ve kayda değer bir durum görülmesi halinde tedavi imkanlarının araştırılacağını, aynı zamanda oluşturulan ekiplerin, ailelerin evlerine ziyarette bulunacaklarını dile getirdi.

İlaçlamalar sürüyor

Okuldaki ilaçlama çalışmalarıyla ilgili de bilgi veren Önal, “Hijyen tedbirleri yapılıyor. Okul yönetimi de kendine göre tedbirler alıyor. Okul yönetimi, bunların müşterek yürütülmesini istedi. İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri ile sabah bir toplantı yapıldı, alınacak tedbirler konuşuldu. Her olağanüstü durumda olduğu gibi telaşa kapılmadan tedbirli olmakta yarar var” diye konuştu.

Kamerada bulguya rastlanmadı

Havaalanında bulunan termal kameralardan hastalığın neden tespit edilmediğine de açıklık getiren Önal, “Ateş reaksiyonu ortaya çıktıktan sonra termal kameralar tespit yapabiliyor. Demek ki bu hastalık, kişiye yurt dışından gelirken henüz ateş safhasında değilmiş. Kameradan geçerken böyle bir bulguya rastlanılmamış” dedi.

Diğer öğrenciler araştırılıyor

Bilkent Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Abdullah Atalar da, yaptığı açıklamada durumun Sağlık Bakanlığının kontrolünde olduğunu belirterek Virüs tespit edilen öğrencilerin sağlık durumlarında ciddiyetin söz konusu olmadığını ve okuldaki diğer öğrencilerın durumuyla ilgili araştırmanın da yapıldığını ifade etti.

Aksoy: Endişe duymuyoruz

ANKARA’da domuz gribi vakasının daha önce de görüldüğünü kaydeden İl Sağlık Müdürü Mustafa Aksoy, ‘’Bunda abartılacak bir durum yok. Bizim endişemiz virüsün şekil değiştirerek saldırgan hale dönüşmesi. Virüste şekil ve karakter değişikliği olmadığı sürece herhangi bir endişe duymuyoruz’’ diye konuştu.

Eğitim-Sen: Aşıda öncelik öğrencilere verilmeli

TÜRK Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, yaşanan domuz gribi vakasının Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın çalışmalarını hızlandırmasını zorunlu hale getirdiğini belirterek, “Türkiye’ye gelecek domuz gribi aşısında önceliğin öğrencilere verilmesi zorunludur” dedi. Koncuk, Sağlık Bakanlığı’nın domuz gribi hakkında okullarda bilgilendirme çalışması yapması gerektiğini belirterek, okullarda hijyenik ortamın sağlanması için okullara hizmetli takviyesi yapılmasının gerekli olduğunu ifade etti.

Mehmet Ceylan: Paniğe gerek yok

KENDİSİ de daha önce domuz gribine yakalanan ve atlatan Sağlık Bakanlığı Pandemi Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ceyhan,, domuz gribinin başka okullarda da görülebileceğini belirterek şunları söyledi: “Paniğe gerek yok. Hastalığın diğer ülkelerdeki seyrine baktığımızda yakında Türkiye genelinde vakalar artacak. Okullarda da görünmeye başlanacak. Türkiye’deki bütün okulları kapatalım diye bir önlem almaya gerek yok. Olay çok yeni olduğu Özel Bilkent Ankara Laboratuar İlköğretim Okulu’nun bir süre kapatılması uygun. Ama bundan sonra çok büyük bir ihtimalle Sağlık Bakanlığı okul kapamalarının gerekmediği yönünde bir karar alacaktır.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!