Bilinmeyen okyanus canlıları

Güncelleme Tarihi:

Bilinmeyen okyanus canlıları
Oluşturulma Tarihi: Kasım 26, 2009 01:15

Bilim insanları geçtiğimiz hafta içinde okyanusun derinliklerinde bugüne dek hiç keşfedilmemiş binlerce deniz canlısının ortaya çıkarıldığını açıkladılar.

Haberin Devamı

İŞTE BİNLERCE METRE DERİNLİKTE YAŞAYAN İLGİNÇ DENİZ CANLILARI

 

Yapılan açıklamada, güneş ışınlarının ulaşamadığı 2 bin metrenin çok altındaki derinliklerde 17,650 çeşit yeni tür keşfedildiği belirtildi.        

 

Bugüne kadar 230 bin deniz canlısının keşfedildiği ve 2010 Ekimine kadar binlerce yeni türün daha keşfedilmesinin beklendiği belirtildi. Bilim insanları karada 1.5 milyon bitki ve hayvan türünün bilindiğini söylerken, okyanusların derinliklerinde halen bilinmeyen 1 milyonu aşkın canlı türü olduğunu ifade ettiler.

 

Bilim insanları, yeni keşfedilen 5 bin 722 canlının okyanusun bin metreden daha derin noktalarında bulunduklarını açıkladı. Açıklamada, keşfedilen 40 yeni türün derin deniz dağları içinde yaşadığını, 500 tanesinin ise, okyanusların 2 bin metreden daha derin bölgelerinde yaşayan tek ve çok hücreli olan canlılar oldukları belirtildi.

Haberin Devamı

 

10 YIL SÜREN ARAŞTIRMA

Okyanus biliminde çığır açan keşiflere 80 ülkeden 2 binden fazla bilim adamının 10 yıl süren çalışmaları ile ulaşıldı. Bilim insanları okyanusun 2 bin metreden daha derin noktalarını araştırmanın günlük maliyetinin 50 bin dolar olduğunu ve okyanus keşfinin yavaş ilerlediğini belirttiler.

 

Ayrıca, keşfedilen en ilginç canlıların bin ile 3 bin metre derinliklerde yaşadıkları belirtildi. Bunlardan bir tanesi, uzun, ve portakal renginde olan ve Neocyema adı verilen balık iken; diğeri neredeyse iki metre boyunda ve 6 kilo olduğu düşünülen ve yüzmek için kulak benzeri yüzgeçlerini kullanan “Dumbo” adlı canlı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!