Tutulma körlüğü nedir, nasıl, ne zaman geçer? Güneş tutulmasına çıplak gözle bakanlara uyarı!

Güncelleme Tarihi:

Tutulma körlüğü nedir, nasıl, ne zaman geçer Güneş tutulmasına çıplak gözle bakanlara uyarı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 26, 2022 15:13

Tutulma körlüğü, güneş ışıklarına doğrudan temas dolayısıyla gözdeki kornea tabakasının yanmasıyla oluşur. Korneaya zarar veren unsur ise güneş ışınları içinde bulunan morötesi ışınlardır. Peki, tutulma körlüğü nasıl geçer? İşte, güneş tutulmasını çıplak gözle izleyenler için önemli detaylar

Haberin Devamı

Tutulma körlüğü, ışınlara doğrudan temas dolayısıyla karşılaşılabilen bir durumdur. Göz yapısı gereği ortamda ışık miktarı azaldığında daha fazla ışık almak için büyümekte, ortamdaki ışık artığında ise kendini korumak için küçülmektedir. Göz merceğinin daha fazla ışık almak için büyüdüğü bulutlu havalarda göz merceğinden içeri daha fazla ışık girerek korneada yanık oluşturmaktadır.

TUTULMA KÖRLÜĞÜ NE ZAMAN GEÇER?

Tutulma körlüğünün ilk belirtileri arasında gözde kuruma ya da sanki gözde kum tanesi varmış gibi hissetmek bulunur. Ayrıca gözde ışığa karşı aşırı hassasiyet, gözden sürekli yaş gelmesi, gözde ağrı hissedilmesi belirtiler arasındadır. 

Bunlar dışında bu belirtiler biraz daha ilerlerse gözleri hareket ettirmek ve açıp kapatmada zorlanmalar olup gözlerde şişlikler oluşabilir. Korneada oluşan yanık nedeniyle geçici görme kayıpları yaşanabilir.

Haberin Devamı

Tutulma körlüğü ortalama 1-2 gün içerisinde geçebildiği gibi daha uzun süre de devam edebilir. Bu konuda bir sağlık kurumuna danışmak en doğru tercih olacaktır.

TUTULMA KÖRLÜĞÜ NASIL GEÇER?

Yapılacak ilk iş gözün ışığa daha fazla maruz kalmasını önlemektir. Mümkünse gözün yıkanması ve yoğun  gözyaşı tedavisi uygulanabilir. Ayrıca göz pansuman ile kapatılabilir ya da göz kapakları üzerine soğuk kompres uygulanabilir. 

Fakat bu durumda göz kesinlikle ovuşturulmamalıdır. Çünkü kuruluk sebebiyle göz kapağı ve gözün birbirine aşırı sürtünmesi ile ağrıya neden olabilir.