Kandilde oruç tutulur mu, kaç gün oruç tutulur? Nafile orucun fazileti ve önemi

Güncelleme Tarihi:

Kandilde oruç tutulur mu, kaç gün oruç tutulur Nafile orucun fazileti ve önemi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 07, 2024 11:57

Miraç Kandili'nin ertesi gününde nafile orucu ile ilgili araştırmalar devam ediyor. Kandil günlerinde oruç tutan vatandaşlar, kaç gün tutulması gerektiğini merak ediyorlar. Peki, Kandilde oruç tutulur mu, kaç gün oruç tutulur? Kandilde oruç tutmak farz mı? İşte, nafile orucun fazileti ve önemi

Haberin Devamı

6 Şubat Miraç Kandili ardından nafile oruç için ertesi gün de niyet etmek gerekir mi merak ediliyor. Genellikle kandil günü oruca niyetlenilse de öncesi ve sonrasında da oruç tutulabiliyor. Peki, kandilde kaç gün oruç tutulur? Kandilde oruç tutmanın hükmü nedir? İşte Diyanet bilgisi...

KANDİLDE ORUÇ TUTULUR MU, FARZ MI?

Hz. Peygamber (s.a.s.), “Şaban’ın on beşinci gecesi (yani Berat Gecesi) olduğunda o gece ibadet ediniz, gündüzünde de oruç tutunuz. Allah o gece güneşin batmasıyla dünya semasına (rahmeti ile) tecelli eder ve fecir doğana kadar şöyle buyurur: ‘Yok mu benden af isteyen onu affedeyim, yok mu benden rızık isteyen ona rızık vereyim, yok mu bir musibete uğrayan ona afiyet vereyim, yok mu isteyen…” (İbn Mâce, İkâmetü's-salavât, 191 [1388]; bkz. Tirmizî, Savm, 39 [739]). Diğer taraftan Hz. Peygamber (s.a.s.), Zilhiccenin ilk dokuz günü (Ebû Dâvûd, Savm, 61 [2437]; Nesâî, Sıyâm, 70 [2372]), pazartesi ve perşembe günleri, âşûrâ ve arefe günü oruç tutar (Müslim, Sıyâm, 196-197 [1162]; Nesâî, Sıyâm, 70 [2372]; İbn Mâce, Sıyâm, 41-42 [1733, 1739-1740]), pazartesi orucunu soranlara; “Bugün benim doğduğum ve Peygamber olarak gönderildiğim -veya Kur’ân’ın bana vahyedildiği- gündür.” (Müslim, Sıyâm, 197-198 [1162]) diye cevap verirdi.

Haberin Devamı

Bu ve benzeri rivâyetlere dayanarak bazı İslâm âlimleri dinî açıdan faziletli sayılan diğer gün ve gecelerin ibadetle ihyasının müstehap olduğunu söylemişlerdir.

Kandilde oruç tutulur mu, kaç gün oruç tutulur Nafile orucun fazileti ve önemi

KANDİLDE KAÇ GÜN ORUÇ TUTULUR?

Dinî açıdan güneşin batmasıyla önceki gün sona erer ve yeni bir gün başlar. Gece gündüzden önce gelir (Kurtubî, el-Câmi’, 14/15). Nitekim Ramazan ayı, Şaban ayının son gününde güneşin batışıyla başladığı için o gece teravih namazı kılınmakta ve Ramazan’ın son gününde güneşin batışıyla Şevval ayı başladığı için o gecede teravih namazı kılınmamaktadır. Cuma günü de perşembe günü akşam vaktinin girmesiyle başlar, cuma günü akşam vaktine kadar devam eder. Mesela “Receb’in ilk cuma gecesi” dendiği zaman perşembeyi ilk cumaya bağlayan gece (akşam vaktinden sabah vaktine kadar olan süre) anlaşılır. Yine “Şaban’ın 15. gecesi” bu ayın 14. gününü 15. güne bağlayan gece, “bayram gecesi” de arefe gününü bayrama bağlayan gecedir.
Bu itibarla kandil geceleri için tutulan nâfile oruçların asıl zamanı, geceyi takip eden gün olmakla birlikte, daha önceki günle birlikte de oruç tutulabilir.