Kadınlarda Emeklilik Yaşı Kaçtır Ve Şartları Nelerdir? Kadınlarda Emeklilik Prim Gün Sayısı Ve Tablosu

Güncelleme Tarihi:

Kadınlarda Emeklilik Yaşı Kaçtır Ve Şartları Nelerdir Kadınlarda Emeklilik Prim Gün Sayısı Ve Tablosu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 18, 2022 17:14

Kadınlarda emeklilik şartları SGK tarafından açıklanan resmi verilere göre belirlenmektedir. Kadınlarda emeklilik yaşları erkeklere göre daha farklıdır. Kadınlar erken yaşta emekli olabilirken erkekler biraz daha geç emekli olabiliyor. SGK hizmet akdine göre belirlenen emeklilik şartları nedeniyle kadınların emeklilik fırsatları erken yaşta emekli olabilmelerini sağlıyor. İşte kadınlarda emeklilik yaşı ve şartları hakkında merak edilen tüm detaylar.

Haberin Devamı

Kadınlar belirli bir yaşa geldikten sonra erken emekli olabilme fırsatına sahip olabiliyor. Oldukça fazla fırsatın olması nedeniyle de emeklilik yaşı farklılık gösterebiliyor. Bu fırsatlardan biri ise doğum borçlanması. Çalışma hayatından belirli bir süre uzak kalan kadın işçiler için geriye dönük prim ödemesi yapma imkanı bulunuyor. Bu durumsa erken emeklilikte büyük bir fırsat olarak bulunuyor.

Kadınlarda Emeklilik Yaşı Kaçtır?

Erkeklerde 5000 prim gün ödemesi yapılması sonucunda en erken emeklilik yaşı 55 olarak görünüyor. Kadınlarda ise 3600 günlük prim ödemesinin yapılmış olması yeterli olmaktadır. Bu sayede kadınlar 50 yaşında emekli olma fırsatına sahip olmaktadır. Ancak işe başlama ve doğum tarihi kriterleri nedeniyle bu yaş 58'e kadar çıkabiliyor.

Haberin Devamı

Bilindiği üzere e-devlet resmi bütün kurumların bilgilerinin kayıtlı olduğu merkezi bir portal olmaktadır. E-devlet üzerinden kadınlar emeklilik yaşlarına dair gereken bütün bilgilere ulaşabilmektedir. Genellikle kişiden kişiye emeklilik fırsatı söz konusu olduğundan kadınlarda emeklilik yaşı herkes için aynı olmayabilir ama hesaplama araçları sayesinde net tarih öğrenilebilmektedir.

E-devlet üzerinden erişebileceğiniz güvenilir araçlar yardımıyla emeklilik yaşı öğrenilebilir. Bunun için yapmanız gerekenler oldukça basit. E-devlet resmi web adresine giriş yaparak https://www.turkiye.gov.tr/sgk-ne-zaman-emekli-olabilirim bağlantısı üzerinden normal şartlarda emeklilik yaşınızı öğrenebilirsiniz.

Kadınlarda emeklilik yaşının öğrenilebilmesi için emeklilik şartlarının incelenmesi gerekir. Şartların belirtildiği adrese erişim sağlayarak gerekli bilgiler sağlanır. Doğru ve eksiksiz tanımlanan bilgilerin ardından sorgulama işlemi tamamlanır. Kadınlarda bağ-kur ya da emeklilik sandığı emeklilik yaşı sorgulama işlemi sonucunda 4b ya da 4a kapsamındaki sigortalıların emekliliği hesaplanır.

Kadınlarda Emeklilik Şartları Nelerdir?

Kadınlarda emeklilik şartları işe başlama tarihlerine göre değişiklik göstermektedir. Yani işe başlanan tarih emeklilik yaşını etkilemektedir. Öte yandan doğum tarihi de emekliliğe etkileyen bir başka faktördür ancak erkek ve kadınlarda emeklilik fırsatları şartlardan bağımsız olarak erken emekliliği de getirebiliyor. Şuan SGK tarafından belirtilen bilgilere göre kadınlarda emeklilik şartları ise

Haberin Devamı

4a kapsamındaki sigortalı sayılan kadın çalışanlar için; İşe başlama tarihi, tamamlanması gereken sigortalılık süresi, prim ödeme süresi ve yaş şartı bulunuyor. 1981 öncesi işe başlayan kadınlarda yaş şartı bulunmaz sadece 20 yıllık sigortalılık süresi ve 5000 gün prim ödeme süresi şartı bulunur. 2008 yılına kadar devam eden işe başlama geçmişi bulunanlarda ise tamamlanması gereken yaş şartı 58'e kadar devam etmektedir. Şartların yıllara göre detayları ise aşağıdaki tabloda yer almaktadır.

Kadınlarda Emeklilik Prim Gün Sayısı ve Tablosu

4a kapsamında kadın çalışanlar için; 09.1981 işe başlama 5000 gün prim ve 40 yaş şartı itibariyle başlayarak 05.1997 ile 23.05.1998 arası işe başlama tarihine kadar olan zamanda emeklilik yaşı uygulamasında tamamlanması gereken prim gün sayısı 75 gün ve yaş şartı da 1 yıl artarak devam eder(05.1998 - 23.05.1999 ve 05.1999 - 08.09.1999 arası işe başlama tarihi harici). Bu sabit değişim 09.1999 tarihinde işe başlayan kadın çalışanlarda değişir ve 05.2008 yılında işe başlamaya kadar 7000 gün prim olarak kalır. 05.2008 ile birlikte de 7200 gün prim 58 yaş şartı emeklilik olarak belirlenir.

Haberin Devamı

Milyonlarca kadın çalışanı ilgilendiren emeklilik prim gün sayısı ve detayları sorgulama tablosunda yer almaktadır. Emeklilik hesaplama ve sorgulama tablosu üzerinden tamamlamanız gereken prim gün sayısını ve diğer şartları öğrenebilirsiniz. Bunun için e-devleti kullanabileceğiniz gibi SGK resmi web adresini de kullanabilirsiniz.

SGK resmi emeklilik yaşı için sorgulama sayfası ise uyg.sgk.gov.tr/nezaman adresidir. Bu adres üzerinden bilgilerinizi doldurmanız durumunda yönlendirildiğiniz sayfada aradığınız yanıtlara ulaşabilirsiniz.

 

Haberle ilgili daha fazlası: