Hepatit C nedir ve belirtileri nelerdir? 

Güncelleme Tarihi:

Hepatit C nedir ve belirtileri nelerdir
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 10, 2022 17:31

Hepatit C nedir ve belirtileri nelerdir? sorusu merak edilen konular arasında yer alıyor. Hepatit C Virüs (HCV) enfeksiyonu sonucunda meydana gelen bir karaciğer hastalığıdır. Hastalık, bir kaç hafta sürebilen hafif bir formdan hayat boyu süren ciddi hastalığa kadar değişen hastalıklara yol açabilir. Akut veya kronik bir hastalığa kadar ilerleyebilen virüs etkileri, virüs bulaştığı andan itibaren altı aylık bir süreç içerisinde semptomların gözlemlenebildiği etkilerdir. Genellikle kan yolu ile bulaşan hastalık, hafif atlatılabileceği gibi oldukça ağır sonuçlara da sebep olabildiği için tedavisinin dikkatli ve detaylı bir şekilde ilerlemesi gerekir.

Haberin Devamı

Hastalık sürecinde hastanın oldukça bitkin ve halsiz hissetmesine sebep olan Hepatit C, tanı konma işleminin kolay bir şekilde gerçekleştirilemediği bir hastalık türüdür. Genellikle yıllar sonra etkisinin ortaya çıktığı HCV virüsü tanısının konması için vücudunuzda meydana gelebilecek birtakım durumlar sonrasında doktor kontrolüne gitmeniz önerilir. İştahsızlık, bulantı, halsizlik, sağ üst kadran hassasiyeti, karın ağrısı ve kusma gibi şikayetleri olan hastaların bu kontrolleri aksatmadan gitmesi büyük bir önem taşır. Hepatit C tanısının konabilmesi için Anti-HCV pozitifliği, tamamlayıcı test ve RIBA ve HCV-PCR doğrulama işlemlerinin gerçekleştirilmesi gerekir. Çeşitli durumlarda uygulanabilecek olan tanı ve test seçenekleri sayesinde gerekli tedavi hakkında net bir yöntem belirlenir.

 

Haberin Devamı

AKUT HEPATİT C'NİN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Akut Hepatit C hastalarının yaklaşık %70-80'ninde hiç bir belirti olmaz. Bazı hastalarda aşağıdaki belirtiler görülebilir:Ateş,Halsizlik,İştahsızlık,Bulantı-kusma,Karın ağrısı,İdrar renginde koyulaşma,Sarılık (göz ve ciltte sararma),Eklem ağrısı.

 

NASIL BULAŞIR?

Enfeksiyon riskleri açısından kontrolü sağlanmamış kan ve kan ürünlerinin nakli,Üzerinde hepatit C virüsü ile enfekte olmuş kan bulunan kişisel hijyen ürünlerinin (diş fırçaları, traş makineleri veya tırnak makası gibi) paylaşımıDoğru şekilde sterilize edilmemiş aletlerle yapılan diş tedavileri,Enjeksiyon iğnesi gibi damar içi materyallerin birden çok kişi tarafından kullanılmasıSteril olmayan tıbbi ve kozmetik malzemelerin (manikür-pedikür malzemeleri vb) kullanımı veyaSteril olmayan malzemeler ile dövme yapmak ve piercing kullanımıHepatit C virüsü ile enfekte organların nakli Enfeksiyon riskleri açısından kontrolü sağlanmamış hemodiyaliz makinasıyla diyalize girme

HEPATİT C CİNSEL YOLLA BULAŞIR MI?

Evet, fakat cinsel yol ile HCV'nin bulaşma riskinin düşük olduğu belirtilmektedir. Risk çoklu cinsel eş varlığı, cinsel yolla bulaşan başka bir hastalığın olması veya HIV taşıyıcılığının olması durumunda artmaktadır.

Haberin Devamı

HEPATİT C TANISI İÇİN HANGİ TESTLER YAPILMAKTADIR?

Öncelikle tarama testi olarak kanda HCV'ye karşı oluşmuş antikoru saptayan bir tarama testi (Anti-HCV) istenmektedir. Sonuç pozitif çıkarsa ikinci bir test ile doğrulama yapılmaktadır. Anti-HCV testinin pozitif çıkması kişinin HCV ile karşılaştığını gösterir, ancak enfeksiyonun devam edip etmediğini göstermez.