Güneş tutulması nasıl izlenir, hangi gözlük ya da neler kullanılır? Evde hazırlayabileceğiniz 5 farklı güneş tutulması gözlüğü önerisi..

Güncelleme Tarihi:

Güneş tutulması nasıl izlenir, hangi gözlük ya da neler kullanılır Evde hazırlayabileceğiniz 5 farklı güneş tutulması gözlüğü önerisi..
Oluşturulma Tarihi: Ekim 25, 2022 13:29

Güneş tutulması nasıl izlenir, gözlükle bakılır mı gibi sorular, tutulmanın başlamasıyla birlikte gündemde yer almaya başladı. Uzmanların çıplak gözle bakılmaması gerektiği konusunda uyarılarda bulunduğu güneş tutulması, gözde önemli tahribatlara sebebiyet verebilecek. Retina yanmasına neden olabileceği dolayısıyla özel filtrelerle gözlenebilecek olan güneş tutulması, evde yapılabilecek yöntemlerle zararsızca izlenebilecek. Peki, Güneş tutulması nasıl izlenir, hangi gözlük kullanılır? İşte, o detaylar

Haberin Devamı

Güneş tutulması nasıl izlenir sorusu, tutulma saatinde herhangi bir sağlık sorunu yaşamak istemeyen vatandaşlarca araştırılıyor. Çıplak gözle bakılması durumunda retinaya hasar verebilecek olan güneş tutulması, evde hazırlanabilecek 5 yöntemle kolayca gözlemlenebilecek. Peki, Güneş tutulması nasıl izlenir? İşte, o detaylar

İĞNE DELİĞİ KAMERASI İLE GÖZLEM

Güneş’i bir tutulmanın parçalı evreleri boyunca (veya tutulma dışı herhangi bir anda), gözümüze zarar vermeden güvenli
bir şekilde izlemenin yollarından biri, Güneş’in görüntüsünü “iğne deliği kamerası” ile bir ekran üzerine düşürmektir.

Böylesi bir kamera resimde de görüldüğü gibi iki adet beyaz renkli kartonla yapılabilir. Kartonlardan birinin merkezine düzgün ve küçük bir delik açılır ve bu delikten geçirilen Güneş ışığı ikinci bir karton ekran üzerine düşürülürse, Güneş’in ters dönmüş bir görüntüsü elde edilir. Görüntü boyutunun daha büyük olmasını istiyorsanız delikli karton ile ekran kartonu arasındaki uzaklığı arttırmanız gerekir, ancak bu uzaklık arttıkça görüntünün parlaklığının düştüğünü göreceksiniz. Bunun tersine, görüntünün daha parlak olmasını istiyorsanız bu durumda ekran ile delikli karton arası uzaklığı azaltmanız gerekecektir, ancak uzaklık azaldıkça görüntü boyutunun da küçüldüğünü göreceksiniz. Karton üzerine açtığınız deliğin boyutu çok büyük olmamalıdır, aksi halde Güneş’in görüntüsü yerine sadece belli kalınlıkta geçen ışın demetinin aydınlığını ekranda görürsünüz.

Haberin Devamı

Güneş tutulması nasıl izlenir, hangi gözlük ya da neler kullanılır Evde hazırlayabileceğiniz 5 farklı güneş tutulması gözlüğü önerisi..



Resimden de görüleceği gibi bu pratik kamera, Güneş’e sırtınız dönük iken kullanılabilmektedir. Delikli kartonu omuzunuzun hizasında sabit tutup ekran kartonunu delikli kartona paralel olacak şekilde uzaklaştırıp yakınlaştırarak kendinize en ideal görüntünün yerini bulabilirsiniz (Dikkat! Göz emniyeti açısından, karton üzerine açılmış delikten doğrudan Güneş’e kesinlikle bakmayınız).

Haberin Devamı

GÜNEŞ FİLTRELERİ İLE GÖZLEM

Güneş’i emniyetli bir şekilde izlemenin ikinci bir yolu ise, plastik veya cam materyaller üzerine ince metal kaplamalarla yapılmış özel filtreler kullanmaktır. En yaygın kullanılanları cam üzerine alüminyum kaplamalarla yapılmış ve “Mylar filtresi” olarak adlandırılan filtrelerdir. Bu filtrelerle gözlem yapmadan önce üzerindeki alüminyum kaplamanın zarar görmediği ve Güneş ışığını doğrudan geçirecek küçük delikler oluşmadığı mutlaka kontrol edilmelidir.

Elinizdeki bir Mylar filtresinin geçirgenliğini ve kaplamasının sağlamlığını, bu filtreyi gözünüze tutarak 60 Watt’lık bir elektrik ampulüne bakarak test edebilirsiniz. Sağlıklı bir Mylar filtresi ile bu test sırasında ampulün sadece flamanını ince ve gözünüzü rahatsız etmeyecek bir parlaklıkta görmeniz gerekir. Eğer daha parlak görünüyorsa filtreniz bozulmuş olabilir veya bir Mylar filtresi olmayabilir. Eğer filtrenin çeşitli yerlerinden nokta şeklinde daha parlak ışık geçiyorsa kaplaması zarar görmüş demektir. Böylesi filtreleri kesinlikle Güneş’i gözlemek için kullanmayın. 

Haberin Devamı

Teleskop ve fotoğraf makinesi üreten firmalar, kendi ürünleri ile Güneş’i gözlemek amacıyla metal kaplamalı çeşitli filtreler de imal etmektedirler. Genellikle Mylar türü alüminyum kaplamalı olanları en yaygınlarındandır ve bu filtre ile bakıldığında Güneş mavi-gri renkte görülür.

Güneş tutulması nasıl izlenir, hangi gözlük ya da neler kullanılır Evde hazırlayabileceğiniz 5 farklı güneş tutulması gözlüğü önerisi..



Ayrıca Güneş’in turuncu-kırmızı renkte görüldüğü krom kaplamalı metalik filtreler de vardır. Bu filtreler kamera veya teleskopların objektiflerini kapatacak şekilde dizayn edilirler. Piyasada bazen filtrelemenin sadece göz merceğinde yapıldığı ve “Güneş gözmerceği” adı ile satılan teleskop aksesuarlarına da rastlanmaktadır. Göz merceklerinde yapılan bu tür
filtreleme kesinlikle uygun değildir, teleskop objektifi tarafından odaklanmış yoğun Güneş ışığının ürettiği ısı ile kısa süre içerisinde çatlarlar.

Güneş’i doğrudan izlemek için geliştirilmiş filtrelerle dahi çok uzun süreli Güneş gözlemi yapmamak gerekir. Bu tür filtrelerle kısa aralıklarla Güneş’e bakıp aralarda çevrenize bakmanız ve gözünüzü dinlendirmeniz
gerekmektedir.

Haberin Devamı

KAYNAKÇI GÖZLÜKLERİ İLE GÖZLEM

Kaynakçıların kullandığı özel gözlükler büyük yaklaşıklıkla Mylar Güneş filtrelerinin teknik özelliklerine sahiptir ve hem piyasada bulunması daha kolaydır hem de Mylar filtrelerine oranla daha ucuzdur. Bunlardan karartma derecesi 14 ve daha büyük olan filtre camlarına sahip kaynakçı gözlükleri veya kaynakçı maskeleri Güneş’i gözlemek için kullanılabilir. Ancak teknik özellikleri gerçek filtre özelliklerine sahip olmayan, sadece boyalı camlardan yapılmış maskeler de mevcuttur ve asla Güneş gözleminde kullanılmamalıdır. Kaynakçı gözlükleri veya maskelerle de gözlem yapılırken gözlerin kısa aralıklarla
dinlendirilmesi gerektiği unutulmamalıdır.

Haberin Devamı

IŞIK ALDIRILMIŞ VE BANYO EDİLMİŞ SİYAH-BEYAZ FİLMLER

Uygun siyah-beyaz fotoğraf filmleri ile kendi filtrenizi yapabilirsiniz. Ancak DİKKAT, yalnızca gerçek siyah-beyaz filmler kullanarak uygun filtreleme elde edilebilmektedir. Piyasada KODAK markasının Tri-X ve Pan-X olarak bilinen siyah-beyaz filmleri bu tanıma uymaktadır. Yalnızca bu siyah-beyaz filmlerin ışığa duyarlı yüzey kaplamasında metalik özellikli gümüş nitrat bulunmaktadır ve Mylar filtresi benzeri uygun bir filtreleme sağlayabilmektedir. Bu teknik tanıma uyan bir siyah-beyaz filmi makarasından çekip çıkartınız ve iki ucundan açık tutarak 1 dakika süre ile Güneş ışığına yöneltiniz. Bu şekilde tamamen ışık aldığına emin olduğunuz filmi banyo ettirdiğinizde, elinizdeki negatifler Mylar filtre özelliklerini sağlayan metalik kaplamalı filtreler gibi davranacaktır. Genellikle bu negatiflerden ikisini üstüste koyarak (yani çift kat olarak) elde ettiğiniz filtre ile Güneş’e bakmak daha emniyetli olacaktır. Bu teknikle de gözlem yaparken kısa aralıklarla gözlerin dinlendirilmesi kuralına mutlaka uyunuz.

Tamamen ışık aldırılmış ve banyo edilmiş renkli filmler ve siyah-beyaz olduğu iddia edilen kromojenik filmler, ne kadar kararmış görünseler de metalik kaplama içermediklerinden Güneş filtresi niteliğine sahip olamazlar ve kesinlikle Güneş gözleminde kullanılmamalıdırlar.

DÜRBÜN VEYA KÜÇÜK TELESKOPLARLA YAPILAN PROJEKSİYONLAR

Çift objektifli bir dürbünün tek objektifini kapatıp, göz mercekleri hizasına bir maske monte ederek arkasında oluşturduğu Güneş görüntüsünün bir ekran üzerine düşürüldüğü projeksiyon düzeneği ile de Güneş gözlemleri emniyetli bir biçimde yapılabilir. Burada dürbün yerine küçük çaplı amatör teleskoplar da kullanılabilir. Bu düzeneklerde temel sorun Güneş’in optik tüpler içinde yaratacağı aşırı ısı olacaktır. Bunu engellemenin tek yolu dürbün veya teleskobun açıklığını (objektif çapını) küçülterek daha az güneş ışınının girmesini sağlamaktır. Bu ise açıklığı merkezde 5 cm veya daha az olan, halka şeklinde, siyah kartondan yapılmış bir maskenin objektif önüne konması ile sağlanabilir. Dürbün’ün yatay ve dikeyde hareket imkanı sağlayan bir üçayak (tripod) üzerine monte edilmesi, gözlem sırasında Güneş’in günlük hareketinin
takip edilmesini kolaylaştıracaktır. 

Güneş tutulması nasıl izlenir, hangi gözlük ya da neler kullanılır Evde hazırlayabileceğiniz 5 farklı güneş tutulması gözlüğü önerisi..