Adetliyken saç boyanır mı? Regl iken saç boyatılır mı? Diyanet bilgisi

Güncelleme Tarihi:

Adetliyken saç boyanır mı Regl iken saç boyatılır mı Diyanet bilgisi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 14, 2023 13:38

Adetliyken saç boyatılması araştırılan konular arasında yer alıyor. Özel günlerinde bakımlarına ara vermek istemeyen kadınlar, adetliyken saç boyanır mı merak ediyorlar. Peki, regl iken saç boyatılır mı, caiz mi? Konuyla ilgili Diyanet bilgisi haberimizde...

Haberin Devamı

Adetliyken yapılabilen ve yapılması uygun görülmeyen durumlar internet aramalarında sıklıkla yer alıyor. Bunlardan biri de "Adetliyken saç boyanır mı?" sorusu oldu. Kadınların adetliyken saç boyamasında bir sakınca var mıdır merak ediliyor. Peki, detliyken saç boyanır mı? Regl iken saç boyatılır mı? Diyanet bilgisi...

ADETLİYKEN SAÇ BOYANIR MI?

Diyanet'te yer alan bilgiye göre;

Boya, saç üzerinde kimyasal bir tabaka oluşturup suyun temasına engel olmadıkça guslü ve namaz abdestini engelleyici bir unsur değildir (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, I, 288).

Kadınların ve erkeklerin saçlarını boyamaları caiz midir?

Kişinin temiz, bakımlı ve düzgün görünümlü olması, dinimizin tavsiye ettiği hususlardandır. Saç, sakal ve bıyık bakımı bu bağlamda değerlendirilmelidir. Saçı temizlemek, yıkamak, koku sürmek, taramak ve boyamak, Hz. Peygamberin teşvik ettiği hususlardandır (Buhârî, Enbiyâ, 50; Müslim, Libâs, 80). Buna göre, başkalarını yanıltma kastı olmaksızın saç, sakal ve bıyık boyanabilir (Mubârekfûrî, Tuhfetü’l-Ahfezî, V, 433-441).

Haberin Devamı

Erkeğin saçını, siyah dışındaki kına rengi gibi renklere boyaması caiz ise de siyah renge boyaması mekruh görülmüştür. Mekke’nin fethi günü, Hz. Ebû Bekr’in yaşlı babası Ebû Kuhâfe’nin saçlarının beyazlaştığını gören Hz. Peygamber şöyle buyurmuştur: “Bu beyaz saçın rengini değiştiriniz ve siyahtan sakınınız.” (Ebû Dâvud, Tereccül, 18)

Ancak saçı beyazlaşan kimse genç olursa, siyaha boyamasında da bir sakınca görülmemiştir. Çünkü bu durumda siyaha boyanan saç tabii hâline dönüşmüş olacaktır. Nitekim Sa’d b. Ebî Vakkas, Ukbe b. Âmir, Hasan, Hüseyin ve Cerîr gibi sahabilerin bunu uyguladıkları nakledilmektedir (Şevkânî, Neylü’l-evtâr, I, 367, 373).

Kadınlar için ise bir sınırlama yoktur. Bu konuda dikkat edilmesi gereken husus, kadının saçını ve vücudunun diğer mahrem yerlerini yabancı erkeklere göstermemesidir.

Haberle ilgili daha fazlası: