Bıkkınlık bölecek

Güncelleme Tarihi:

Bıkkınlık bölecek
Oluşturulma Tarihi: Aralık 31, 2010 00:00

Belçika’nın Flaman bölgesinden milletvekili Fatma Pehlivan, ülkesindeki bölünme tartışmalarını Hürriyet’e anlattı. Bölgeler arası çekişmenin Belçika toplumlarını bıktırdığını belirten Pehlivan, “Bıkkınlık duygusu Belçika’yı bir gün bölecek” dedi.

FLAMAN Parlamentosu Milletvekili Fatma Pehlivan, ülkesinde ayrılma duygusunun giderek yerleştiğini, gönüller istemese de ayrılığın eninde sonunda gerçekleşeceğine inandığını kaydetti. Pehlivan, “Bıkkınlık duygusu Belçika’yı bir gün bölecek” dedi. Tatil için geldiği İstanbul’da Hürriyet’e 10 yıllık siyasi yaşamını anlatan ve daha çok eğitim üzerine yaptığı çalışmalar hakkında bilgi veren Fatma Pehlivan’a, bir ülkenin 200 gün boyunca hükümetsiz olarak nasıl yönetilebildiğini sorduk.

200 gündür hükümetsiz

Pehlivan, ülkenin ‘Eyalet sistemi’nin bunu sağladığını belirterek şöyle konuştu: “Toplumu ilgilendiren eğitim, hizmet sektörü, kültür, ulaşım, sağlık gibi konular Eyalet Hükümetleri’nin ve Parlamentolarının yetkisinde. Bu nedenle bütçesi Federal Hükümet tarafından belirlenen Eyalet Hükümetleri, ülkeyi tıkır tıkır yönetebiliyorlar. Federal Parlamento ve hükümetler yasaları yapıyor, eyaletler de uyguluyor. Bu nedenle 200 günden beri ülke hükümetsiz işliyor. Ama artık son aşamaya gelindi. Yıl bitiyor ve önümüzdeki yıl Eyalet hükümetlerinin bütçeleri belli değil. 2011 başında hükümet kurulmalı. Aksi taktirde büyük sorun yaşarız”.

Pehlivan’la ülkede hararetle tartışılan ‘bölünme’ konusunu da tartışıyoruz. 5-10 Ocak tarihleri arasında yeni hükümetin kurulabileceğini, kurulmazsa erken seçimin kaçınılmaz olduğunu söyleyerek, “Ayrılalım duygusu giderek yerleşiyor” dedi.
Fransız kökenli Valonların yüzde 30’unun, Flamanların ise yüzde 50’sinin ‘bölünme’ yanlısı olduğunu belirten Fatma Pehlivan, “Toplum üzerinde ciddi bir bıkkınlık var. İki bölgenin, iki eyaletin çekişmesi, Brüksel’in Flamanların parasını yemesi bıkkınlık yarattı. Zannediyorum bu bıkkınlık duygusu Belçika’yı eninde sonunda bölecek” dedi.

Bölünmeye de birleşmeye de örnek ülke

Fransa’dan, Hollanda’dan toprak alınarak suni bir şekilde oluşturulan Belçika, “Federal” sisteme sahip. Felemenkçe konuşan Flaman ve Fransızca konuşan Valon Bölgesi ve Brüksel ’den oluşuyor.

Belçika bu yapısıyla sürekli olarak ülkelerin bölünmesi ya da birleşmesine hep örnek olarak gösterildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!