Beyşehir’de kuzu göbeği mantarı hasadı başladı

Güncelleme Tarihi:

Beyşehir’de kuzu göbeği mantarı hasadı başladı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 19, 2016 12:54

Beyşehir’de kuzu göbeği mantarı hasadı başladı

Haberin Devamı

KONYA, ((DHA) -BEYŞEHİR ilçesinde, bahar döneminin gelmesi ile beraber kuzugöbeği mantarı hasadı da başladı. Beyşehir Belediye Başkanı Murat Özaltun, son yıllarda adı Beyşehir’le özdeşleşmeye başlayan halk arasında “göbek” olarak bilinen kuzugöbeği mantarının hasat döneminin Nisan ayı ile birlikte geldiğini söyledi. 

Zengin bitki çeşitliliği ile dikkat çeken Beyşehir’de kuzugöbeği mantarına ilçede yaşayan vatandaşların iyi gelir imkanı sunması nedeniyle büyük rağbet gösterdiğini belirten Özaltun, ilkbahar mevsiminde yağışların ardından gerek ilçe merkezinde gerekse dış mahallelerde yaşayan yediden yetmişe herkesin bu mantarı toplamak için soluğu doğada aldığını söyledi. Özaltun, pek çok Avrupa ülkesine de gönderilen kuzugöbeği mantarının ülkeye de döviz kazandırdığını da ifade etti. 

Beyşehir’e bağlı Kurucuova Mahallesi’nde kuzugöbeği mantarı alım satımı yapan Kamil Yel de, Beyşehir Gölü Havzası’nda doğada yetişen kuzugöbeği mantarının çok değerli bir ürün olduğunu söyledi. Ormanlık bölgelerde ağaç altlarında, çayırda kendiliğinden yetişen kuzugöbeği mantarının 20 yıldır alım satımını yaptığını vurgulayan Yel, bu yıl toplama mevsiminin iklimdeki değişim nedeniyle 10 gün önce başladığını söyledi.

Ancak yetersiz yağışlar nedeniyle bu yıl rekoltede düşüş yaşandığını ve toplayıcıların dört gözle yağmurların gelmesini beklediğini dile getirdi. Yel, şunları söyledi: 

“Nisan aylarının ortalarında ilkbahar yağışlarıyla birlikte başlayan kuzugöbeği hasadı yağmur durumuna göre Mayıs ayı sonlarına kadar devam eder. Ancak, bu yıl sezonu erken açtık ama yetersiz yağışlar nedeniyle rekoltede düşüş yaşanıyor. Yağışlı dönemlerde günde 100-150 kilo alım yaparken, bu yıl günlük alımımız 20 ila 30 kilo arasında değişiyor. Kilo fiyatı bu yıl 65 liradan açıldı, şu anda ise 70-75 lira arasında değişiyor. Biz toplayıcılardan aldığımız mantarı alıcı firmalara veriyoruz. İlkbahar döneminde vatandaşlarımıza iyi bir ek gelir imkanı sunuyor. O yüzden, özellikle taşradaki mahallelerde vatandaşlarımız günün büyük bölümünü göbek toplamak için doğada geçiriyor.” 

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!