Beyaz Saray ile Pentagon gerilimi

Güncelleme Tarihi:

Beyaz Saray ile Pentagon gerilimi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 27, 2017 21:39

AMERİKAN Wall Street Journal gazetesinde yer alan bir makaleye göre Trump yönetiminin ağır toplarından olan Savunma Bakanı James Mattis ile Beyaz Saray arasında atamalar konusunda ayrışmalar yaşanıyor. Emekli general olan Mattis, atama konusunda ideolojik bir yaklaşım sergilemiyor ve bakanlık personeli içinde hem Cumhuriyetçilerin hem Demokratların olmasını tercih ediyor.

Haberin Devamı

Mattis, önceki Başkan Obama döneminden kalan personeli de korumaya almış durumda. Emekli general, bakanlıkta deneyime önem verdiği ve personelin uzmanlaşmasını istediği için pozisyon değişikliklerinin sık yapılmasına karşı. Mattis ile anlaşmazlık nedeniyle Beyaz Saray, savunma bakan yardımcılığına ve müsteşarlık pozisyonlarına atama yapabilmiş değil. Donanma bakanlığı ve Kara Kuvvetleri Bakanlığı için aday gösterilen isimler de görev almayı kabul etmedi. Birkaç hafta önce finans zengini Vincent Viola, işlerini gerekçe göstererek Kara Kuvvetleri Bakanı olmayı reddetmişti. Önceki gün de eski bir askeri istihbarat subayı olan Philip Bilden, yine iş gerekçesiyle bu pozisyonu kabul etmedi. Son günlerde Mattis’in eline kuvvetlendiren bir gelişme ise Trump’ın istifa eden Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn’in yerine Korgeneral H. R. McMaster’ın atanması oldu. McMaster, Mattis gibi Trump’la geçmişe uzanan bir bağa sahip değil. Askeri deneyimi yüksek olan McMaster da meselelere ideolojik yaklaşmıyor.

Haberin Devamı

SAVUNMA BÜTÇESİNDE TARİHİ ARTIŞ

Trump, gelecek yılın bütçe planında savunmada 54 milyar dolarlık artış isteyeceğini açıkladı. Beyaz Saray da Trump’ın artırmayı vaat ettiği savunma harcamalarının bütçeye etkisini dengelemek için Dışişleri Bakanlığı, Çevre Koruma Ajansı’nın bütçesi ve diğer bazı harcamaları kısmayı planlıyor. Reuters’a göre Dışişleri’nin bütçesi yüzde 30 azaltılabilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!