BestCARE Projesi tanıtıldı

Güncelleme Tarihi:

BestCARE Projesi tanıtıldı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 16, 2015 15:52

- Antalya Vali Yardımcısı Yüksel: - "Sağlık Bakanlığımızın ve diğer bakanlıkların da desteğiyle sağlık turizminde önemli bir yere geleceğiz"

Haberin Devamı

ANTALYA (AA) - Antalya Vali Yardımcısı Recep Yüksel, "Sağlık Bakanlığımızın ve diğer bakanlıkların da desteğiyle sağlık turizminde önemli bir yere geleceğiz" dedi.

Akdeniz Üniversitesi Hemşirelik Fakültesinin Erasmus Programı değerlendirme sonuçlarına göre hibe almaya hak kazanan "Tamamlayıcı Terapilerle Avrupa Birliği Standartlarında Hemşirelik Bakımının Geliştirilmesi Projesi"nin (BestCARE) tanıtımı, Porto Bello Otel'de yapıldı.

Yüksel, toplantıda yaptığı konuşmada, Antalya'nın turizmde hem Türkiye'nin hem de Akdeniz çanağının amiral gemisi olduğunu kaydetti. Bu gücü zenginleştirmeyi istediklerini belirten Yüksel, özellikle sağlık turizmi alanında çalışmayı istediklerini dile getirdi.

Kamu ve özel hastanelerle Türkiye'nin içinde bulunduğu coğrafyada iddialı olduklarını vurgulayan Yüksel "Sağlık Bakanlığımızın ve diğer bakanlıkların da desteğiyle sağlık turizminde önemli bir yere geleceğiz" dedi.

- "Geleneksel tıp öne çıkıyor"

Haberin Devamı

Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe de özellikle Uzakdoğu ülkelerinde geleneksel tıp diye adlandırılan, modern tıbbın destekleyicisi olarak kullanılan tarihi birikimin yaygın kullanıldığına dikkati çekti.

Türkiye'de modern tıbbın öne çıkarılıp binlerce yıllık birikimin yok sayıldığı anlayışın bir dönem hakim olduğunu ifade eden Kurtcephe, insanlığın yaşayarak bilgiye sahip olduğunu anlattı.

Bilgi birikimine yüzlerce yılda ulaşıldığını vurgulayan Kurtcephe, şöyle konuştu:

"Son zamanlarda ülkemizde sevindirici gelişmeler oluyor. Bu gelişmeler çerçevesinde modern tıbbı sağlığımızı iyileştirmek için kullanırken tarihi birikimimiz olan zenginliği de beraberinde uygulamaya koyma anlayışının Türkiye Cumhuriyeti hükümeti tarafından benimsenmesi ve yine yıllardır üyesi olmak için gayret sarf ettiğini , kapılarında beklediğimiz ve bir türlü bizi kendilerinden görme anlayışına yaklaştıramadığımız Avrupa Birliği'nin de aynı anlayışı benimsediğini, bu yönde AB'nin kaynaklarını bu amaçla kullandırmak amacıyla proje destekleri verdiğinin somut göstergesi olarak karşınızda bu proje yer almaktadır."

Haberin Devamı

- Hemşirelere İngiltere'de eğitim

Akdeniz Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeynep Özer, BestCARE Projesi'ni tanıttı. Projenin 2 yıl süreceğini bildiren Özer, 266 bin 694 avro bütçeli projede 3 yerel, 3 de Avrupalı ortakları bulunduğunu kaydetti.

Akdeniz Üniversitesinin koordinatör kurum olduğunu belirten Özer, proje ile hemşirelerde bilgi, beceri düzeyini yükseltmek, elde ettikleri bilgileri diğer sağlık profesyonelleriyle paylaşmalarını sağlamak, güvenli bir yaklaşımla tamamlayıcı terapileri kullanmanın amaçlandığını söyledi.

Proje kapsamında Türkiye'den 12, İtalya'dan 3 hemşirenin İngiltere'de tamamlayıcı terapiler merkezinde 16 günlük eğitim alacağını dile getiren Özer, hemşirelere eğitim programında reiki, refleksoloji, gevşeme egzersizleri, masaj ve aroma terapi konularında eğitim verileceğini ifade etti.

Haberin Devamı

Prof. Dr. Özer, hemşirelerin Türkiye'ye döndükten sonra seçilecek 20 hemşireyle bilgilerini paylaşacaklarını açıkladı.

- "İngiltere'de artık kültürel olarak da yer buldu"

Projenin İngiltere'deki ortağı Athena Doğal Terapiler Okulundan Debra Goldston, son 25 yılda İngiltere'de tamamlayıcı terapi ve bakımın artık toplumun birçok kesiminde kültürel olarak da yer bulduğunu belirtti.

Goldston, İngiltere’de çeşitli kamu kurumlarıyla çalıştıklarını anlatarak, şöyle konuştu:

"Örneğin bir kamyon şoförüne, öğretmene, mağazada çalışan kişiye tamamlayıcı bakım öğretilerinde bulunuyoruz. Bu çalışmalarımız uzun yıllardır devam ediyor ancak bize gelen bütün öğrencilerin yüzde 50'si, 75'i hemşire. O nedenle de bu projeye tam olarak uyduğumuzu söylemek isterim. Ebelerle de çalışıyoruz. Masaj, aroma terapi, reiki, stres yönetimi ve çok yakın bir tarihte popüler olan renk terapisine de başladık. Aylardır, yıllardır çaba sarf ediyoruz ve amacımız kalifiye, yetkin çalışanlar yetiştirebilmek. Bu kişiler hastanede ya da başka kamu kurumlarında çalışabilir ama bize gelen ve kendisini eğitmek isteyen herkese bunu layıkıyla sunmayı istiyoruz."

Haberin Devamı

- "Tamamlayıcı tedavilerde Avrupa vizyonu oluşturmak istiyoruz"

Projenin İtalya'daki ortağı Sağlık Çalışanları Merkezinden Enrico De Luca, kurum olarak tamamlayıcı tedavilere inandıklarını, bu alanda bir Avrupa vizyonu oluşturmayı hedeflediklerini kaydetti.

Bu amaçla çeşitli standartlar geliştirdiklerine değinen De Luca, tedavi ve bakımda hemşireler ve hastaları birbirine yaklaştırmayı hedeflediklerini söyledi.

İtalya'da kurslar düzenlediklerini ve kitaplar da yayınladıklarını ifade eden De Luca, "Proje kapsamında pek çok girdi sunmaya çalışacağız. 1980 yılından bu yana bu alana eğilmiş durumdayız. Soru anketlerinin oluşturulması süreci ve geri bildirimler sunma konusunda tam destek sağlayacağımızı belirtmek istiyorum" dedi.

Haberin Devamı

- "Gelecekte hemşirelik daha çok önem kazanacak"

Avrupa Eğitim Merkezinden Walter Riccius, gelecek 5-10 yılda hangi mesleklerin öne çıkacağı konusunda araştırmalar yaptıklarını söyledi. Yeni mesleki alanların gelecekte nasıl bir şekil alacağı konusunda da araştırma yürüttüklerinin altını çizen Riccius, kurumların nasıl bir yol izlemeleri gerektiğini de incelediklerini kaydetti.

Almanya'da yapılan son araştırmalara göre hemşireliğin gelecekte daha çok önem kazanacağına işaret eden Riccius, sağlık alanında teknolojinin gelişeceğini, insanların sağlıkta kaliteye daha fazla özen göstereceğini ifade etti.

Sağlık ve Doğal Terapiler Derneği Başkanı Nihat Ayçeman da dernek olarak yıllardır bu alanda toplumun bilinçlenmesi ve eğitimli olması için seminerler, konferanslar düzenlediklerini, fuarlara katıldıklarını anlattı.

Toplumun doğal terapiler konusuna aşina olmadığına dikkati çeken Ayçeman, bu proje ile önemli bir yol katedileceğine inandığını dile getirdi.

Toplantının ardından Akdeniz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Abdullah Aziz Ergin, Vali Yardımcısı Yüksel ve proje ortaklarına hediye verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!