Baza sürgün çözüm değil

Güncelleme Tarihi:

Baza sürgün çözüm değil
Oluşturulma Tarihi: Haziran 24, 2012 17:30

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Elektromanyetik Alanlar ve Etkileri Çalışma Grubu, baz istasyonlarının oluşturduğu elektromanyetik kirliliğin olumsuz etkileri ile yarattığı tehlikede yeni bir dönemece girildiğini açıkladı.

Haberin Devamı

Yargının verdiği elektromanyetik kirlilik ve insan sağlığı üzerindeki tehdit karşısında baz istasyonlarının şehir dışına taşınması kararının sorunu teknik olarak içinden çıkılmaz bir hale getirdiğini belirten EMO Elektromanyetik Alanlar ve Etkileri Çalışma Grubu, “Baz istasyonlarının denetim dışı, gizli-saklı olarak, kamunun onayı olmaksızın istenilen her yere kurulması halkın sağlığını tehlikeye atarken, yeni alınan kararla baz istasyonlarının şehir dışına taşınmasıyla da halk sağlığının güvence altına alınamayacağı ortadadır” açıklamasını yaptı.

Ortak baz istasyonu zorunlu hale getirilmeli

Kararla birlikte daha yüksek güçte ışıma yapan, kuruldukları bölge için daha fazla tehlike içeren istasyonlar kurulacağına dikkat çeken EMO’nun açıklamasında şu görüşlere yer verildi:
“Uzaklık nedeniyle istenilen iletişim seviyesine ulaşılamayacak ve bu durum baz istasyon sayısını artırırken; cep telefonlarının da iletişimi gerçekleştirebilmek için daha tehlikeli bir düzeyde ışıma şiddetini yükseltmelerine yol açacak. Yeni ve daha tehlikeli sorunlar yaratmadan baz istasyonları konusunda kamu yararı temelli acil çözümler üretilmesi gerekmektedir. En başta ortak baz istasyonu kullanımı zorunluluğu getirilmeli, gereksiz telefon kullanımını özendirici kampanyaların yapılması önlenmelidir.

Haberin Devamı

Üç temel sakınca

Baz istasyonlarının şehir dışında konumlandırılmasında ise temel olarak üç sakınca bulunduğunu kaydeden EMO, tehlikeleri şöyle sıraladı:
“Birincisi hücresel altyapı sağlayan düşük güçte baz istasyonları yerine çok daha yüksek güçte ışıma yapacak istasyonlar kullanılmak durumunda kalınacaktır ki bu da yakındaki diğer yerleşimler için daha yüksek risk anlamına gelebilecektir. İkinci ve daha önemli sorun ise şehir dışına ne kadar çok istasyon kurulursa kurulsun şehrin merkezi bölgelerinde kapasite hiçbir zaman yeterli seviyeye ulaştırılamayacaktır.

Olumsuz etki artar

Ancak en önemli ve üçüncü sorun telefonlar iletişimi sürdürürken işaret seviyesi yüksek olduğunda ışıma şiddetini düşürmekte, işaret seviyesi düşünce ise yükseltmektedir. Bu durumda şehir dışında kurulacak baz istasyonları, özellikle merkezi bölgelerde düşük işaret seviyesinde çalışacak telefonların çok daha yüksek seviyede ışımasına ve halk sağlığı açısından daha olumsuz etkilere neden olacaktır. Bu nedenle baz istasyonlarının şehir dışına alınması hedeflenen amaçtan uzak hatta aksine olumsuz yönde etkilere sahip olabilecek bir karardır.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!