Bayburt: Depremlerden ders çıkarmadık

Güncelleme Tarihi:

Bayburt: Depremlerden ders çıkarmadık
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 15, 2017 12:21

Bayburt: Depremlerden ders çıkarmadık

Haberin Devamı

İNŞAAT Mühendisleri Odası (İMO) Adana Şubesi Genel Sekreteri Zekeriya Turan Bayburt, 17 Ağustos 1999'da Kocaeli'de meydana gelen ve binlerce kişinin yaşamını yitirmesine neden olan depremin yıldönümü nedeniyle basın toplantısı düzenledi. Bayburt, afetlerin sonuçlarından ders çıkartılmadığını söyledi. 
İMO binasındaki basın açıklaması ve deprem sergisine CHP Adana Milletvekili İbrahim Özdiş, Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar ve inşaat mühendisleri katıldı. Genel Sekreter Bayburt, Türkiye'de deprem, sel, su baskını ve heyelan gibi doğal olayların sıkça yaşandığını belirterek, şöyle devam etti:
"Yakın zamanda, Çanakkale, Manisa, Adıyaman, İzmir ve Muğla illerimiz depremden nasibini aldı. Ankara ve İstanbul başta olmak üzere yurdun birçok yerinde su taşkını ve sel baskınları oldu. İstanbul'da altyapı eksikliği ve kentin betonlaşması nedeniyle bir kaç kez yağan yağmur taşkınlara neden oldu, yaşamı felç etti. Öngörülebilir bir yağmur afete dönüştü."
RANT DEĞİL, TOPLUM İÇİN
Ülke topraklarının yüzde 66'sının 1 ve 2'nci derece deprem bölgesinde yer aldığına dikkat çeken Bayburt, şu değerlendirmeyi yaptı:
"Ülke nüfusunun yüzde 70'i ve büyük sanayi tesislerinin yüzde 75'i deprem tehlikesi altında bulunmaktadır. Marmara depreminin 18'inci yılında bir kez daha hatırlatmak gereğini duyuyoruz. Kent politikaları, yapılaşma, bilime, tekniğe ve akla uygun bir perspektifle, rant için değil toplum yararı için yapılmalıdır. Afet, bir doğa olayının kendisi değil doğurmuş olduğu sonuçlardır. Doğanın kendi kuralları her zaman işleyecektir. Önemli olan yaşanacak olayları afete dönüştürmeyecek yapıların üretilmesi ve sağlıklı bir çevrenin yaratılmasıdır."
Daha sonra toplantıya katılanlar, depremlerde zarar gören binaların fotoğraflarından oluşan sergiyi inceledi.

Salih ÜÇTEPE/ADANA, (DHA)

FOTOĞRAFLI
 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!