Bayat ekmeklerden 90 çeşit yemek yaptılar

Güncelleme Tarihi:

Bayat ekmeklerden 90 çeşit yemek yaptılar
Oluşturulma Tarihi: Nisan 04, 2017 14:04

Bayat ekmeklerden 90 çeşit yemek yaptılar

Haberin Devamı

Süheyla GÖZDERELİLER/ YALOVA, (DHA)- YALOVA Şaban Temüge Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri ‘Ekmek İsrafını Önleme Projesi’ni hayata geçirdi. Okula bağlı olan Uygulama Oteli’nde öğrenciler, bayat ekmekleri farklı bir ürün yaparak menüye katacak.



Şaban Temüge Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğretmen ve öğrencileri ‘Ekmek İsrafını Önleme Projesi’ ile ekmek israfına dikkat çekti. Öğrenciler, geliştirdikleri proje kapsamında Uygulama Oteli’nde bayatlayan ve israf olan ekmekleri, yeniden değerlendirerek yaklaşık 90 çeşit ürün ortaya çıkarttı.



Köfteden çorbaya, pizza çeşitlerinden pastaya birçok çeşidi ortaya çıkartan öğrenciler, bu konuda farkındalık yaratmak istediklerini söyledi. Ülkede her gün yaklaşık 5 milyon ekmeğin çöpe gittiğini söyleyen Okul Müdürü Mesut Demirci, buradan yola çıkarak bir proje geliştirdiklerini açıkladı.



Toplumsal duyarlılığı okul olarak ortaya koyduklarını belirten Demirci, “Projemizin amacı ekmeğin israfını önlemek. Bayatlamak üzere olan veya henüz bayatlamamış ama kullanılabilecek durumda olan ekmeklerin değerlendirmesini sağlamak. Türkiye’de hemen her gün 5 milyona yakın ekmek israf oluyor. Bunların yüzde 60’ı fırınlarda, diğerleri de lokantalarda ve evlerde israf olmakta. İhmal ve bilgisizlikten kaynaklanıyor ekmeklerin israfı. Ekmek israfını önleme konusunda adım atması gereken bir okul olduğumuzu düşündük çünkü bizim aynı zamanda öğrencilerimizle birlikte çalıştırdığımız bir uygulama otelimiz var. Bir yılda yaklaşık 30 bine yakın müşteri uygulama otelimizde konaklıyor. Üzerimize düşen toplum duyarlılığını ortaya koymak istedik” dedi.



HER GÜN 10 EKMEK İSRAF OLUYOR



Uygulama Oteli’nde her gün 10 ekmeğin israf olduğunu kaydeden Müdür Demirci, bu israfın farklı ürünlerle önüne geçeceklerini söyledi. Bu ekmeklerden yapılacak olan farklı alternatif ürünleri menülerine katacaklarını ifade eden Demirci, “Öncelikle ekmek israfının başlıca nedenleri neler bunları araştırdık. Okul olarak ne yaptık dersek. Okulumuzda 350’ye yakın öğrencimiz var. 60’a yakın personel var. Otelimizde konaklayan misafirlerimize ve ailelerine ulaşarak, okulumuzun yaptığı ekmek israfını önleme çabalarının onlara ulaşmasını sağlamak istiyoruz. Bu amaçla öğrenci ve öğretmenlerimiz bayat ekmekten yapılabilecek olan her şeyi ortaya koydular. İsraf edilmemesi gereken ekmeklerin köftelerden çorbalara, çorbalardan tatlılara veya diğer bütün ürünleri ortaya koymaya çalıştılar. Bu proje ile bu ekmeklerin de tamamen israfını önlemek istiyoruz. Müşterilerimize öğrencilerimizin ekmeklerden yaptığı ürünlerin sunumunu yapmak istiyoruz. Öğrencilerimiz, çalışmaları ile 90’a yakın ürün ortaya koydu. Ürün çeşitliliği önemli değil, önemli olan bayat ekmeğin uygun bir şekilde tekrar kullanılması" diye konuştu.







FOTOĞRAFLI



 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!