GeriSeyahat Batı Karadeniz sahillerinde bu yaz
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Batı Karadeniz sahillerinde bu yaz

Batı Karadeniz sahillerinde bu yaz

Ege ve Akdeniz sahilleri 40 dereceye yaklaşan sıcaklarla kavrulurken, Batı Karadeniz daha ılık bir yaz geçiriyor. Deniz suyu sıcaklıkları 25 derece civarında. Denizle ormanı buluşturan sahilleri ferah ve ekonomik tatil yapmak isteyenler tercih ediyor. Beş yıldızlı otellerde 100 TL’ye, pansiyonlarda 15 TL’ye konaklamak mümkün. Amasra, bölgenin lezzet merkezleri arasında bu yıl da liderliğini koruyor.

SAHİLLER
Akçakoca Mavi Bayrağını kaybetti


Batı Karadeniz sahillerine 11 yıl aradan sonra, 2009’da gelen Mavi Bayrak ne yazık uzun kalamadı. Bölgenin tek mavi bayrağı bu yıl geri alındı. Samsun’da il merkezinden 19 Mayıs İlçesi’ne uzanan 35 kilometrelik sahilde birçok plaj bulunuyor. Atakum ve 19 Mayıs ilçelerinde belediyelerin yaptığı aqua parklar bu yıl da dolup taşıyor. İl merkezindeki, 1100 kişilik Fener Plajı’na bu yıl giriş ücreti 7 TL. Belediyenin 20 dönümlük, beş bin kişilik Mert Plajı, bu yıl da aqua parkıyla ilgi gören mekanlardan biri. Bu plajın da giriş ücreti 7 TL. Atakum’daki aqua parkın giriş ücreti ise 2 TL daha ucuz. Büyükşehir Belediyesi, Batı Park mevkiindeki Amazon Adası’nın bir bölümünü Amazon Köyü olarak düzenlendi. Antik çağda burada yaşadığı söylenen efsanevi kadın savaşçıların tanıtıldığı bu bölüme 12,5 metre yüksekliğinde bir Amazon kraliçesi heykeli yerleştirildi.
/images/100/0x0/55ea1994f018fbb8f86b3bce

135 kilometre ile Karadeniz’in en uzun sahil şeridine sahip olan Kastamonu, zengin ormanlarını, kültürel ve tarihi varlıklarını deniz turizmi ile buluşturarak tatilciler için cazip imkanlar sunuyor. En batıdaki sahil ilçesi Cide, 11 kilometrelik kıyı şeridi, doğal liman olan Gideros Koyu ile iddialı. Koyda iki balık lokantası ve birkaç ev bulunuyor. Cide’nin 60 kilometre doğusundaki Doğanyurt, bakir koylarıyla meşhur. Bu koylara köylerden yürüyerek ulaşılıyor. İnebolu’ya bağlı olan Özlüce’de, balıkçı barınağının yanında, bu yıl ilçenin ilk plajı açıldı. Kastamonu sahilinin en gözde köyü Gemiciler’de kadınlar için özel plaj oluşturuldu. Balıkçı barınağının yanındaki plaj ise herkese açık. Abana’da liman çevresindeki güzel plajlar tatilcileri ağırlıyor. Çatalzeytin ilçesindeki Ginolu Koyu, geniş kumsalıyla popüler yaz mekanlarından biri. Koyda antik kent kalıntıları da bulunuyor. Bartın’ın 52 kilometrelik sahilindeki plaj sayısı 16’ya ulaştı. İnkumu, 3 kilometrelik kıyı şeridi, temiz deniziyle dikkat çekiyor. Amasra’da tatilcilere çevre koyları tanıtan 45 dakikalık tekne turlarının ücreti 5 TL.
Düzce’nin 35 kilometrelik sahil şeridine sahip Akçakoca İlçesi’nde yaz aylarında nüfus ikiye katlanıyor, 80 bin’e yaklaşıyor. Geçen yıl Mavi Bayrak alan Ceneviz Kalesi Plajı bu yıl kriterlere uymadığı için bayrak taşıma hakkını kaybetti. Çuhallı, Edilli, Limoncuk, Ayazlı, Değirmenağzı, Karaburun plajları denizin ve güneşin keyfini çıkartmak isteyenlerle doluyor. Özellikle Ceneviz Kalesi’nin yanındaki sadece kadınlara açık plaj, bölge kadınlarını sahile çekiyor.
Akçakoca Belediyesi bu yıl plajları işletmeye vererek, temizlik ve bakımlarının yapılmasını sağladı. Dalış turizminin gelişmesi için geçen yıl Akçakoca Edilli Ağzı mevkiinde batırılan askeri kargo uçağı bölgeye dalgıç çekiyor.

LEZZETLER
Mavi Yeşil’de istakoz güveç
İnkumu Sunset’te hamsili sushi


Kastamonu’nun İnebolu ilçesinde, deniz kıyısındaki Heyamola Restoran’da günlük taze balık bulmak her zaman mümkün. Barbunya, mezgit, kalkanın yanı sıra mönüye bugünlerde çingene palamutu da katıldı. Restoran ayrıca İnebolu Güveci gibi yerel lezzetlere mönüsünde yer veriyor. Cide yakınlarındaki Gideros Koyu’nda geçen yıl kapatılan pansiyon ve lokantalar bu yıl yeniden hizmete açıldı. Koyun manzarasında balık yemek için, Ankara ve İstanbul’dan bile gelenler oluyor. Amasra’nın ünlü balık restoranları, damak tadına önem veren gezginleri 20’ye yakın sebze ve turşudan yapılan meşhur salatalarıyla ağırlıyor. Mavi-Yeşil Restoran, Canlı Balık, Çeşm-i Cihan, Liman Restoran, balık mönülerini ve salatalarının yanı sıra ballı yoğurtlarıyla ilgi çekiyor. Amasra Plajı’ndaki kale manzaralı Mavi-Yeşil Restoran, bu yıl mönüsüne güveçte ıstakozu ekledi. İnkumu’ndaki Mengen Balık Restoran, balık menüleri, mezeleriyle, Bartın Kemer Köprü Caddesi’ndeki Osmanlı Konağı yöresel yemekleri ve kebap çeşitleriyle öne çıkıyor.
Bartın’ın İnkumu plajındaki iki yıldızlı Sunset Otel bu yıl restoran mönüsüne hamsili sushi’yi kattı. İşletme sahibi Işıl Işık müşterilerinden aldığı tepkilerden memnun. Ayrıca Mengenli aşçılar, Türk mutfağı ve yöre mutfağından ürünler hazırlıyor.
Akçakoca’nın restoranları fındık yağında tava yaptıkları balıklarıyla meşhur. Öne çıkan balık restoranları arasında Hamsi, Okyanus, Mustafa’nın Yeri, Balıkçım, Piri Reis Balıkçı, Kamelya, Akbey, Barınak, Dalyan yer alıyor. Balıkçım Restoran geçen yıl mönüsüne rapanayı (deniz salyangozunu) eklemişti. Bu yıl rapanayı sahildeki diğer restoranlarında da tatmak mümkün. Akçakoca’da bu yılın yeniliği ise Balıkçım ve Barınak’ın başlattığı balık kokoreç. İskorpit, hamsi, uskumru gibi balıklardan yapılan kokoreçe domates ve baharatlar katılıyor.
Samsun’un vazgeçemediği tatların başında pide geliyor. Kent merkezinde açılan Sampi, bu yılın en çok rağbet gören pidecisi. Batı Park mevkiindeki Fevzi’nin Yeri, balık sevenlerin adresi. Bulvar Caddesi’ndeki Cemo’nun Yeri, balık mönüsünü, alkollü içeceklerle sunuyor.

False