Başkan Yılmaz’dan Fatma Çavuş’a Vefa

Güncelleme Tarihi:

Başkan Yılmaz’dan Fatma Çavuş’a Vefa
Oluşturulma Tarihi: Ekim 28, 2015 13:59

Samsun Büyükşehir Belediyesi, Milli Mücadele’nin simgelerinden olan Samsunlu Fatma Çavuş anısına yaşadığı köy olan Dağköy’ün meydanına anıt ve mezarının yanına heykelini yaptı.

Samsun Büyükşehir Belediyesi, Milli Mücadele’nin simgelerinden olan Samsunlu Fatma Çavuş anısına yaşadığı köy olan Dağköy’ün meydanına anıt ve mezarının yanına heykelini yaptı.
Milli Mücadele yıllarında bölge halkının örgütlenmesinde ve savunmada önemli görevler üstlenen ve Atatürk tarafından madalya ile ödüllendirilen Fatma Çavuş’un yaşadığı Samsun’un 19 Mayıs ilçesine bağlı Dağköy’de, anısının yaşatılması için Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından köy meydanına anıt yapıldı. Mezarının bulunduğu alanda yeniden düzenlenerek ziyarete açıldı.
İlçenin bilinen en eski yerleşim alanlarından birisi olan Dağköy, çevresindeki birkaç Türk köyünden derli toplu tek köy olarak biliniyor. Diğer köylerdeki dağınık yerleşime karşın buranın birleşik düzeninin, yapılan baskınlara ve düşman saldırılarına karşı birlikte mücadele etmek amacıyla kurulduğu söyleniyor.
Kurtuluş Savaşı sırasında Yunanistan’ın Türkiye’yi saldırmasıyla birlikte, Dağköy civarında bulunan Rum köyleri, Yunanistan’dan cesaret alarak Türk köylerine saldırmış, dağınık yerleşimi olan köyler kaybedilirken, Dağköy mücadele örneği sergileyerek düşman eline geçmemiş.
Milli Mücadele’nin ilk ateşinin yakılmasıyla birlikte eşi seferberliğe çıkan Fatma Çavuş, kadınlar ve yaşlılar gibi köyünde kalmış. 33 yaşında bir kadın olmasına rağmen büyük bir cesaret örneği sergileyen yiğit Anadolu kadını Fatma Çavuş, Nebiyan Dağı çevresinden Dağköy’e soygun ve talan için baskına gelen Rum ve Ermeni çetelerine karşı amansız bir mücadele başlatmış. Fatma Çavuş, köydeki diğer kadınlara ve yaşlılara verdiği taktiklerle komutanlık etmiş ve düşmanı köyden uzaklaştırmayı başarmış.
Yaklaşık 15 yıl boyunca köyünün ve çevresinin korunmasında büyük mücadeleler veren Fatma Çavuş’un gösterdiği kahramanlıklardan Atatürk’ün de haberi olmuş. Atatürk böyle onurlu bir kadını yeni açılan Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne davet eder. Ancak Fatma Çavuş’un parası olmadığı için meclise gelemeyeceği haberini alan Atatürk, TBBM’de alınan kararla Fatma Çavuş’a çavuşluk rütbesini verir.
Fatma Çavuş, ölüm yılı olan 1963 yılına kadar köyünde fakirlik içinde yaşar. Fatma Çavuş’un kendi köyü olan Dağköy’deki kabrinin mezar taşındaki, “Türk kadını, Kurtuluş Savaşı’ndaki başarılarında Dağköylü Fatma Çavuş, görev duygusunun yüceliği ile Dağköyü’nün sesini duyurabildiği için 23 Nisan 1920’de açılan TBMM’ne çağrılmış fakat gidememiş. Daha sonra kendisine çavuş unvanı verilmiştir” yazısı verdiği mücadelenin en önemli kanıtı olarak tarihe düşmüştür.
“KAHRAMANLARIMIZ TOZLU TARİH YAPRAKLARINDA UNUTULMAMALI”
Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Büyükşehir Belediyesi olarak geçmişe ve tarihe sahip çıkmayı bir görev olarak kabul ettiklerini ifade ederek “Cumhuriyetimizin kuruluşunun 92. yıl dönümünü kutladığımız bu günlerde, bize bu ülkeyi bırakan ve bu uğurda büyük işler yapan kahramanlarımız tozlu tarih kitaplarının yapraklarında unutulmamalı. 19 Mayıs ilçemizin bir köyünde doğup, büyümüş ve o günün zor şartlarında bir kadın olarak büyük kahramanlıklara imza atıp sembol haline gelmiş Fatma Çavuş gibi birçok hikayeyi gizliyor bu topraklar. Biz bu kahraman Türk kadınının tüm ülkemiz için bir örnek olduğunu ve nesillerce en güzel şekilde anısının yaşatılması gerektiğini düşündük. Onun anısına yaptırdığımız heykel ve mezarının bulunduğu alanı bence herkes gidip görmeli” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!