Başkan Kurt: Hamamyolu'nu birlikte yönetelim

Güncelleme Tarihi:

Başkan Kurt: Hamamyolunu birlikte yönetelim
Oluşturulma Tarihi: Eylül 11, 2017 18:43

Başkan Kurt: Hamamyolu'nu birlikte yönetelim

Haberin Devamı


ESKİŞEHİR,(DHA)- ESKİŞEHİROdunpazarı Belediye Başkanı Av. Kazım Kurt, Hamamyolu esnafı ile beşinci büyük toplantıda bir araya geldi. Turunç Otel'de gerçekleşen ve yoğun bir katılımın sağlandığı toplantıya Başkan Kurt'un yanı sıra, Deliklitaş Mahalle Muhtarı Hüsnü Petek, Odunpazarı Kent Konseyi Başkanı İsmail Kumru, yüklenici firma yetkilileri ve Hamamyolu esnafı katıldı.
Hamamyolu Projesi hakkında görüş alışverişinde bulunulan toplantıda Başkan Kurt ve yüklenici firma yetkilileri esnafın merak ettiği konuları yanıtladı, tavsiyeleri ve istekleri dinledi. Esnafın sorularını yanıtlayan Başkan Kurt, Hamamyolu Projesi'nin artık viraja girdiğini söyledi. Projenin 1 ay içinde tamamlanacağını kaydeden Başkan Kurt, konuşmasına şu sözlerle devam etti: 
"Değerlendirme yaptıktan sonra, önümüzdeki günlerde yapılacak olan işlerle ilgili isin görüşlerinizi de almak istiyoruz. Bildiğiniz gibi 1 yıl kadar önce ihalemizi gerçekleştirerek proje uygulamasına başladık. Pek çok eleştiri oldu. Bunlar yeni bir iş yaparken, doğal olan, olacak olan şeyler. Sizin Hamamyolu esnafı olarak; gördüklerinizi, eleştirilerini almak isteriz. 
HİÇBİR VİCDANLI İNSANOĞLU AĞACIN KÖKÜNE ASİT DÖKMEZ
İddia edildiği gibi yeşil oranında bir azalma olmayacak. Bu her ortamda söyledim, şu anda da tekrar söylüyorum. Ağaçlarda bir sıkıntı yok. Bir yalan uydurmuşlar, ağaçların köküne asit döküyormuşuz! Hiçbir vicdanlı insanoğlu ağacın köküne asit dökmez. Bu tür yalanlarla projeyi aksatmaya çalışmanın hiç kimseye de faydası olmaz. Bu proje Odunpazarı Belediyesi teknik yetkililerinin incelemesinden değerlendirmesinden geçmiş bir proje. Hiç lüzumu yokken, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun da incelemesinden geçmiş bir proje. Yıllardır Hamamyolu'nda her belediye bir şeyler yapar, hiçbir belediye Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu'ndan izin almaz, almadı. Ama biz aldık. Şu anda Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu Müdürü olan arkadaşımız, Odunpazarı Belediyesi'nden gitme bir arkadaşımız. Ben ona da sordum. Hamamyolu'ndaki tadilatların büyük bölümünü sen yaptın, hiç Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu'ndan izin aldın mı dedim, almadım dedi. 
29 EKİM HEDEF TARİHİMİZ
Bu proje yasal anlamıyla, değiştirilmeden uygulanacak bir projedir. Bu proje, son 1 aya girdi. 29 Ekim hedef tarihimiz. 29 Ekim'e kadar burayı bitirip, kullanıma tamamen açmak istiyoruz. Şu andan ya da önümüzdeki haftadan itibaren esnaflarımızı ilgilendiren aşamaya geleceğiz, sizin dükkanlarınızın önünü işleyeceğiz. Bu işleyiş aşamasında, sizin işlerinizi aksatmadan, müteahhit firmanın çalışmalarını hızlandırmak için bu toplantıyı düzenledik. Geçen hafta 1 malzeme indirimi sırasında müteahhit firmamızın yetkilileri ile esnaf arkadaşlar arasında tartışma çıkmış. Bunları da aşmamız lazım.
HAMAMYOLU 24 SAAT CANLI BİR MEKAN OLACAK
Ben Odunpazarı Belediye Başkanı olarak Hamamyolu Projesi bittiği takdirde hayata geçecek olan alanın bir alışveriş caddesi kimliğine bürüneceğini görüyorum. Bunu iddia ediyorum ve aynı büyük alışveriş merkezlerindeki işleyişe benzer işleyişle ticaret yapma imkanının artıracağını düşünüyorum. Burası 24 saat canlı, 24 saat insanların kullanımına açık bir mekân olacak. Sizlerin görüşlerinizi almak istiyoruz. Bu uygulama sırasında nelerle karşılaşabiliriz. Müteahhit firmamızın bir program dahilinde, sizleri sıkıntıya sokmadan çalışma önerisi var. Daha sonra da sizin görüşlerinizle şu son bir ayı kazasız, belasız geçirip, işimizi bitirmek istiyoruz. 
ÇINAR AĞACIMIZI HEYKELLER KORUYACAK
Burada tarihi bir çınar ağacımız var. Biz yönetime geldikten sonra bu ağacı tescillettirdik.  Ağacın korunmasını şuan geçici olarak koyduğumuz desteklerle sağlıyoruz. Dünyaca ünlü heykeltıraş Hanefi Yeterle anlaştık, bu tarihi ağacımızı onun yaptığı heykelle korunacak. Projesi bitmek üzere… Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kuruluna sunacağız. Onların onayının ardından orijinal bir heykel çıkacak. Anıt gibi olacak. Hamamyolu'na o bile ayrıcalık katacak. Burayı birlikte koruyacağız, birlikte temiz tutacağız. Esnaf arkadaşımız dükkanında içtiği sigaranın çöpünü zaten dışarıya atıyorsa zaten bitmiştir. Atmayacağız. Temizliğe dikkat edeceğiz. Her şey sistemli olacak. En iyi temizliği yapan belediyelerden birisiyiz. Hamamyolu için özel bir ekip yapıyoruz, çalıştırıyoruz. 
AVM'DEKİ GİBİ KURALLAR OLSUN, HERKES UYSUN
Ben istiyorum ki; bir alışveriş caddesi olsun. Herkes Espark'a gideceğine Hamamyolu'na gelsin. Düzayak, kolay ulaşılabilir. İnsanlar AVM'de kurallara nasıl uyuyorsa burada da uysun istiyorum. Burada şundan kimsenin korkmaması lazım. Buradaki işgaliye alışkanlık olmuş. Hamamyolu'nun tamamına düzen getireceğiz. Avrupa'da nasıl oluyorsa burada da olabilir. 
Burada alanda 4 tane, köprünün altında da 2 tane, toplam 6 tane cafe olacak. Bunlar küçük tabii ki. Çayhane. Burada yüzlerce masa atılacak bir yer yok ama ortak kullanım alanı oluşturacağız. Masayı sandalyeyi biz atacağız. Sizin dükkanınızdan dondurmayı, çayı, sandviçi alan gelip buraya oturacak. Espark'ın yemek katında nasıl oluyorsa öyle olacak. İyi bir model olacak, AVM'lere alternatif olacak.Hamamyolunda oturma alanlarıyla birlikte 5-6 bin kişilik bir sirkülasyon sağlanacak. Önceden sadece saatli park vardı, şimdi orası gibi 3-4 tane alan çıkacak. Daha çok insanın oraya gelmesi ve eğlenmesi için ortam hazırlıyoruz.
HAMAMYOLU'NU BİRLİKTE YÖNETELİM
Proje bittikten sonra sizlerle oturup Hamamyolu'nun vitrini nasıl olacak, tenteler, tabelalar nasıl olacak, oradaki düzeni nasıl kuracağız, hep birlikte karar vereceğiz. Bir işleyiş biçimi yaratalım. Hamamyolu'na özel bir yönetim biçimi oluşturalım. Nasıl apartman yönetimi, kat malikleri kurulu gibi şeyler varsa Hamamyolu'nda da böyle bir şey oluşturalım, kararları birlikte alalım. Kural bozan, olumsuzluk yapan esnafı birlikte uyaralım. Ceza verilecekse birlikte verelim. Bir yönetmelik, bir yönerge hazırlıyoruz. Bunu bitirince hep birlikte Hamamyolu için bir yönetim oluşturalım. Kent Konseyimiz bu işin öncülüğünü yapmalı. Hamamyolu Çalışma Grubunu genişletiriz. 25-30 kişi yerine 200 kişi olur. Bu 200 kişi bir yönetim seçer, kararları birlikte alırız. İşgaliyeyi kaç metre yapacağız, sarı çizgiyi ne yapacağız, kim nereye hangi çöp kovasını koyacak, kaçta açacağız kaçta kapatacağız, bunlara birlikte karar verelim. 
TRAFOLARI YER ALTINA ALALIM DEDİK, İZİN VERMEDİLER
Trafoların yer altına alınmasıyla ilgili biz 2 milyon lira harcamayı taahhüt ettik ama izin verilmedi. Elektrik Dağıtım Şirketinin yapması gereken bir iş bu...  Şimdi Hamamyolu yapılacak, şahane bir biçimde düzelecek, o güzel görüntünün içinde trafolar çok kötü duracak. Bir yıl uğraştım, yatırım ayırdık, projelendirdik ama son dakikada bize izin vermekten vazgeçtiler. Öyle duracak orada trafolar.
BU BEŞİNCİ BÜYÜK TOPLANTIMIZ
Odunpazarı Belediyesi'nin yönetimine geldiğimizden beri yönetime katılın diyoruz. Bu bizim beşinci toplantımız, ilk defa bu kadar kalabalık oldu. Hamamyolu'nu birlikte yönetelim. Hamamyolu'nda kuralları birlikte koyalım. Burada herkes şehri düşünerek hareket ederse hepimiz kazanırız ve Eskişehir kazanır. Ama derseniz ki şehri bırak, ben kazanayım; işte kaos başlar. Hamamyolu'nda sizin şikayetlerinizin ne olduğunu bir biliyoruz. Çok dinledik, çok insanla sohbet ettik. Bizim yetki alanımız dışındaki taleplerinizi de otopark da dahil, not alıyoruz.  
ESKİŞEHİR'E ZARAR VERİR
Engellemeler, eleştiriler olacaktır. Hayatında hiç ağaç dikmemiş bir adam konuşuyor, ağaç kesti diyor. Bunlar yalan, siz görüyorsunuz. Ben AKP'liyim bu yanlış, ben CHP'liyim bu yanlış mantığı Eskişehir'e zarar verir. Evet, Cumhuriyet Halk Partiliyim. 50 yıldır bu işle uğraşıyorum. Hepiniz de beni biliyor ve tanıyorsunuz. Ama ben Eskişehirliyim. Doğru bir iş yapılacaksa, hiç tereddüt etmeden desteklerim, şimdiye kadar da öyle yaptım. Biz destek olsun istemiyoruz, ama kimse de yalan söylemesin, yanlış konuşmasın.  Bir ay kaldı, bir ay sonra burası; hem güzel olacak, hem de dediğiniz işleyişi sağlarsak 6 ay sonra biz buradan farklı sonuçlar elde etmeye başlayacağız. Sabretmemiz lazım, eğer bunu denemezsek halimiz zaten belli. Genel anlamda refah seviyesi yükselmediği sürece; insanların orada çay, kahve içme ihtiyaçları, tatlı yeme ihtiyaçları, giysi alma ihtiyaçları artmadığı sürece Hamamyolu'ndaki esnafımızın işi zor. Umarım düzelir bu işler, ama biz gayret edip, çaba harcayacağız."
Toplantı sonunda Başkan Kurt'a teşekkür eden Hamamyolu esnafı, başkanla bir hatıra fotoğrafı çektirdi. 
----

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!