Başkan Balkan zeytinciliği bekleyen tehlikeye dikkat çekti

Güncelleme Tarihi:

Başkan Balkan zeytinciliği bekleyen tehlikeye dikkat çekti
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 30, 2017 13:57

Başkan Balkan zeytinciliği bekleyen tehlikeye dikkat çekti

Haberin Devamı

ÇANAKKALE’nin Ayvacık İlçesi'ne bağlı Küçükkuyu Beldesinin CHP'li Belediye Başkanı Cengiz Balkan, “Üretim Reform Paketi Kanun Tasarısı Taslağı’nda” zeytincilik yasasının değiştirilmek istendiğini belirtip, buna tepki gösterdi. 

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın, üretim ve yatırımın önündeki engelleri kaldırmayı hedefleyen “Üretim Reform Paketi Kanun Tasarısı Taslağı”nda zeytincilik yasasını değiştirmek istendiğini ifade eden Küçükkuyu Belde Belediye Başkanı CHP’li Cengiz Balkan, bu duruma tepki gösterdi.

Belediye Başkanı Cengiz Balkan, bu yasa taslağı ile bölgenin altını olarak gördükleri zeytinin ölüm fermanının verildiğini belirtti. Değiştirilecekler arasında en önemlisinin 20’nci madde olduğunu ifade eden Balkan, söz konusu değişikliğin yedi kez Meclis'ten ret oyu aldığını ve bu ısrarın arkasında rant kapısı olduğuna dikkat çekti. Mevcut zeytin yasasında, 'Zeytinlik sahaları içinde ve bu sahalara en az 3 kilometre mesafede, zeytinliklerin bitkisel gelişimini ve çoğalmalarını engelleyecek kimyasal atık oluşturacak tesis yapılamaz ve işletilemez' maddesi olduğunu hatırlatan Cengiz Balkan şunları söyledi:

“Yeni yasa tasarısında ise bu cümleden sonra 'ancak' diye başlayıp 'alternatif alan bulunamaması ve kurulun uygun görmesi şartıyla' diye getirilen değişiklik taslağı; enerji, madencilik, petrol ve doğal gaz arama işletme faaliyetlerinin yanı sıra zeytinlik alanlarda imara izin veriyor. Bir ziraat mühendisi ve eski bir zeytinci olarak bu tasarının yasalaşması halinde Türkiye’de ve Ege bölgesinde zeytinciliğin biteceğini öngörmek hiç de zor değil. Oysa zeytin stratejik bir üründür. Özellikle Ege bölgesinin temel geçim kaynaklarından biridir. Defalarca meclisimizde reddedilen bir yasa taslağının sürekli önümüze getirilmesinin arkasında başta madencilik olmak üzere çeşitli çıkar çevrelerinin lobi faaliyetlerini aramamız lazımdır. Yetkililere Küçükkuyumuz’dan seslenmek istiyorum: Zeytinimizden elinizi  çekin. Sağlıklı beslenme, istihdam yaratma başta olmak üzere sayısız fayda sağlayan bu kutsal ürünümüzü korumak için her türlü mücadele yöntemine başvuracağız.”

Dilara ERDİNÇ / AYVACIK, (DHA)
FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!