Başkan Adayı Birdal Basın Mensuplarıyla Bir Araya Geldi

Güncelleme Tarihi:

Başkan Adayı Birdal Basın Mensuplarıyla Bir Araya Geldi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 13, 2016 12:07

VAN ESNAF VE SANATKARLAR KREDİ VE KEFALET KOOPERATİFİ BAŞKAN ADAYI MUSLİM BİRDAL, BASIN MENSUPLARI İLE BİR ARAYA GELDİ.

Van Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkan Adayı Muslim Birdal, kooperatifin kapalı kutu haline getirildiğini belirterek, "İnsanlara bilgi aktarmadılar, bu da odanın esnaflardan uzak kalmasına neden oldu" dedi.
Muslim Birdal, 24 Ocak 2016’da yapılacak olan Van Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi seçimleri ile ilgili basın mensuplarıyla kahvaltıda bir araya geldi. Sözlerine 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutlamakla başlayan Birdal, Van Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi’nin doğru yönetilmediğini ve esnaflarına hizmet sunmadığını belirtti. Bu kötü gidişata dur demek için aday olduğunu ifade eden Birdal, adaylık için 2 yıl boyunca araştırmalar yaptığını kaydetti. Birdal, “Bizim Van Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi’nin bilgi akışı yok. Teknoloji çağında yaşıyoruz, bu odamızın bir web sitesi bile yok. Orayı kapalı kutu haline getirdiler, insanlara bilgi aktarmadılar, bu da odanın esnaflardan uzak kalmasına neden oldu. Biz yaklaşık 20 bin insanı gezdik. Gezdiğimiz esnafın yüzde 80’i odaya atamaların devlet tarafından yapıldığını biliyor, yüzde 20’lik kesim ise odanın varlığından habersiz. Eğer doğru bilgilendirme aktarılsaydı Van Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi seçimlerine katılım da yüksek olurdu. Yaklaşık 20 yılda 5 seçim oldu, katılım ise yüzde 1’lik bir dilime denk geliyor. Son seçim bile 40 kişi ile gerçekleşmiştir. Bütün Van esnafı Van Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi’ni tanıyor, yapısını biliyor ve bundan sonra 4 yılda bir seçim yapılacağını biliyorum. 24 Ocak’ta VANTSO’da yapılacak olan seçimin yüksek bir katılımla gerçekleşeceğini göreceğiz. Bizim hedefimiz yüzde 50’nin üzerinde bir katılım sağlamaktır. Ziyaretlerimizde en büyük amacımız esnafımızı bilgilendirmektir. Van Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi’nin yapmadıkları, yapamadıkları ve bizim yapmayı planladığımız birçok çalışma var. Van Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri derece ile sınıflandırılır. 22 yıl önce Van Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi 1’nci sırada iken, şimdilerde ise 4’ncü sıralara gerilemiştir. Bu ne demek, Van Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi en üst limitte değil, orta limitte kredi verebiliyor, şartları daha zorlaştı, işleyişi daha zor demek. Biz Van Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifimizin doğru işletilmediğini görüyoruz” dedi.
“600 CİVARINDA ESNAF KEPENK KAPATTI”
Diğer illerdeki Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatiflerine bakıldığında 9 çeşit kredi kullandırmanın bulunduğunu anlatan Birdal, “Bizim Van Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi ise sadece 2 kredi kullandırmıştır. Diğer 7 çeşidini kullandırmamıştır. Ayrıca burada çalışan bir personele 3 iş verip 5 maaş bağlatırsanız, hizmet sunamazsınız. Oradaki personelin aldığı 3 maaşı böldüğünüzde bankacılık mezunu 4 eleman çalıştırabiliyorsunuz. 1 kişinin maaşı ile 4 personel istihdam edebiliyorsunuz. Başkanlık maaşından bahsetmiyorum. İşsizliğin, ekonominin kötü olduğu bir memlekette özellikle deprem yaşamış ilimizde böyle bir işleyiş kabul edilir gibi değil. Bu kadar imkan sunduğunuz zaman kadroyu daraltıyorsunuz ve daralttığınız zaman insanlara kredi verme konusunda işletemiyorsunuz orayı. Zaten işletebilseydiniz Türkiye’de en yetkili kooperatif iken 4’ncü dereceye düşmezdi bu. Kaç esnafa kredi kullandırttınız? Binlerce esnaf arasında kredi kullandırılan esnaf sayısı çok aşağılarda. Kredi kullandırmamak için ellerinden geleni yapıyorlar. Bir odamızın vermiş olduğu rakamlara göre 600 civarında esnaf kepenk kapatmış durumda ve bu sayı giderek de artıyor” ifadelerini kullandı.
“STK’LARIMIZ 40-50 KİŞİNİN ELİNDE DÖNÜYOR”
Dünyada en büyük gücün kontrolsüz güç olduğunu anlatan Birdal, “Van’da STK’larda şöyle bir uygulama var. 20’nin üzerinde odamız var ve 200 üzerinde yönetici demek. 200’ün üzerinde fikir, 200’ün üzerinde beyin, 200’ün üzerinde düşünce tarzı maalesef bizim STK’larımız 40-50 kişinin elinde dönüyor. Yıllardır kör kalmamızın nedeni bu. Biz tüm sıkıntıların ortadan kaldırılması için böyle bir değişikliğe gerek duyulduğunu görüyoruz. Bu yüzden esnaf arkadaşlarımızdan destek bekliyoruz. İşlerin daha iyi yürümesi adına, yanlışlıkların düzeltilmesi adına herkese görev düşüyor. Çünkü hepimiz birlikteyiz, birlikte yaşıyoruz bu memlekette. Ümit ediyorum ki bütün esnaf kardeşlerimiz, kredi çeken çekmeyen, bu konuda fikir sahibi olsun. En azından ileride kredi çekecekse ona katkısı olsun. Tekrar söylüyorum Van Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi’nin görevi, kapalı olan kapıları açmak, yok olan imkanları oluşturmak, bunu yaparken, ayrım gözetmeksizin yapılmalıdır. Bizim için tüm esnaflar kardeşimizdir. Kesinlikle esnaflar arasında ayrımcılık yapmayacağız. Dini, dili, ırkı, kökeni ne olursa olsun hepsini kucaklayacağız” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!