Başbakan Erdoğan ulusa seslendi

Güncelleme Tarihi:

Başbakan Erdoğan ulusa seslendi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 30, 2008 20:10

Başbakan Erdoğan yeni yıl öncesi Ulusa Sesleniş konuşmasını yaptı.

Haberin Devamı

2008'in dünyada son derece önemli olayların cereyan ettiği bir yıl olarak hatırlanacağını ifade eden Başbakan Erdoğan,"Muhtemel ki bu büyük krizin etkilerini dünya, 2009 yılında da hissetmeye devam edecek. Daha şimdiden birçok ülkede, ekonomik büyüme ciddi seviyede yavaşlıyor hatta ABD, Japonya, Almanya gibi bazı gelişmiş ülkelerde büyüme negatif seyir izlemeye başlamış durumda.

Bütün dünyayı sarsan bu çapta bir krizin Türkiye'yi de az çok etkilemesi kaçınılmazdır. Özellikle son bir yılda yaşadığımız başka olumsuz gelişmeleri de dikkate aldığımızda, evet, 2008 zor bir yıl oldu ama asla milletimiz için kayıp bir yıl olmadı.

Yaşadıklarımızı şöyle bir hatırlayın. Burada tekrarlamaya gerek görmüyorum. İçerdeki bütün olumsuz gelişmelere rağmen hükümet olarak, süreci büyük bir dikkat ve hassasiyetle yönettik. 'Milletimiz kazanacaksa biz kaybetmeye razıyız' diyerek yönettik. Sonuçta, zor sağladığımız güven ve istikrar ortamını koruyarak bu süreçten çıktık. Bunu milletimiz adına büyük bir kazanç olarak görüyoruz. Her şeye rağmen bu zor yılı kayıp hanesine yazdırmadık. Yılı kazançla, ülkemizi her şeye rağmen büyüterek kapatıyoruz.

Haberin Devamı

2009'da da bu kez global kriz sebebiyle ekonomide bizi zorluklar bekliyor. Aldığımız tedbirlerle gelecek zorlukları da yöneterek, 2009'u inşallah Türkiye için bir fırsat yılına hep birlikte dönüştüreceğiz. Ekonomimiz son altı yılda yaşadığı büyük atılımla sadece dünyanın dikkat çeken ekonomilerinden biri olmamış, doğal olarak küresel ekonomik sisteme de entegre hale gelmiştir. Bu gerçeğin farkında olarak, krizin etkilerinin görülmeye başladığı ilk andan itibaren tedbirlerimizi kararlılıkla aldık, alıyoruz."

"KRİZLERİN EKONOMİK FIRSATLARI DA GETİRİRİR"

Hükümet olarak krizin seyrini takip ettiklerini ve krizin etkilerini en aza indirmek için çaba gösterdiklerini belirten Erdoğan, bu çalışmaları bugün de azami dikkat içerisinde ve çok yönlü sürdürdüklerini ifade etti.

Erdoğan, "Bir yandan ekonomimizi küresel risklerden korumaya, diğer yandan da şartları ülkemiz için fırsatlara dönüştürmeye çalışıyoruz. Böyle krizlerin negatif etkilerinin yanı sıra bazı önemli ekonomik fırsatlar da getirdiğinin bilincindeyiz. Son günlerde uluslararası enerji ve emtia fiyatlarında meydana gelen düşüşleri ve bunun ülkemize getirdiği avantajları, buna bir örnek olarak görebiliriz. Umudumuz odur ki bu avantajlar 2009 yılı enflasyon hedefini tutturmamızda, bize büyük katkı yapacaktır" diye konuştu.

Haberin Devamı

MİLLETİN SIRTINA YÜK YÜKLEMEDİK

Başbakan Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti:

"Şunu hemen ifade edeyim ki olumsuz küresel şartlara rağmen Türk ekonomisi atılım gücünü bu dönemde de muhafaza etmekte, gelişme istikametinden en ufak bir sapma göstermemektedir. Bugün başta gelişmiş ülkeler olmak üzere pek çok ülke, ekonomilerini dalgalanmalardan korumak adına çok ağır tedbirleri yürürlüğe koyuyorlar. O ülkelerin ekonomik açıklarını kapatmak üzere bugün ödedikleri faturayı, yakın gelecekte kendi vatandaşları ödemek durumunda kalacaklar. Ama açık ve net olarak ifade edeyim ki biz milletimizin sırtına bugüne kadar böyle bir yük yüklemedik, inşallah da yüklemeyeceğiz.

Haberin Devamı

Dış etkenlerin kriz nedeniyle hayatımıza getirdiği olumsuzlukları da inanıyorum ki el birliğiyle kısa zamanda ortadan kaldıracak, krizi daha güçlü bir atılımın, daha dinamik bir ekonominin vesilesi, fırsatı haline getireceğiz. Bu çerçevede, 2009 yılı bütçemizin Türkiye'nin geleceği adına iyimser bir açılım olduğunu sizlere özellikle ifade etmek istiyorum.

"GİRDAPTAN NASIL ÇIKILACAĞINI DA ÇOK İYİ BİLİYORUZ"

Bu ülkenin insanları olarak bizler gelecekten umutlu olmayacağız da, bizler özgüven sahibi olmayacağız da kim olacak? Bugün dünyada yaşanan sıkıntıları biz yıllarca yaşadık, bu girdaptan nasıl çıkılacağını da çok iyi biliyoruz. Krizin en güçlü ekonomileri adım adım gerilettiği bir zamanda bile bizim ekonomimiz istikrarla büyümeye devam ediyor. Rakamların söylediği gerçek, Türkiye'nin geleceğinin aydınlık olduğudur, bundan kimsenin şüphesi olmasın.

YTL'DEN TL'YE GEÇİŞ

Haberin Devamı

Yine bu istikrar sayesinde yılbaşından itibaren paradan sıfır atma operasyonunun son aşamasını başlatma imkanı bulduklarını kaydeden Erdoğan, 1 Ocak 2009 itibariyle paradaki "Yeni" ibaresi atılarak yeniden TL'ye dönüleceğini hatırlattı.

Hazine Müsteşarlığı ve Merkez Bankasının yeni madeni paraların ve banknotların basımını tamamladığını ve dağıtımını yaptığını bildiren Başbakan Erdoğan, 1 Ocaktan itibaren artık TL'nin kullanmaya başlanacağını ifade etti. 1 yıl boyunca YTL ve TL'nin bir arada kullanılacağını belirten Erdoğan, 1 yılın sonunda piyasadaki YTL'nin büyük oranda tedavülden kalkacağını ve yeni boyutlarıyla ve yeni şekilleriyle TL'nin Türk insanının hayatındaki yerini alacağını dile getirdi.

Haberin Devamı

Vatandaşların aile bütçelerini çok daha fazla rahatlatmak ve Türkiye'nin hayat standartlarını çok daha iyi yerlere taşımak için geceli gündüzlü bir çalışma içinde olduklarını vurgulayan Erdoğan, şunları kaydetti:

"Gönül istiyor ki bu ülkede sıkıntı çeken tek bir insanımız bile olmasın. Ama Türkiye'nin uzun istikrarsızlık yıllarının biriktirdiği sıkıntıları

bir anda çözmek maalesef mümkün değil. Hiçbir problemimiz çözümsüz değil ve hükümet olarak bu ülkenin ne kadar problemi varsa kararlılıkla üstüne gidiyoruz. Bu bir zaman meselesi, bir istikrar meselesi, sağlıklı ve kalıcı bir iyileşme için adım adım gitmek, macera aramamak, popülizmin tuzaklarına düşmemek gerekiyor. Sizlerin, yaşadığınız acı tecrübelerden bu gerçeği çok iyi bildiğinizi,

Türkiye'nin mutlu yarınlarına giden yolda sabrınızla, fedakarlığınızla, gücünüz ve enerjinizle bizim yanımızda olduğunuzu biliyoruz. Geçen altı yıl içinde hükümet olarak sizleri rahatlatabilmek adına elimizdeki imkanları sonuna kadar zorladığımızın sizler de farkındasınız.

ENFLASYON VE MEMUR MAAŞLARI

Göreve geldiğimiz ilk gün sizlere 'memurumuzu, işçimizi, emeklimizi enflasyona ezdirmeyeceğiz' diyerek söz verdik ve bu sözümüzü tuttuk. 2008 yılında asgari geçim indiriminden kaynaklı artışlar hariç, en düşük memur maaşında yüzde 23,2, ortalama memur maaşında ise yüzde 19 oranında artış sağladık. 2009 yılında kamu görevlilerinin maaşlarında Ocak ayında yüzde 4, Temmuz ayında ise yüzde 4,5 oranında olmak üzere yıllık yüzde 8,5 oranında artış gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Yapılacak artışlar sonucunda aile yardımı ödeneği dahil en düşük dereceli memurun maaşı 2009 yılı Ocak ayında 1.164 YTL'ye, Temmuz ayında ise 1.215 YTL'ye yükseliyor.

EĞİTİM VE SAĞLIK

Hükümetin en öncelikli hedefinin eğitim, sağlık, adalet ve emniyet gibi temel hizmetlerde standartların yükseltilmesi olduğunu belirten Erdoğan, geçen zaman zarfında bu hedefler doğrultusunda önemli adımlar attıklarını ve önemli kazanımlar elde ettiklerini dile getirdi.

Hükümet olarak geleceğin en büyük teminatı olarak gördükleri çocukların eğitimine çok büyük önem verdiklerini ve bütçeden en büyük payı eğitime ayırdıklarını kaydeden Erdoğan, bu anlayışla 2002 yılında 7,5 katrilyon lira olan Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinin, 2009 yılında 28 katrilyon liraya çıkacağını söyledi. Erdoğan, artışın yüzde 274 oranında olacağını bildirdi.

TOPLU KONUT

AK Parti İktidarı döneminde, farklı il ve ilçelerinde toplam 111 adalet sarayının inşa edildiğini ve hizmete açıldığını belirten Erdoğan, başta İstanbul olmak üzere 59 Adalet Sarayının yapımının da hızla devam ettiğini bildirdi. Altı yıl gibi kısa bir zaman içinde 336.000 sayısına ulaşarak toplu konut alanında bir rekora imza attıklarını kaydeden Başbakan Erdoğan, 230.000 kaliteli, depreme dayanıklı, sağlıklı konutu hak sahiplerine teslim ettiklerini, bir anlamda da 100.000 nüfuslu 15 şehir inşa ettiklerini dile getirdi.

Erdoğan, bu büyük konut projeleri sayesinde doğrudan ve dolaylı olarak 800.000 vatandaşa istihdam sağladıklarını vurguladı.

YENİ YIL TEMENNİLERİ

Başbakan Erdoğan, konuşmasını şöyle tamamladı;

"Yeni bir yıla hazırlanırken ekonomisiyle üretimiyle dış ilişkileriyle güçlü bir dünya ülkesi haline gelen Türkiye'nin dinamizmini, vizyonunu, en önemlisi de ilerleme iradesini korumakta kararlıyız. Her yeni yılı, yeni bir heyecan, yeni bir başlangıç vesilesi olarak görüyoruz.

AB'ye katılım sürecimiz için de yeni yılı milletimizin talep ve beklentileri doğrultusunda en iyi şekilde değerlendireceğiz.

Zaman zaman içerde yaşadığımız bazı tartışmalar sizleri yanıltmasın. Cumhuriyetimizin bütün kurumları, milletimize hizmet için var olduklarını unutmadan, birbirinin rakibi ya da alternatifi gibi değil, birbirini tamamlayan bir dayanışma içinde çalışmalıdır. Demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olan Cumhuriyetimiz, çıktığı medeniyet yolculuğunu böyle sürdürecek, ancak bu şekilde milletimiz daha çok refah, daha çok özgürlük hedefine ulaşacaktır. Aynı şekilde bölücü terör örgütüyle çok yönlü, çok boyutlu mücadelemiz devam ederken, birlik ve bütünlüğümüzü güçlendirmek, demokrasimizi reformlarla daha da derinleştirmek durumundayız.

Bu umut ve heyecanla yeni yılınızı kutluyor, 2009 yılının ülkemize, milletimize ve insanlığa barış, huzur ve bereket getirmesini Allah'tan temenni ediyor, sizleri tekrar en kalbi duygularımla selamlıyorum."

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!