Başbakan Binali Yıldırım: ‘İki halkın da menfaatine’

Güncelleme Tarihi:

Başbakan Binali Yıldırım: ‘İki halkın da menfaatine’
Oluşturulma Tarihi: Haziran 28, 2016 00:38

Türkiye ve İsrail başbakanları dün eşzamanlı olarak iki ülkenin altı yıl aradan sonra ilişkilerin normalleştirilmesi konusunda uzlaşmaya vardıklarını açıkladı. Başbakan Yıldırım Ankara’da, İsrail Başbakanı Netanyahu Roma’da basın toplantısı düzenledi. Türkiye’nin özür, tazminat ve Gazze şartlarının karşılandığını söyleyen Yıldırım, “Bu mutabakatı en iyi şekilde işletmek hem Türk hem de İsrail halkının menfaatinedir” dedi. İsrail Başbakanı Netanyahu ise anlaşmanın Ortadoğu’da istikrar sağlanmasına yardımcı olacağını söyledi.

Haberin Devamı

BAŞBAKAN Binali Yıldırım, İsrail ile varılan anlaşmayı, “20 milyon dolar tazminat alınacak, Filistin’e toptan uygulanan ambargo sona erecek, Aşdod Limanı’na 10 bin tonun üzerinde insani yardımı götürülecek, TOKİ Gazze’de konut projesi yapacak” sözleriyle açıkladı. Yıldırım, ilk yardım gemisinin cuma günü Mersin’den hareket edeceğini de belirtti. Başbakan Yıldırım, dün Çankaya Köşkü’nde yaptığı basın toplantısında özetle şunları söyledi:

BÜYÜKELÇİ EN KISA SÜREDE: “Bu mutabakat metni yarın (bugün) Dışişleri Müsteşarımız ve İsrail tarafından da muhatabı ile imzalanacak. İsrail’de onay bakanlar kurulunda, kabinede. Bizde ise Meclis’te tamamlanmış olacak; akabinde de en kısa sürede büyükelçilikler faal hale getirilecek ve büyükelçilerin ataması yapılmış olacak.

Haberin Devamı

TAZMİNAT: “Mavi Marmara olayından sonra İsrail Başbakanı Netanyahu, o dönemki Başbakanımız Sayın Erdoğan’ı arayıp özür dilemişti. Türkiye’nin şartları sadece özürle sınırlı değildi, iki tane daha önemli şartı vardı. Bir tanesi özellikle Filistin’e, Gazze’ye uygulanan ambargoların hafifletilmesi ve insani yardımların yapılacak yatırımların önünün açılması; diğer konu da Mavi Marmara baskınında hayatını kaybeden vatandaşlarımız için tazminat ödenmesi. Bu iki husus da, bu mutabakat metninde karar altına alınmıştır. Buna göre hayatını kaybeden vatandaşlarımızın yakınına tazminat ödenecektir, miktarı da 20 milyon dolar tutarındadır. Mutabakatın uzun sürmesinin asıl maddesi ise Gazze’de yaşayan Filistinlilerin günlük yaşamında karşı karşıya kaldıkları zorluklardır. Uzun görüşmeler yapıldı ve nihayet bir karara varılmış durumda.”

İLK GEMİ CUMA HAREKET EDECEK: “Cuma günü ilk gemimiz İsrail’in Aşdod Limanı’na 10 bin tonu aşkın insani yardım ile birlikte hareket edecektir. Oradaki ambargo da Türkiye’nin öncülüğünde ortadan kalkmış oluyor. Gazze bölgesi başta olmak üzere elektrik su ihtiyacının karşılanması için hemen çalışmalara başlanacak. Ayrıca Gazze’de kaba inşaatı tamamlanan 200 yataklı Türkiye-Filistin Dostluk Hastanesi’nin de biran önce hizmete alınması bu mutabakatta anlaşılan diğer bir husus. Ayrıca, TOKİ’nin Gazze’de konut projesi de bulunuyor. En önemlisi de İsrail’in Türkiye’den özür dilemesi sağlanmış oluyor. Varılan mutabakat ülkemize, Filistinli kardeşlerimize hayırlı uğurlu olsun diyoruz.”

Haberin Devamı

NORMALE DÖNER Mİ?: Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Yıldırım, İsrailli bir gazetecinin, “İlişkiler gerçekten normale dönecek mi? Hamas’ın Gazze’de öldürülen İsrail askerlerinin cenazelerini vermesi için bir girişim olacak mı” sorusuna şu yanıtı verdi: “Anladığım sen bu mutabakattan emin değilsin. Bu önemli bir adımdır. Bundan sonrası gelişmelere göre değerlendirilecek bir husustur. İsrail hükümetine de Türk hükümetine de görevler düşmektedir. Bu mutabakatı en iyi şekilde işletmek hem Türk hem de İsrail halkının menfaatinedir. Diğer konular karşılıklı görüşmelerle bir noktaya getirilebilir.”

HAMAS OFİSİ: Yıldırım, “Türkiye’de Hamas ofisi var mı” sorusuna “Filistin ile Türkiye’nin ilişkilerinin takip edilmesi için gerekli diplomatik mekanizmalar eskiden olduğu gibi devam edecek” cevabını verdi.

Haberin Devamı

ABLUKA TANINIYOR MU: “Bu mutabakatın imzalanması Gazze ablukasını tanımak anlamına gelir” eleştirilerinin hatırlatılması üzerine Yıldırım, “Buna katılmıyorum. Orada insanların dünya ile ilişkisi yok. Biz bir insani görev yapıyoruz. Bu insanları dünyaya açmak en temel ihtiyaçlarının karşılanmasıdır. O bakımdan bu mutabakatı önemsiyoruz. Kim ne derse desin” yanıtını verdi.

ANLAŞMA İSTİKRARA YARDIMCI OLACAK

TÜRKİYE ile İsrail arasında 6 yıl aradan sonra sağlanan uzlaşmayla ilgili Başbakan Binali Yıldırım ile eşzamanlı olarak İsrail Başbakanı Netanyahu da dün TSİ ile 13.00’te İtalya’nın başkenti Roma’dan mesajlar verdi. Resmi ziyarette bulunduğu Roma’da düzenlediği basın toplantısında Netanyahu, “Bu anlaşma, Ortadoğu’da istikrar sağlanmasına yardımcı olacak” dedi.

Haberin Devamı

‘DENİZ ABLUKASI SÜRECEK’

Netanyahu, “Türkiye ile anlaşmamız sonrasında da İsrail’in Gazze’ye uyguladığı savunma amaçlı deniz ablukası devam edecek” dedi. İsrail Başbakanı, Türkiye’den gönderilecek insani yardımların ise İsrail limanları üzerinden Gazze’ye ulaşacağını söyledi.

Netanyahu, Gazze’ye yönelik deniz ablukasına ilişkin, “Bu, bizim için en önemli güvenlik konusu. Bundan ödün vermeye razı değildim. Bu, Hamas’ın güçlenmesine engel olmak için hayati öneme sahip. Bu şart, olduğu gibi kalacak” dedi. Başbakan Netanyahu, Ortadoğu’da istikrar sağlanmasına yardımcı olacağını belirttiği anlaşmanın, “Türkiye topraklarından İsrail’e yönelik terörist faaliyetlere izin vermeyeceğini” söyledi. Binyamin Netanyahu ayrıca, bu anlaşmanın, İsrail doğalgazının Türkiye üzerinden Avrupa’ya ulaştırılmasına imkân vereceğini belirtti.

Haberin Devamı

İsrail Başbakanı Netanyahu, dün sabah saatlerinde ise ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’yi ABD’nin Roma Büyükelçiliği rezidansı Villa Taverna’da kabul etti. İsrail Başbakanı Netanyahu, “İlişkilerin normalleşmesi için çok önemli bir adım. İsrail-Türkiye anlaşmasının İsrail ekonomisi için büyük etkileri olacaktır” dedi.

ABD Dışişleri Bakanı Kerry de anlaşma için “Biz bu gelişmeden tabii ki çok memnunuz. Bu gerçekleşmesini istediğimiz adımdı” ifadesini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!