Başarılı aşı kampanyaları önemli hastalıkları yendi

Güncelleme Tarihi:

Başarılı aşı kampanyaları önemli hastalıkları yendi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 29, 2007 00:00

Uluslararası Çocuk Merkezi (ICC) Başkanı Prof. Dr. Tomris Türmen, aşı ile dünyada her yıl 2.5 milyon çocuk ölümünün engellenebileceğini bildirdi. Türmen, enfeksiyon hastalıklarına karşı geliştirilen aşıların, modern tıbbın en büyük başarısı olduğunu söyledi.

Başarılı aşı kampanyaları ile birçok hastalığın önlenebilineceğine işaret eden Türmen, "Çiçek hastalığı yok edildi, çocuk felci yüzde 99 oranında azaldı, tetanos ve kızamık hastalıkları ise nadiren görülür hale geldi" dedi.

"Aşılarla, sadece 2003 yılında 2 milyon çocuğun, erişkin hayatta olabilecek 600 bin hepatit B ölümü önlenmiştir" diyen Türmen, her yıl, rutin olarak uygulanması gereken aşıların yapılamaması nedeniyle beş yaşından küçük 1.4 milyon çocuğun yaşamını yitirdiğini söyledi.

Türmen, yeni geliştirilmiş zatürre önleyici pnomokok aşısı, menenjit önleyici meningokok aşısı ve ishal önleyici rotavirüs aşısının yapılamaması nedeniyle her yıl dünyada 1.1 milyon çocuğun hayatını kaybettiğini bildirdi. Eski aşıların da tam olarak uygulanması gerektiğine dikkati çeken Türmen, "Yeni aşıların uygulanmaya başlanması ile dünyada her yıl 2.5 milyon çocuk ölümünü önlemek mümkün olacaktır. Yani her 20 saniyede bu nedenle bir çocuk ölmektedir" dedi.

Her çocuğun bağışıklanma ve ölümcül hastalıklardan korunma hakkının olduğuna dikkati çeken Türmen, çocuk sağlığı açısından çok önemli olan aşıların her zaman gündemde tutulması gerektiğini vurguladı.

Sağlık Bakanlığı’nın aşı takvimi

n Verem aşısı: 2. ayın sonunda bir doz

n Karma aşı: 2. 3. ve 4. ayların sonunda birer doz, 16-24 ay arası rapel (tekrar) doz

n Menenjit aşısı: 2. 3. ve 4. ayların sonunda birer doz, 16-24 ay arası rapel doz

n Çocuk felci aşısı: 2. 3. ve 4. ayların sonunda birer doz, 16-24 ay arası ve ilköğretim 1. sınıfta rapel dozlar

n Kızamık, kızamıkçık ve kabakulak (karma) aşısı: 12. ayda bir doz ve ilköğretim 1. sınıfta rapel doz

n Hepatit B: Doğumda, 1. ve 6. ayların sonunda birer doz, ilköğretim 8. sınıfta rapel doz

n Tetanos ve difteri aşısı: İlköğretim birinci ve 8. sınıflarda

n Kızamıkçık: İlköğretim 8. sınıfta
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!