Baro'dan rüzgar ve güneş enerjisi açıklaması

Güncelleme Tarihi:

Barodan rüzgar ve güneş enerjisi açıklaması
Oluşturulma Tarihi: Haziran 21, 2017 13:39

Baro'dan rüzgar ve güneş enerjisi açıklaması

Haberin Devamı

İZMİR Barosu Enerji Hukuku Komisyonu, çocuklara temiz, yaşanabilir ve savaşsız bir dünya bırakmak adına rüzgar ve güneş enerjisinden daha fazla yararlanılması gerektiğini bildirdi.

İzmir Adliyesi Baro Başkanlık katında 15 Haziran Dünya Rüzgar Enerjisi ve 21 Haziran Dünya Güneş Enerjisi Günü nedeniyle yapılan açıklamaya İzmir Barosu Başkanı Aydın Özcan, başkan yardımcısı Mustafa Çetin, yönetim kurulu üyeleri ile çevreci avukatlar katıldı. Günümüzde yenilenebilir enerji kaynaklarından yararlanmak suretiyle üretilen enerjinin, küresel toplam birincil enerji ihtiyacınin yüzde 13'ünü karşılar hale geldiğini, fosil kaynakların limitli doğası ve yakın bir gelecekte tükeneceğine ilişkin araştırmaların, geçmişten günümüze yaşanan petrol krizlerinin, dışa bağımlılığın azaltılması gibi nedenlerin, enerji kaynaklarının çeşitlendirilmesinde devletleri yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelttiğini, buna yönelik yenilenebilir enerji politikalarının geliştirildiğini belirten İzmir Barosu Enerji Hukuku Komisyonu sorumlu yönetim kurulu üyesi Baro Başkan Yardımcısı Mustafa Çetin,  "Ülkemizin de taraf olduğu, Paris İklim Değişikliği Antlaşması, iklim değişikliği ile mücadele ve sera gazı salınımının azalması amacı doğrultusunda 'yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının arttırılmasına' vurgu yapmak suretiyle yenilenebilir enerjiden faydalanmanın önemini bir kez daha ortaya koymuştur. Temiz, güvenilir ve düşük maliyetli enerji üretiminin sağlanması, sera gazı salınımının azalması, istihdamın artırılması, sosyo ekonomik gelişimin temin edilmesi, dışa bağımlığın azaltılması, iklim değişikliğiyle mücadeledenüzerindeki katkıları sebebiyle 'rüzgar ve güneş' enerjisinden faydalanmanın önemi her geçen gün daha da artmakta olup, rüzgar enerjisi ve güneş enerjisi sektörü, tüm dünyada en hızlı büyüyen sektörlerin başında gelmektedir. Ülkemizde de rüzgar ve güneş enerjisi yatırımlarının sayısı hızla artmaktadır. 2016 yılında verilerine göre, rüzgar enerjisinde toplamda işletmede 6 bin MW'ın üzerinde  santralimiz bulunmakta iken, bugün itibariyle devreye alınmış lisanssız güneş enerjisi santrallerinin kapasitesi de 1300 MW'ı geçmiştir. Geleceğimiz olan çocuklarımıza temiz, yaşanabilir ve savaşsız bir dünya bırakmak adına rüzgar ve güneş enerjisinden daha fazla yararlanmalı" dedi.

Amerikanın, Paris sözleşmesinden çekileceği yönündeki açıklamasına değinen İzmir Barosu Başkanı  Avukat Aydın Özcan da, "İzmir Barosu olarak Amerika'nın bu kararını şiddetle kınıyoruz. Bu konuda dünyadaki tüm çevreci örgütleri ve devletleri Amerika'nın bu tutumuna karşı tavır almaya davet ediyoruz" diye konuştu.

Bahri KARATAŞ / İZMİR, (DHA)

FOTOĞRAF

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!