Barlara sigara yasağı geliyor

Güncelleme Tarihi:

Barlara sigara yasağı geliyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 29, 2007 00:00

Hükümet, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın öncülük ettiği sigarayla mücadeleyi, barlar ve eğlence mekánlarına taşıyor. AKP’nin Meclis’teki sürpriz hazırlığı yasalaştığında Türkiye, barlarda sigarayı yasaklayan altı Avrupa ülkesinden biri olacak.

AKP yönetimi, TBMM Genel Kurulu’nda önceki gün görüşülmeye başlayan "Tütün Zararının Önlenmesi Teklifi" üzerinde yeni önergeler hazırladı. Sürpriz önergelerdeki yenilikler şöyle:

Tütün ürünleri, özel hukuk kişilerine ait olan lokantalar ile kahvehane, kafeterya, birahane gibi eğlence hizmeti verilen işletmelerde tüketilemeyecek. Barlar, gazinolar ve pavyonlarda sigara içilemeyecek, tiryakiler açık havaya çıkmak zorunda kalacaklar. Demiryollarında sigaralı vagon olmayacak. Şehirlerarası ve uluslararası deniz yolu araçlarının da sadece güvertesinde sigara bölümü kurulabilecek. Yasaklı yerlere ticaret binalarının yanı sıra üretim yapılan yerler de eklenecek. Fabrikalar ve imalathanelerde sigara içilemeyecek.

EYLÜLDE UYGULANACAK

Nargile de sigarayla aynı statüde değerlendirilecek. Yasadan, "Nargile içilen mekánlar" ifadeleri ayıklanacak. "Tütün ürünü" tanımı genişletilecek ve "Tüttürme, emme, çiğneme ya da buruna çekerek kullanılmak üzere üretilmiş, kısmen de olsa tütün yaprağından imal edilmiş" bütün ürünler yasağa takılacak. Bu amaçla yasağın uygulanacağı mekánlara, uyum için 8 ay süre tanınacak. Yasa bu ay Cumhurbaşkanı’nca onaylanırsa yasak kararı, Eylül 2008’de uygulanmaya başlayacak. Bu boyutta yasak, şu ana kadar sadece, İrlanda, İngiltere, İtalya, İsveç, Norveç ve ABD’nin bazı eyaletlerinde uygulanıyor. Fransa da gelecek yıl bu uygulamaya hazırlanıyor. Önergenin gerekçesinde, "Dünya Sağlık Örgütü önerileri ile Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesi hükümlerine uygun hale getirilmiştir" denildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!