Bandırma’da Ortaylı izdihamı

Güncelleme Tarihi:

Bandırma’da Ortaylı izdihamı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 03, 2017 15:38

Bandırma’da Ortaylı izdihamı

Haberin Devamı

Erdem ÖZCAN-Tufan DALGIÇ /BANDIRMA(Balıkesir), (DHA)- BALIKESİR’in Bandırma ilçesinde düzenlenen “Kitap Günleri”nde ünlü tarihçi yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı Bandırmalı kitapseverler ile buluştu.

Daha önce Bandırma’ya birkaç kez geldiğini belirten Prof. Dr. İlber Ortaylı, geçmişte Çerkez Ethem’in köyünü ziyaret ettiğini ve burada yaşadıklarını anlattı. Bandırma’nın tarihi bir şehir olduğunun da altını çizen Ortaylı “Muhacir gönderen, kabul eden bir şehirdir Bandırma. 20 yıl kadar evvel Ergili'yi Çerkez Ethem’in köyünü ziyaret ettiğimde köy halkı biraz huzursuz oldu. Belli ki bir çekince var. Kendisi burada gömülü değil, ağabeylerinin mezarlarına baktık. Yakın tarihin bir olayı abartılmış ve yanlış yorumlanmış. İstiklal harbimizi büyük komutanlar yaptılar bana inanmayanlar dünya askeri literatürüne bakar görür. İstiklal Savaşı bir hengâmedir, bunu yazmak için insanlara biraz kafa ve bilgi lazım”dedi. Tarih okumalarının birkaç kaynaktan birden yapılması gerektiğini vurgulayan İlber Ortaylı “Çapraz okuma bir konu hakkında okuduğunuz zaman 2-3 kaynaktan birden okuyacaksınız. Entelektüel adam her ay aynı tarih dergisini okumaz. Merak dediğimiz şey kendiliğinden uyanmaz, değişik dalgaların altında kalırsanız sizi meraka sev eder.  Bu kitap günleri düzenlenirse insanlar daha kolay kaynaklara ulaşabilir. Ben Türkiye için umutsuz değilim, bir defa kalabalığız, kalabalık milletleri yok etmek,saptırmak kolay değildir“ diye konuştu. 6. Ana Jet Üssü’nden bir uçağın Cumhuriyet Meydanı üzerinden geçmesi üzerine “Tarihte ilk uçağı biz düşürdük” diyen Ortaylı, Trablus’ta İtalyanların keşif için uçak kullandıklarını ve bu uçağın düşürüldüğünü anlattı.

LOZAN “KİMSE TÜRKLERE SÜNGÜSÜNÜ DAYAMADIKÇA HİÇBİR ŞEY VERMEZ.”

Söyleşinin sonunda dinleyicilerin sorularını yanıtlayan Ortaylı, Lozan Anlaşması’nın sorulması üzerine şu değerlendirmelerde bulundu: “Lozan barış anlaşması gayet usta işi bir metindir. İstenen amaç elde edilmiştir. Fazla bir şey elde edilmesi mümkün değildir. Kimse Türklere süngüsünü dayamadıkça hiçbir şey vermez. Karşımızdakiler babamızın oğlu değildir. Yunanistan babasının oğlu karşımızdakilerin. Yunanistan kaç savaşta yenildiği halde hukuku korundu. Eski arazileri iade edildi.Balkan Savaşlarında da açıkça kayırıldı. Bunlar çok önemli vakalardır. Lozan’da siyasi kavga çıkmamıştır. Girdiğimiz yer bizimdir dedik adamlarda münakaşa edemediler. Trakya’ya ordu girmemişti, gireceğiz dedik çekildiler. Meriç’in ötesine geçemezsin, çünkü orada mevzilendiler.”

İMZA İÇİN İZDİHAM YAŞANDI

Konuşmasının sonunda Kaymakam Günhan Yazar ve Belediye Başkanı Dursun Mirza, birlikte İlber Ortaylı’ya Bandırma Gemisi maketi takdim ettiler. Vakit darlığı nedeniyle İlber Ortaylı’nın imza günü yapamaması üzerine hayranları imza alabilmek için Ortaylı’ya adeta hücum etti ve izdiham yaşandı. Ortaylı, zabıtanın oluşturduğu güvenlik çemberi içinde aracına ulaştırılırken yol boyunca Bandırmalılar kitapları uzatarak imza almaya çalıştı.

 

FOTOĞRAFLI

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!