Ballıkuyu'da dönüşüm zamanı

Güncelleme Tarihi:

Ballıkuyuda dönüşüm zamanı
Oluşturulma Tarihi: Mart 29, 2017 19:32

Ballıkuyu'da dönüşüm zamanı

Haberin Devamı

PROJE TAMAM UZLAŞMA GÖRÜŞMELERİ 17 NİSAN'DA BAŞLAYACAK

İZMİR 'in eski mahallerinden biri olan Ballıkuyu için kentsel dönüşüm projesi hazırlayan İzmir Büyükşehir Belediyesi, mahalle sakinlerine projeyi tanıttı. Bu devirde insanların daha sağlıklı konutlarda yaşamaları için bu projeleri tasarladıklarını, yüzde 100 uzlaşma olursa başlayacaklarını belirten İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, " Belediye kentsel dönüşüm bittiğinde ' Ben bunu yaptım. Burada benim vatandaşım yaşayacak. İşte güzel İzmir' demek istiyor. Belediyenin kazancı sadece kenti ve kentliyi kurtarmak olacak" dedi.



İzmir Büyükşehir Belediyesi Uzundere'de inşaatlarına başladığı, daha önce Bayraklı, Ege ve Örnekköy mahallelerinde projeler tamamlanıp uzlaşma görüşmelerini sürdürdüğü kentsel dönüşüm için bu kez Konak ilçesinin Ballıkuyu mahallesinde önemli bir adım attı. Heyelan bölgesi olması nedeniyle boşaltılan ve kent ormanına dönüştürülen Kadife eteklerindeki alanın devamına yer alan, toplam 48 hektarlık alanı kapsayacak Ballıkuyu, Akarcalı, Kosova, Kocakapı ve Yeşildere mahallerini kapsayan proje tamamlandı. Proje Kültürpark İsmet İnönü Kültür Merkezi'nde düzenlenen toplantıda mahallerde yaşayan hak sahiplerine anlatıldı. Toplantıya CHP İzmir milletvekili Zekeriya Temizel, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, bürokratlar, meclis üyeleri de katıldı. Ballıkuyu sakinleri,



KOCAOĞLU:"BELEDİYE'NİN KAZANCI KENTİ VE KENTLİYİ KURTARMAK OLACAK"



İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 81 vilayette cesaret edilemeyen bir yöntemle kentsel dönüşüm yapmaya 9 yıl önce karar verdiğini söyledi. Ballıkuyu'daki binaların büyük çoğunluğunun dede, anne ve babadan kalma evler olduğunu belirten Kocaoğlu "Bu binalar zaten yokluktan yapılan binalar. Temel yok. Kat kat çıkılmış, depreme dayanaklı değiller. Gençler artık spor yapak istiyorlar, kadınlar park, sosyal merkez istiyor. Ama en temel ihtiyaç barınma ihtiyacı. Konut ihtiyacıdır. Biz İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak artık bu devirde vatandaşlarımızın daha sağlıklı konutlarda yaşamasını istiyoruz. Otoparkıyla, sosyal donatı alanları olan bir kentte yaşamalarını istiyoruz. Kentsel dönüşüm ilkelerimizin birinci maddesi yerinde dönüşüm. Kimse yerinden, mahallesinden ayrılmayacak. Kentler bir değer üretiyor. Sizin buradaki evinizin değeri var. Yarın burası her bakımdan donanımlı olduğunda fiyatı ister istemez katlanacak, yükselecek. Burada bir rant, kar, değer doğacak. Biz 'bu rant,değerin inşaatın yapılma maliyeti hariç, burada mal sahiplerine eşit olarak dağıtılacak' diyoruz. Belediye buradan bir kuruş çıkar sağlamayacak. Yeşildere, Gültepe, Ballıkuyu'ya bakıyorum. Kentimize yakışmıyor. Belediye de kentsel dönüşümü yaptığında ' Ben bunu yaptım .Burda benim vatandaşım yaşayacak. İşte güzel İzmir' demek istiyor. Belediyenin kazancı sadece kenti ve kentliyi kurtarmak olacak" dedi.



YÜZDE 100 UZLAŞILIRSA YAPACAĞIZ



Uzundere'de ada ada yüzde 100 uzlaşma ile inşaatlara başladıklarını belirten Başkan Kocaoğlu, uzlaşma oranının yüzde 80-90'lar vardığını söyledi. Kocaoğlu, "Ballıkuyu'da da aynı uygulamayı yapacağız. Bu işin garantörü, hakemi Büyükşehir Belediyesidir. Vatandaşın malını müteahhite karşı koruyacak. Müteahhitin hakkını da koruyacak. Ballıkuyu'da da Uzundere'de yaptığımız gibi arsaların tapularını inşaatlar bitene ve teslim edilene kadar belediye alacak. Bittiğinde hak sahiplerine teslim edeceğiz. Herkesin malı güvencede olacak. Biz projeyi, koşullarını sunuyoruz. Yüzde 100 uzlaşırsanız yapacağız. Uzlaşmazsanız, 200 yıldır orada duran Ballıkuyu yine yerinde durur. Biz de uzlaştığımız yere gideriz. Zorla güzellik yok. Uzlaştığımız adada inşaata başlayacağız. Bu görülünce hızlanacaktır. Yapılabileceğin en mükemmelini, en doğrusunu, burada yaşan vatandaşlara en fazla verilecek şekilde düzenleme yaptık. Vicdanımız da gönlümüz de rahat. Siz de ofiste görüşeceksiniz. İkna olanlar anlaşmayı imzalayacak. Ondan sonra prosedür devam edecek. İkna olmazlarsa bekleyeceğiz" dedi. Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, “bu bölge kentin tarihsel kimliğinde yer alan ve yaşayan nüfusa göre dar bir bölge. Coğrafi konumu iyi değil. Park ,sosyal merkez için yer yok. Herkesin hak sahipliği farklı. 33 metrekarelik de 5 metrekarelik yeri olan da var. Büyükşehir Belediyesi birebir görüşülerek çözümü bulacak" dedi. Toplantıda bazı vatandaşlar, kendilerine hangi büyüklükte, hangi tip konutların hangi koşullarda verileceğini sordu. Belediye yetkilileri bu şartların ofislerde birebir görüşmelerde anlatılacağını söyledi.



BİREBİR GÖRÜŞMELER YAPILACAK



Ballıkuyu Kentsel Dönüşüm Alanı'nda uzlaşma görüşmeleri etaplar halinde gerçekleşecek ve birinci etap proje görüşmeleri, Yeşildere ve Akarcalı mahallelerinin bir kısmını içine alan; Ballıkuyu Caddesi ve Yeşildere Caddesi arasında kalan yaklaşık yedi hektar büyüklüğündeki bölgede başlayacak. Hak sahipleri ile birebir görüşmeler yapacak belediye yetkilileri hem projeyi tanıtacak hem de hak sahipleri ile hak ettikleri yeni inşaat alanları üzerinden uzlaşma sağlanması durumunda sözleşme imzalayacak. Uzlaşma görüşmeleri 15 günlük randevu alma süresinden sonra 17 Nisan'dan itibaren başlayacak.



Ballıkuyu'da hak sahiplerinin belirlenmesi ve tüm bilgilerin veri tabanına aktarılmasından sonra 3 bin 396 adet yapı, 6 bin 196 adet bağımsız birimi kapsayan 7 bin 139 hak sahibi için dosyalar hazırlandı. Hak sahiplerinin beklentileri doğrultusunda mevcut imar planından gelen haklar gözetilerek geliştirilen kentsel tasarım ve mimari proje çalışmaları tamamlandı.



YENİ BALLIKUYU MAHALLESİ PROJESİ



Proje kapsamında büyüklükleri 35 metrekare ile 145 metrekare arasında değişen dokuz farklı daire tipi tasarlandı. Daireler 1+1,2+1,3+1 büyüklüğünde olacak. İki pazaryeri, sağlık tesisi, okul, dini tesis, belediye hizmet alanı, kreş gibi sosyal donatı alanları ile çocuk oyun alanı ve park gibi yeşil alanların yer alacağı projede mevcut ticaret aksı olan Ballıkuyu Caddesi'nin genişletilmesi ve daha nitelikli hale getirilmesi hedeflendi. Proje kapsamında ayrıca yer altı otoparkları, güvenli yaya ve taşıt yolları, açık alanlar da oluşturulacak.

Utku BOLULU İzmir (DHA)



FOTOĞRAF

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!